Tadej Pogačar in Primož Roglič sta bila letos skupaj na startu le na spomeniku Milano–San Remo, lani pa je njun težko pričakovani dvoboj na Dirki po Franciji trajal zgolj tri dni, do nesrečnega Rogličevega padca, ki ga je izločil iz dirke. Foto: Reuters
Tadej Pogačar in Primož Roglič sta bila letos skupaj na startu le na spomeniku Milano–San Remo, lani pa je njun težko pričakovani dvoboj na Dirki po Franciji trajal zgolj tri dni, do nesrečnega Rogličevega padca, ki ga je izločil iz dirke. Foto: Reuters

V soboto se je Tadej Pogačar udeležil kolesarskega izleta od Odrancev do Ormoža, ki ga je pripravil njegov osebni pokrovitelj Carthago. Proizvajalec avtodomov širi proizvodnjo v Sloveniji in ob obstoječem podjetju v Prekmurju, nedavno so položili temeljni kamen za novo tovarno v Prlekiji. Ob priložnostni izročitvi novega avtodoma slovenskemu kolesarskemu šampionu je bilo tudi krajše druženje z mediji.

Prvi prek šest tisočih UCI-točk

Vodilni kolesar sveta je po seriji zmag v februarju in marcu ter šovu na spomeniku v Flandriji podrl rekord Petra Sagana po številu zbranih UCI-točk in je kot prvi na tekoči 52-tedenski lestvici prebil mejo 6000 osvojenih točk v zadnjem letu dni.

Trojica slovenskih kolesarjev, ki krojijo dirke svetovne serije in posledično vrh UCI-lestvice. Tako Pogačar kot Mohorič in Roglič bodo nastopili na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Trojica slovenskih kolesarjev, ki krojijo dirke svetovne serije in posledično vrh UCI-lestvice. Tako Pogačar kot Mohorič in Roglič bodo nastopili na Dirki po Franciji. Foto: EPA

"Tudi to je en lep dosežek v karieri, za kar sicer nič ne dobiš, a si prvi na lestvici. Lepo je videti tri Slovence med prvimi štirimi, zdaj petimi. Nekaj posebnega. Ne vem točno, zakaj. V zadnjih letih se je uskladilo kar veliko stvari, pozna se dobro delo v klubih, v vseh razvojnih ekipah. Imamo dober program, mladi se ukvarjajo s športom. Dobri kolesarji smo, ker smo tudi takšen narod: strpni, pogumni in trmasti. Slovenci smo trmasti," se je Pogačar razgovoril o sanjskem pogledu na UCI-lestvico, kjer so v vrhu sočasno kar trije Slovenci. Pogačar zdaj od 28. septembra lani zaseda sam vrh, s katerega se še nekaj časa ne bo poslovil. Primož Roglič je na tretjem mestu, Matej Mohorič pa na petem.

Posebno mesto Strade Bianche, na Flandrijo se bo še vračal

Sorodna novica Tadej Pogačar s 50-km jurišem osvojil bele ceste Toskane

Spomladi je zbral že sedem zmag, ponovil je zmagi na etapnih dirkah po Združenih arabskih emiratih in Od Tirenskega do Jadranskega morja, dodatno pa je pustil ogromen pečat na klasikah. "Letošnja sezona je bila vseeno malce drugačna kot lanska, saj sem naredil en korak naprej, zlasti na enodnevnih dirkah. Zmaga na Strade Bianche mi bo ostala v spominu za vedno. Pa obe flamski klasiki, zlasti Po Flandriji, ki je bila izredno lepa izkušnja. Takoj po cilju sem si rekel, da zagotovo pridem še. Do drugega leta je še daleč, a Flandrija je fantastična dirka, ki si jo želim voziti čim večkrat. Drugo pa je bilo bolj ali manj kot lani," je Pogačar poudaril epsko zmago na belih cestah Toskane in dramatični razplet na "De Ronde", kamor se bo očitno vračal, vsaj dokler ne bo zmagal.

Treniral na klasičnih treh klancih Pohorja

Spomladanski del sezone je zaradi osebno družinskih vzrokov predčasno prekinil in v Liegu ni branil zmage na ardenskem spomeniku. Ob smrti zaročenkine matere je bil v oporo partnerici Urški Žigart, s katero je zato treniral v njenih domačih krajih.

