Andrej Hauptman je v vlogi športnega direktorja ekipe UAE Team Emirates Tadeja Pogačarja popeljal do dveh zmag na Dirki po Franciji (2020, 2021). Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Andrej Hauptman je v vlogi športnega direktorja ekipe UAE Team Emirates Tadeja Pogačarja popeljal do dveh zmag na Dirki po Franciji (2020, 2021). Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Le še dober mesec je do začetka Dirke po Franciji, največjega spektakla letošnjega poletja, ki si ga boste spet lahko ogledali v prenosih na TV SLO. Prvi favorit je Tadej Pogačar, zmagovalec dirke 2020 in 2021. V ekipi UAE Emirates ga bo vse tri tedne iz spremljevalnega vozila spremljal športni direktor Andrej Hauptman, s katerim smo se pogovarjali o trasi letošnjega Toura.

Sorodna novica Pogačar se veseli dvoboja z Rogličem na Touru, a še prej vzpona na Veliko planino

Z ekipo UAE Emirates ste si ogledali nekaj ključnih etap letošnje Dirke po Franciji. Kje ste se najdlje zadržali?
Ogled je trajal dober teden. Najprej smo si ogledali tri pirenejske etape, predvsem tiste najbolj hribovite. Nato smo se preselili na 20. etapo, zadnji kronometer. Pa seveda Alpe. Tadej je že pred mesecem dni spoznaval traso 5. etape (Lille-Arenberg) po kockah, kot na dirki Pariz-Roubaix. Skratka, vse etape, za katere menimo, da bodo odločilne, smo si ogledali. Zdaj sledijo še višinske priprave in tu bo že Dirka po Sloveniji.

Pogačar je na stavnicah tudi pred letošnjo dirko prvi favorit, glavni izzivalec pa bo Primož Roglič. Foto: Reuters
Pogačar je na stavnicah tudi pred letošnjo dirko prvi favorit, glavni izzivalec pa bo Primož Roglič. Foto: Reuters

Se kaj bojite 5. etape? Na kockah bo verjetno odpadel kdo od favoritov.
Bojimo se ne, bo pa treba biti pozoren. To je gotovo etapa, kjer se lahko sanje že končaja. A pasti bo prvi teden veliko, tako kot lani. Najprej bo treba biti na Danskem pozoren na veter. Takšne sprinterske etape vedno prinašajo veliko nervoze. Treba bo paziti na morebitne padce, na kakšna presenečenja. Morda misliš, da so kakšne etape manj odločilne, pa se potem naredijo večje razlike. Skratka, čisto vsaka etapa bo pomembna. Potem se bomo preselili na sever Francije, tam bo spet veter, morda tudi dež. Tudi te etape so lahko odločilne. Niso le kronometri, niso le gorske etape in kocke Roubaixa, je pa res, da bo ta etapa na kockah poslastica. Organizatorji želijo, da bi Tour de France zmagal najkompletnejši kolesar. Vse ekipe bodo na tej etapi pazljive, a hkrati nervozne.

Niso le kronometri, niso le gorske etape in kocke Roubaixa, je pa res, da bo ta etapa na kockah poslastica.

Andrej Hauptman

Kaj bi rekli o etapah v Alpah?
Najtežji bosta tisti s ciljem na Alpe d'Huez (12. etapa; 14. julij) in s ciljem na Col du Granon (11. etapa; 13. julij). Že prej bosta v Alpah blizu Švice dve zanimivi etapi. Na koncu sledi še nekaj težkih etap. Od starta do cilja bo zanimivo.

Na mitski Alpe d'Huez bo Pogačar dirkal prvič. Je šel na ogledu trase večkrat po vseh teh 21 serpentinah?
Klanec je prepeljal enkrat, kar hitro je šel (smeh). Večinoma smo vse te etape, ki smo si jih ogledali, prevozili v tekmovalnem tempu. Fantje so bili sicer tu v bližini že večkrat na pripravah. Veliko vzponov, ki so letos na Touru, so fantje že prevozili. Tadej Alpe d'Hueza resda ne, ga je pa zato Rafael Majka, vsaj trikrat. Pomembni so morda še bolj spusti kot vzponi.

