Jaaaaaaaaaa! Foto: EPA
Jaaaaaaaaaa! Foto: EPA

Primož Roglič je pred zadnjo etapo, dobrih 18 kilometrov dolgim gorskim kronometrom, za Geraintom Thomasom zaostajal 26 sekund. Malo in veliko. V ravninskem delu je pridobil vsega dve sekundi. V prvem strmem delu klanca le še nekaj sekund več, videti je bilo, da kilometrov preprosto zmanjkuje. Še tri kilometre pred ciljem je imel 16 sekund naskoka, prednost je počasi rasla, s tem pa tudi upanje, a nato je kapetanu Jumbo Visme dobra dva kilometra pred ciljem padla veriga s kolesa. Panika za navijače, mirni Primož pa si je verigo sam namestil nazaj na kolo.

Sorodna novica Solze sreče čustvenih navijačev po Rogličevem uspehu: "Ne samo čelado, lasuljo dol!"
Roglič po kronometru življenja: Letel sem po klancu na energijo ljudi

Na koncu topil debele sekunde
Ni izgubil fokusa, ohranil je mirno kri, najbolje razdelil moči in zadnje trohice energije prihranil za zadnja dva kilometra, ko je kar topil sekunde. Na koncu je zmagovalna razlika znašala kar 40 sekund, v skupnem seštevku pa 14. Tretje mesto v etapi je osvojil Joao Almeida (zaostanek 42 sekund). Enak vrstni red je zdaj tudi v skupnem seštevku.

Navijači so mu vlivali dodatne vate
"Ta energija, za te trenutke se živi, to je nepozabno. Imel sem noge, ljudje so mi vlivali dodatne vate, zdaj lahko samo uživam. V nedeljo me čaka še en dan, zato moram ostati zbran, ni konec do cilja, a kaže dobro," je v svojem slogu komentiral Roglič. O neprijetnem trenutku pa je dejal: "Veriga mi je padla, a to je del športa. Enostavno sem jo dal nazaj in nadaljeval."

Po veliki smoli z verigo Roglič še bolj stopil na plin in osvojil Giro

"Zaslužil si je zmago"
Thomas je džentelmensko čestital slovenskemu asu: "Na vrhu sem že čutil noge. Zdaj ne bom iskal izgovorov. Hujše bi bilo, če bi dirko izgubil samo za kakšno sekundo. Roglič me je res konkretno premagal, imel je še težave s kolesom in si res zasluži zmago. Marca bi bil s tem zadovoljen, zdaj pa sem lahko ponosen. Rad bi pohvalil tudi ekipo. Podpora je bila neverjetna, rad bi pohvalil navijače. Zdaj bom dva meseca počival."

Veliko rajanje slovenskih navijačev na Svetih Višarjah po epski predstavi Rogliča na kronometru

Poravnani računi z gorskim kronometrom
Kisovčan je tako na najboljši način obračunal z demoni iz Toura 2020, ko je na podoben način v gorskem kronometru izgubil zmago na tritedenski dirki. Tokrat si preprosto ni pustil, da bi pred množico slovenskih navijačev izgubil dirko.

Četrti osvojeni Grand Tour, prvi slovenski Giro
Za Rogliča je to četrti osvojeni Grand Tour: najboljši je bil že na Vuelti v letih 2019, 2020 in 2021. Slovensko kolesarstvo je tako dopolnilo zmage na vseh tritedenskih dirkah, na Touru ima namreč dve zmagi Tadej Pogačar (2020, 2021).

106. Dirka po Italiji

20. etapa

RTV na kolesarskem prazniku

Na prizorišču kolesarskega spektakla je tudi ekipa MMC-ja, pa tudi ekipa Vala 202 in TV Slovenija. Vabljeni v našo družbo!

Roglič na dirki življenja opravil še delo mehanika