"Zdaj sem treniral največ v okolici Slovenske Bistrice: Rogla, Areh in Trije Kralji, na najvišjih vzponih okolice. Lepo je bilo trenirati na domačih cestah. Pred tremi leti na teh cestah ni bilo videti veliko kolesarjev, zdaj je pa vsakič več ljudi na kolesih, tudi v slabem vremenu, česar prej nisi opazil. Res sem zelo vesel za to," je pripovedoval gorenjski volk, ki je aprila in maja pripravljenost vzdrževal na Štajerskem.

Na klasikah je pokazal tudi nekaj slabosti in predvsem to, da je še vedno človek: na Poggiu v San Remu je prvič napadel v čelni veter, na Mur de Huy na Valonski puščici ga je pobralo v zadnjih 150 metrih, na Flandriji je bil najmočnejši med dirko, a v sprintu dvojice za zmago je na koncu pristal na 4. mestu. Foto: RCS Sport
Na klasikah je pokazal tudi nekaj slabosti in predvsem to, da je še vedno človek: na Poggiu v San Remu je prvič napadel v čelni veter, na Mur de Huy na Valonski puščici ga je pobralo v zadnjih 150 metrih, na Flandriji je bil najmočnejši med dirko, a v sprintu dvojice za zmago je na koncu pristal na 4. mestu. Foto: RCS Sport

Pritisk in vloga prvega favorita kot motivacija

Zdaj je tudi čas obveznosti do pokroviteljev, kot je bilo Carthagovo druženje in kolesarjenje od Odrancev do Ormoža. "S kompromisi in dobro organizacijo se vse da lepo izpeljati. Zjutraj obveznosti do pokroviteljev, medijev, nato obvezno trening ali pa obratno. Vse se da izpeljati, a je trening prioriteta. Zdaj že počasi stopnjujem trenažni proces priprav na Dirko po Franciji."

Če je Dirko po Franciji 2020 osvojil presenetljivo, je nato na lanski francoski pentlji suvereno potrdil vlogo nespornega favorita. Ob vseh uspehih in izjemnih predstavah tako na etapnih kot enodnevnih dirkah pa je Pogačar postal še večji favorit za tretje zaporedno slavje v rumeni majici.

"Pritisk za letošnji Tour je že prisoten, a to mi vliva dodatno motivacijo. Vem, da moja okolica verjame vame. Na Tour grem s pristopom, da lahko še enkrat ponovim in tretjič osvojim rumeno majico," od bremena favorita ne beži 23-letnik.

Sorodna novica Kocke, La Planche, dvakrat Galibier, Alpe d'Huez, Hautacam, kronometer v 20. etapi ...

Na ogled etap v Pireneje in Alpe

In kakšna sta načrt in časovnica priprav na največjo kolesarsko dirko leta? "Nekaj že razmišljamo o Dirki po Franciji. Naslednji konec tedna odpotujem v Pireneje na ogled tamkajšnjih etap letošnje dirke, nato ogled trase kronometra in zatem še ogled treh etap v Alpah. Pred višinskimi pripravami bom kar zaposlen, smo že z glavami pri Touru," je Pogačar razkril, da ga najprej čakajo ogledi vseh ključnih etap Toura 2022.

V Pirenejih bosta ciljna vzpona na Peyragudes (17. etapa) in Hautacam (18. etapa), v jugozahodni Franciji sledi v 20. etapi še razgibana 40-kilometrska vožnja na čas, ki se konča s pravcatim zidom v srednjeveškem mestecu Rocamadour. Alpe bodo na Pogačarjevem ogledu prišle na spored zatem, na sami dirki pa najprej. 10. etapa se bo končala na altiportu v Megevu, 11. etapa prinaša strmi prelaz Granon na kar 2413 metrih višine in z zaključnimi 10 kilometri z 10-odstotnim naklonom. Za piko na i pa na francoski državni praznik 14. julija pride na vrsto ikonični Alpe d'Huez.

Pogačar prihodnji teden na ogled etap v Pirenejih in Alpah

"V mojih mislih je najnevarnejši Roglič"

Kdo je po Pogačarjevem mnenju njegov največji tekmec, ni skrivnost. Ves kolesarski svet čaka, da bi se uresničilo lansko veliko pričakovanje in bi se lahko najboljša etapna kolesarja na svetu, ki prihajata iz iste države, vse tri tedne bojevala za rumeno majico. Primož Roglič je vedno velika motivacija in izziv za Tadeja Pogačarja.

Drug drugega ženeva do cilja, vsak želi zmagati za svojo ekipo. Na Touru bo enako, sam se že veselim tega dvoboja - seveda so še drugi - a tudi v mojih mislih je, da mi je najnevarnejši Primož, kar mi je v veselje, saj govoriva isti jezik.

Pogačar o Rogliču.

