Montalcino – dežela kolesarstva – je sveto romarsko mesto ljubiteljev makadamkanja, saj je tu izhodišče in cilj Eroice. Hkrati je tipično toskansko mestece tudi središče pridelave enega najbolj znanih in tudi najdražjih italijanskih vin brunella. Foto: RCS Sport
Montalcino – dežela kolesarstva – je sveto romarsko mesto ljubiteljev makadamkanja, saj je tu izhodišče in cilj Eroice. Hkrati je tipično toskansko mestece tudi središče pridelave enega najbolj znanih in tudi najdražjih italijanskih vin brunella. Foto: RCS Sport

Strade Bianche je tekmovalni fenomen, ki je zrasel iz rekreativne Eroice kot posvetilo nekdanjim kolesarskim podvigom po pretežno makadamskih cestah. Bele toskanske poti med griči, posejanimi z vinogradi, cipresami in oljkami, so najprej osvojile zaljubljence v kolesarsko zgodovino in rodile nov trend – makadamkanje oz. gravlanje, katerega "Jeruzalem" je mestece Montalcino.

Dirka starodobnikov – enodnevna klasika – etapa na Giru
Ob uspehu maratonov starodobnikov se je leta 2007 porodila tudi tekmovalna izvedba in Bele ceste so zdaj s svojimi makadamskimi odseki in ikoničnim ciljem v Sieni bržkone ob spomeniku Po Flandriji najbolj priljubljena kolesarska dirka tako med samimi kolesarji kot gledalci.

Slika blatnih kolesarjev z Vinokurovom in Evansom v ospredju, ki pove vso zgodbo epskega dne izpred enajstih let. Foto: RCS Sport
Slika blatnih kolesarjev z Vinokurovom in Evansom v ospredju, ki pove vso zgodbo epskega dne izpred enajstih let. Foto: RCS Sport

Legendarna 7. etapa Gira 2010
Dobršen del hitro pridobljene veljave so Strade Bianche dolžne ravno Giru oziroma prvi priredbi Belih cest v okviru etape italijanskega kroga. Leta 2010 je bila 7. etapa Carrara–Montalcino dolga kar 220 km, konec je bil začinjen z dvema makadamskima odsekoma v skupni dolžini 18 km, glavni režiser nepozabnega kolesarskega dne pa je bil dež.

Ob padcu Nibalija in Bassa ofenziva Vinokurova
Na spolzki cesti tik pred začetkom prvega makadamskega odseka sta po tleh zgrmela v rožnato odeti mladenič Vincenzo Nibali in njegov kapetan pri ekipi Liquigas Ivan Basso. Nesreča maglie rosse in prvega favorita ravno takrat, ko je bil Aleksander Vinokurov (Astana) že v napadu, ki ga Kazah seveda ni prekinil. Zlasti, ker se mu je v ofenzivi pridružil svetovni prvak Cadel Evans. Dež je spremenil beli makadam v rjavo blatno kopel in hitro je bilo na prvi pogled nemogoče ločiti kolesarje med seboj.

Cadel Evans je po zmagi na SP-ju 2009 v Mendrisiu v Švici v letu 2010 v mavrični majici slavil na Valonski puščici in Montalcinu. Foto: RCS Sport
Cadel Evans je po zmagi na SP-ju 2009 v Mendrisiu v Švici v letu 2010 v mavrični majici slavil na Valonski puščici in Montalcinu. Foto: RCS Sport

Slavje blatne mavrične majice
Vinokurov in Evans sta uprizorila epsko vožnjo, ki je delovala kot kolesarska rokoborba v blatu. S seboj sta vzela tudi Damiana Cunega in Marca Pinottija ter Španca Davida Arroya. Na koncu je na ozkih, tlakovanih in občasno strmih ulicah Montalcina največ moči imel Avstralec Evans, pred Cunegom in Vinokurovom, ki je v tolažbo oblekel rožnato majico. Skupni vrstni red se je premešal, a še bolj se je v nadaljevanju, saj je bil Giro 2010 pravi Grand Tour velikih preobratov, na koncu pa je vseeno slavil prvi favorit Ivan Basso, ki je ne nazadnje tudi dobil vzpon na Zoncolan (letos pride na vrsto v soboto).

Dirka po Italiji 2010, 7. etapa
TekmovalecDržavaRezultatUvrstitev
Cadel EvansAvstralija5:13:371
Damiano CunegoItalija+0:022
Aleksander VinokurovKazahstan+0:023

35 km makadama v zadnjih 70 km

Letošnja etapna različica Strade Bianche je zato težko pričakovana, a glavne spremenljivke izdatnega dežja ne bo. Štart v Perugii ob 12.55, zmernih 162 km dolžine, zato pa 2400 višinskih metrov. Na cilju v idiličnem Montalcino najboljše pričakuje po 17. uri.

Sorodna novica Tratnik: Za svoj izid vidim še tri priložnosti, med njimi tudi etapo v Gorici

V zadnjih 70 km kolesarje čaka v štirih odsekih skupno kar 35 km makadama – še enkrat več kot pred 11 leti. Prvi odsek (9,1 km) je večinoma spust, kar je na peščenih cestah posebna veščina. Drugi del makadama (13,5 km) je najdaljši in ima tudi najzahtevnejši vzpon, tretji odsek (7,6 km) prinaša zmernejši vzpon, medtem ko je četrti del makadama (5 km) najkrajši in pelje do vznožja zadnjega strmega vzpona. Dodatno vse popestri zaključek po ozkih in tlakovanih ulicah Montalcina, prav za v cilj pa je 200-metrski klanec z do 12-odstotnim naklonom.

Rožnati Bernal prvi favorit etape

Skupni vrstni red (10/21):
  1. E. BERNAL         KOL    38:30:45
  2. R. EVENEPOEL      BEL       +0:14
  3. A. VLASOV         RUS        0:21
  4. G. CICCONE        ITA        0:36
  5. A. VALTER         MAD        0:43
  6. H. CARTHY         VB         0:44
  7. D. CARUSO         ITA        0:45
  8. D. MARTIN         IRS        0:51
  9. S. YATES          VB         0:55
 10. D. FORMOLO        ITA        1:01
 ...
101. J. TRATNIK        SLO     1:06:40

Ali se lahko skupni vrstni red premeša tako drastično kot pred 11 leti? Bržkone ne, zlasti ker za prvega favorita 11. etape velja že vodilni Egan Bernal. Letos je blestel na marčni 15. Strade Bianche in osvojil izvrstno tretje mesto, Kolumbijec pa je rožnato majico prevzel ravno z napadom na prvem makadamskem odseku letošnjega Gira v nedeljo z jurišem na smučišče Campo Felice. Ob tem ima Bernal podporo Ineosa, grenadirji pa so sestavljeni za celovit ekipni napad na toskanskem sterarratu (makadamu).

Bo Deceuninck QuickStep odgovoril s protinapadom ali bodo samo ščitili Remca Evenepoela, da bi izgubil čim manj, četudi je ravno na makadamu v nedeljo iz slabega položaja pridobil veliko mest in omilil izgubo sekund. V dvoboju vodilnih dveh posameznikov in ekip pa bodo svojo priložnost iskali vsi preostali, zlasti lovci na etapne zmage, saj se na prvega v Montalcinu še dolgo ne bo pozabilo.