Kakšen je kronometer (Lacapelle-Marival – Rocamadour; 40 km) predzadnji dan dirke?
Asfaltna podlaga ni hitra. Tehnično kronometer do zadnjega spusta, 5 km pred ciljem, ni zahteven, ta spust pa je tehničen. Zahteven je tudi zadnji vzpon, zato bo treba prihraniti nekaj moči. Za predzadnji dan dirkanja gre za dolg kronometer in vsekakor bi lahko bila ta etapa odločilna.

Alpe d'Huez je ikona modernega Toura, ki si s prelazom Tourmalet v Pirenejih in provansalskim Mont Ventouxom izmenjuje čast najprestižnejšega vzpona na francoski pentlji. Foto: EPA
Alpe d'Huez je ikona modernega Toura, ki si s prelazom Tourmalet v Pirenejih in provansalskim Mont Ventouxom izmenjuje čast najprestižnejšega vzpona na francoski pentlji. Foto: EPA

Ne bo že prej padla odločitev o končnem zmagovalcu?
Vedno pravim, da na Touru predvsem veliko etap pokaže, kdo ne bo zmagal. Na skupnega zmagovalca bo treba počakati kar do konca. Velikokrat se je že na 20. etapi zamenjal vrstni red na vrhu. Ogromno je dejavnikov, ki lahko vplivajo na razplet, napovedi so nehvaležne. A v tem je čar kolesarstva.

Pogačarju se najbrž ne bo mudilo čim prej obleči rumeno majico. Bo čakal na Pireneje?
Tudi to je težko reči. Seveda je idealno, če zadnji teden oblečeš rumeno majico in jo pripelješ do Pariza. Če bo priložnost prej, jo bomo pa tudi izkoristili, da ne bo potem pozneje komu žal. A tudi če Tadeja v prvih dveh tednih ne bo v rumeni majici, bo morala ekipa že zaradi tega, ker je Tadej zmagovalec zadnjih dveh Tourov, narediti svoj del.

Lahko že kaj poveste o kolesarjih, ki jih bo ekipa UAE Emirates letos poslala na start v Köbenhavn?
Ekipa trenutno še ni znana. Kar nekaj višinskih priprav in dirk je še pred nami.

Bo Jan Polanc dobil priložnost?
Ne bi o imenih. Bo pa verjetno šel Pogačar (smeh).

Prvič je nastopil na Dirki po Flandriji. Tisti, ki smo jo kar nekajkrat vozili, bi se takšni vožnji klanjali. Je pa treba vedeti, da gre Tadej na vsaki dirki kot pravi šampion na zmago in porazov se ravno ne veseli.

Andrej Hauptman

Na katerem področju je Pogačar v primerjavi z lanskim letom še močnejši?
Glede na to, da je Tadej še mlad, je normalno, da še vedno napreduje. Vsaka sezona, pomembna zmaga, pa tudi neprijetna izkušnja, kadar se ne izide najbolje, ga naredijo še močnejšega. Taktično je bil tako in tako vedno superioren. Tudi ekipa je iz leta v leto močnejša. Vsi rastemo.

Je bila letošnja Dirka po Flandriji ta neprijetna izkušnja? Kar jezen je bil v cilju kljub lepemu 4. mestu, a se je potem hitro pomiril ...
Letos je prvič nastopil na Dirki po Flandriji. Tisti, ki smo jo kar nekajkrat vozili, bi se takšni vožnji klanjali. Je pa treba vedeti, da gre Tadej na vsaki dirki kot pravi šampion na zmago in porazov se ravno ne veseli. Jih pa takoj predela in se hitro preusmeri v naslednje cilje. Zaveda se, da je kolesarski vrh širok in na takšni dirki, kot je Dirka po Flandriji, je treba vse postaviti na kocko. Včasih se žal ne izide.

Hauptman o pripravah Pogačarja na Tour