Jonas Vingegaard nosi rumeno majico vse od 6. etape. V torkov kronometer gre z zgolj minimalno prednostjo pred Tadejem Pogačarjem. Foto: ASO/Pauline Ballet
Jonas Vingegaard nosi rumeno majico vse od 6. etape. V torkov kronometer gre z zgolj minimalno prednostjo pred Tadejem Pogačarjem. Foto: ASO/Pauline Ballet

V dveh gorskih etapah v Alpah je zaustavil taljenje prednosti, pridobil je eno, a simbolično pomembno sekundo. Na Joux Plane je v soboto prvič ulovil napadalnega Slovenca, v nedeljo je na vznožju Mont Blanca prvič na letošnji veliki pentlji ostal zalepljen na kolo velikega tekmeca.

SOS-odmev pred zadnjim tednom Toura

114 Pogačar pred zadnjim tednom Toura: Treba bo pritiskati do konca

"Lahko sem zadovoljen, kako je šlo v Alpah. Počutim se vse bolje. Veselim se naslednjih etap. Veliko stvari se je dogajalo, sam sem moral samo ohraniti mirno glavo," je prva dneva v Alpah opisal Jonas Vingegaard, ki je z 21 dnevi v rumeni majici ujel seštevek vodilnih dni prvega zasledovalca.

Nesreča prekrižala načrte čebel

Prelomnica nedeljske, 15., etape je bila velika nesreča, v kateri se je rumena majica spretno izognila padcu, kjer pa so se na tleh znašli trije pomembni pomočniki: Sepp Kuss, Dylan van Baarle in Nathan van Hooydonck.

"Zadovoljni smo bili s skupino, ki je šla v beg. Grda nesreča je vplivala je na naš načrt, da naredimo etapo težko. Padli so trije moji sotekmovalci, zaradi gledalca, kar ni lepo. S Seppom mislim, da ni nič hujšega, kot tudi ne z Dylanom, skrbi pa me za Nathana. Upajmo, da bo vse v redu. Še posebej po nesreči, smo veseli, da je v ponedeljek prost dan," je nesrečo in posledice za taktični načrt opisal 26-letnik iz severa Jutlandije.

Tema zaradi dogodkov ta konec tedna. A hkrati ne moremo prepovedati ljudem obiska, bi se morali pa gledalci tudi primerno obnašati. Ne stati na cesti in hkrati slikati. Stojite ob strani, na robu ceste, prosim.

Vingegaard naslovil navijače
Na startu pozdrav, a v cilju obeh etap v Alpah ni bilo nič čestitk, niti pogovora med ohlajanjem. Rivalstvo, ki se stopnjuje od začetka letošnje Dirke po Franciji in skrbi za najbolj vznemirljiv Tour od leta 1989. Foto: ASO/Pauline Ballet
Na startu pozdrav, a v cilju obeh etap v Alpah ni bilo nič čestitk, niti pogovora med ohlajanjem. Rivalstvo, ki se stopnjuje od začetka letošnje Dirke po Franciji in skrbi za najbolj vznemirljiv Tour od leta 1989. Foto: ASO/Pauline Ballet

Zadovoljen z razpletom drugega tedna

Drugi vrhunec etape je bil zaključek ciljnega vzpona na Le Bettex. Namesto pričakovanega Pogačarjevega napada se je naprej odpeljal njegov superpomočnik Adam Yates, ki ga je naprej čakal "satelit" Marc Soler. Kapetan Jumbo Visme ni trznil in ni pograbil vabe.

"Pogačar je spustil kolo. Mogoče so načrtovali, da bi z močnim napadom skočil do njih in bi imel lead-out do cilja. Vesel sem, da sem lahko sledil njegovemu kolesu. Zadovoljen sem s tem, kako sem se počutil med etapo, kar me navdaja s samozavestjo za naprej. Zadovoljen sem z razpletom, opravili smo dobro delo," je Vingegaard pojasnil in dodal: "Dobro sem se počutil, ne vem pa, ali sem pomislil, da bi napadel. Malo smo se poigravali, da bi šel nad Adama Yatesa, a ne bi nič pridobil in ni imelo smisla."

Skozi celotna dva tedna dirke ponavlja mnenje, da na koncu o skupnem zmagovalcu Toura 2023 ne bodo odločale sekunde in boj za bonifikacije, temveč se bo na koncu razlika merila v minutah. Po ogorčenem boju za odbitne sekunde in razliko 10 sekund je kapetan čebel še enkrat prejel vprašanje, ali si je premislil. "Lahko si pogledate odgovore na to isto vprašanje iz prejšnjih dveh dni," je bil odrezav Danec, ki je zanikal vse večji pritisk zaradi pičle prednosti: "Ne, še vedno verjamem v naš načrt."

"Prav, da ste skeptični oz. da vsaj pomislite"

Drugače je Vingegaard odgovoril na zimzeleno vprašanje novinarskih konferenc za rumene majice. Ali lahko ob serijskem podiranju rekordov na vzponih zagotovi, da ne leti s pomočjo dopinga?

"Odkrito rečeno: popolnoma razumem vprašanja, povezana s to temo, in vašo skepso. Celo dobro je, da ste skeptični, zaradi preteklosti kolesarstva, drugače se lahko ponovi. Razumem vprašanja, ki jih dobivamo glede tega. Vse, kar lahko rečem, je, da ne jemljem ničesar. Res gremo hitro, celo hitreje kot 'oni' v tistih časih. Oprema, prehrana, trening, vse se je spremenilo in to pojasni, zakaj se predstave izboljšujejo. A je prav in sem vesel, da ste skeptični oziroma vsaj pomislite na to," je obširno utemeljil Vingegaard.

Vedno se lahko izboljšaš, tako da ne moreš vedno najti svoje meje. Skušaš se temu približati, kolikor je to mogoče.

Ali pozna svoje meje?

Zadnji teden s tremi etapami boja za skupno

Na drugi prosti dan letošnje velike pentlje se bo vodilni kolesar skušal čim bolje spočiti, a hkrati optimalno pripraviti na naslednji izziv. Gorsko obarvani kronometer s 636 višinskimi metri v zgolj 22,4 kilometra boja z uro. "Traso sem si že enkrat ogledal in si jo bom še na prosti dan ter najbrž še na dan kronometra."

Ob izredni izenačenosti s Pogačarjem se poraja vprašanje, katera etapa zadnjega tedna bo res odločilna. "Tako kronometer kot zadnja etapa v Alpah, pa tudi zadnja gorska, 20., etapa so odločilne. Vse tri, ne moreš reči, da bo odločilna zgolj ena izmed njih. Naredil bom po svojih najboljših močeh, potem bomo pa videli, kako bo v Parizu."

Ker še naprej verjame, da bo na koncu tritedenskega maratona večja razlika kot le teh 10 sekund, je Vingegaard zatrdil, da verjame v načrt Jumbo Visme: "Dobro se počutimo, smo močni. Skrbimo drug za drugega, moja naloga je, da ostanem s Tadejem. Vedno sem prepričan vase in verjamem v naš načrt. Veselimo se zadnjega tedna."