Mauro Schmid se je veselil prve zmage na tritedenskih dirkah. Foto: Reuters
Mauro Schmid se je veselil prve zmage na tritedenskih dirkah. Foto: Reuters

Kolesarji so na 162 km dolgi etapi od Perugie do Montalcina morali dvakrat premagati kategoriziran prelaz, Passa del Lume Spenta. Prvič so njegov vrh dosegli po dobrih 124 km, drugega tik pred ciljem oziroma slabe štiri km pred ciljno črto, ko se je začel boj tudi med favoriti za skupno zmago.

V boju za etapno zmago je bilo 11 kolesarjev, ki so se kmalu po začetku v Perugii odlepili od glavnine. Privozili so si že 15 minut naskoka. V zaključku etape sta se na zadnjem, četrtem makadamskem odseku in nato na zadnjem vzponu na Lume Spento (4,3 km/6,4 odstotka) odlepila dva ubežnika in obračunala za zmago.

Prva zmaga v karieri za Schmida
Najhitrejši v Montalcinu (makadamsko etapo je gostil že leta 2010) je bil 21-letni Schmidt (Qhubeka ASSOS), ki se je veselil prve zmage v karieri na prvi veliki tritedenski dirki. Leto starejši Italijan Alessandro Covi (UAE Team Emirates) je v prav tako lovu na prvo profesionalno zmago v cilju zaostal eno sekundo.

Večina favoritov je v cilj pripeljala tri minute za ubežniki, znova pa je bil najmočnejši Bernal. Ko je bila skupina že pošteno razredčena, je napadel na zadnjem vzponu, v cilju pa najbližjega zasledovalca v skupnem seštevku, Aleksandra Vlasova, prehitel za 23 sekund.

Egan Bernal je tri dni pred izjemno zahtvenim vzponom na Zoncolan pokazal zobe in težko mu bo odvzeti rožnato majico. Foto: Reuters
Egan Bernal je tri dni pred izjemno zahtvenim vzponom na Zoncolan pokazal zobe in težko mu bo odvzeti rožnato majico. Foto: Reuters

Evenepoel izgubil več kot dve minuti
Remco Evenepoel, ki je bil po desetih etapah na drugem mestu, je imel veliko krizo že na tretjem makadamskem sektorju 25 km pred ciljem. 21-letni Belgijec je bil besen, ker se Joao Almeida ni takoj vrnil in mu pomagal. Portugalec mu je nato le priskočil na pomoč, a kapetan ekipe Deceuninck QuickStep je zaostal kar dve minuti in osem sekund za Bernalom.

Hindley, Formolo in Martin doživeli pravi polom
Poražencev je bilo veliko. Jay Hindley, ki je oktobra končal Giro na drugem mestu, je zaostal šest minut in 36 sekund. Davide Formolo in Dan Martin sta izpadla iz vseh kombinacij za najvišja mesta, saj sta izgubila devet minut in pol.

Vlasov prvi zasledovalec Bernala
V skupnem seštevku je najbližje Bernalu zdaj Rus Vlasov (Astana Premier Tech), ki zaostaja 45 sekund. Tretji je z zaostankom minute in 12 sekund Damiano Caruso (Bahrain Victorious). Evenepoel (Deceuninck Quick-Step) je zdrsnil na sedmo mesto (+2:22).

"To je bila zelo naporna etapa. Zelo sem vesel, da sem pridobil nekaj časa. Že pred startom smo bili prepričani, da bodo razlike med najboljšimi. Že ko je Emanuel Buchmann pospešil, je bil ritem v skupini favoritov zelo visok, zato sem po radijski zvezi vprašal, ali nam je nevaren. Rekli so mi, da je več kot minuto in 40 sekund za mano v skupnem seštevku. Imel sem torej nekaj manevrskega prostora, zato sem malce čakal. Na koncu sem ga po napadu ujel, sodelovala sva in pridobila še nekaj časa v primerjavi z drugimi," je bil zadovoljen Bernal, ki je pred dvema letoma dobil Dirko po Franciji, lani pa mu ni šlo po načrtih.

V četrtek bo na sporedu zahtevna 12. etapa od Siene do Bagno di Romagne (212 km) s kar 3700 višinskimi metri. Kolesarji bodo morali premagati nekaj zahtevnih vzponov, zadnji pa bo slabih 10 km pred ciljem na prelaz Carnaio, po katerem sledi spust v dolino.

Schmid dobil spektakel na toskanskem makadamu
11. etapa, Perugia-Montalcino, 162 km:            
  1. M. SCHMID         ŠVI     4:01:55 
  2. A. COVI           ITA       +0:01 
  3. H. VANHOUCKE      BEL        0:26 
  4. D. DE BONDT       BEL        0:41 
  5. S. GUGLIELMI      ITA    isti čas 
  6. E. BATTAGLIN      ITA        0:44 
  7. R. KLUGE          NEM        1:23 
  8. F. GAVAZZI        ITA        1:37 
  9. T. VAN DER HOORN  NIZ        1:43 
 10. L. NAESEN         BEL        1:59 
 11. E. BERNAL         KOL        3:09 
 12. E. BUCHMANN       NEM        3:12 
 13. A. VLASOV         RUS        3:32 
 14. D. CARUSO         ITA        3:35 
 15. S. YATES           VB    isti čas 
...                                    
 26. R. EVENEPOEL      BEL        5:17 
114. J. TRATNIK        SLO       22:35 
Skupni vrstni red (11/21):            
  1. E. BERNAL         KOL    42:35:21
  2. A. VLASOV         RUS       +0:45
  3. D. CARUSO         ITA        1:12
  4. H. CARTHY         VB         1:17
  5. S. YATES          VB         1:22
  6. E. BUCHMANN       NEM        1:50
  7. R. EVENEPOEL      BEL        2:22
  8. G. CICCONE        ITA        2:24
  9. T. FOSS           NOR        2:49
 10. D. MARTINEZ       KOL        3:15
 ...                                  
102. J. TRATNIK        SLO     1:26:06
Profil 11. etape. Foto: Organizator dirke
Profil 11. etape. Foto: Organizator dirke
Sorodna novica Spektakel belih cest – se lahko ponovi šov in preobrat izpred 11 let?