" Na vsaki dirki, na kateri sva skupaj s Primožem, sva tekmeca za zmago. Na koncu velikokrat sama ostaneva. Drug drugega ženeva do cilja, vsak želi zmagati za svojo ekipo. Na Touru bo enako, sam se že veselim tega dvoboja – seveda so še drugi – a tudi v mojih mislih je, da mi je najnevarnejši Primož, kar mi je v veselje, saj govoriva isti jezik. Veliko lepše je dirkati proti njemu kot proti katerem koli drugemu. Se pa nisva zdaj v teh tednih nič srečala, sam sem preživljal čas v Slovenski Bistrici."

Namesto v Sestriere zdaj v Livigno

Na prvi dveh zmagi na Tour de France se je Pogačar z ekipo UAE Emirates pripravljal na višinskem taboru v Sestrieru, na italijanski strani Alp. A tokrat prihaja do manjše spremembe, zaradi dogovora podjetnega Livigna in Emiratov, ki bodo tudi naslednja leta višinske priprave organizirali v lombardijskem gorskem letovišču na sami meji s Švico, ki sicer že tako velja za kolesarsko meko in središče športnikov, ki s treniranjem na višini polagajo temelje za boljše dosežke.

"Na višinske priprave grem za tri tedne v Livigno v Italiji, sledi Dirka po Sloveniji za vrnitev v tekmovalni ritem, da se znova navadiš na veliko skupino, napade in visok srčni utrip. Po končani Dirki po Sloveniji še ne vem, kaj me čaka v vmesnem tednu, mogoče grem še enkrat za en teden na višino, zatem pa že grem v Köbenhavn na start Toura," je Pogačar predstavil svoj tekmovalni poletni program, pri čemer je nakazal, da njegov nastop na državnem prvenstvu v Mariboru tako še ni popolnoma gotov in potrjen.

Sorodna novica Razgiban boj za zeleno na celjskem gradu, Veliki planini, vse do Novega mesta

Najprej skozi domačo vas, nato pa na dobro znani klanec

Zagotovo pa bo Pogačar branil zeleno majico zmagovalca na Dirki po Sloveniji, kjer so mu ne nazadnje prireditelji tudi na neki način poklonili, saj se bo v okviru 4. etape zapeljal tudi skozi domačo vas Klanec pri Komendi, zato ne čudi, da se najbolj veseli ravno sobote, 18. junija, a predvsem zaradi težkega zaključka.

"Najbolj se veselim cilja na Veliki planini. Zelo rad grem na ta hrib, s kolesom ali pa peš, velikokrat sem bil že gor, saj je nedaleč od doma. Pričakujem zelo veliko gledalcev in fenomenalno vzdušje. Etape blizu domačega kraja se najbolj veselim," komaj čaka lanski zmagovalec domače etape in slovenskega "toura": "Dirka po Sloveniji ne bo lahka dirka. Bodo zelo lepe etape, zelo bo odprta, prav na vsaki etapi se lahko kaj zgodi. Se kar veselim dirkanja po Sloveniji."

Zdaj bo Tadej Pogačar še en teden v Sloveniji, nato pa ga čaka delovni izlet: "Najprej z novim vozilom na ogled novih tras v Pireneje."

Pogačar gre na Veliko planino zelo rad tudi peš
Urška Žigart v spomin na mamo do 13. mesta v Baskiji

V nedeljo se je Urška Žigart vrnila na kolesarske dirke in bila na Dirki za veliko nagrado Eibarja v močni konkurenci 13., kar je njen letošnji najboljši posamični izid. Pred enodnevno dirko v Baskiji je na družbenih omrežjih zapisala:

"Črn trak danes na VN Eibarja je za mojo mamo danes. Odločila sem se, da se vrnem k dirkam in se poskušam vrniti v nekakšno normalno življenje. Pretekli tedni niso bili lahki, učim se nadzorovati svoja čustva in mislim, da nikoli ne prenehaš biti žalosten zaradi izgube ljubljene osebe, vendar se moraš naučiti živeti s tem."

"Hvala celotni ekipi BikeExchange Jayco, od deklet do osebja in vodstva, ki so bili tako razumevajoči, ljubeči in so me podpirali in me bodo še naprej. Hvala tudi vsem mojim prijateljem in družini, ki ste se oglasili v tem času! Posebna omemba mojemu Tadeju, ki mi je pomagal prebroditi najhujše. Ne le zadnje tedne, ampak zadnje leto in pol, ko smo se poskušali boriti proti raku moje mame. Tvoje srce je resnično zlato."