"Mala Planica" – tako je slovenski kolesarski as Primož Roglič dejal, da si želi, da bo videti današnji brutalni gorski kronometer na Svete Višarje, ki bo dal zmagovalca 106. Dirke po Italiji. Zaradi bližine slovenske meje so se iz različnih smeri vse od jutra ob progo zgrinjali navijači – med njimi je bilo seveda največ takšnih s slovenskimi zastavami, ki so nestrpno pričakovali štart slovenskega kolesarja in so bili cel dan na trnih.

Rogličev podvig so glasno spremljale raglje in troblje, vsem je srce zastalo, ko je s kolesa padla veriga, na koncu pa so zaradi kolesarjevega težko pričakovanega uspeha evforične navijače, ki so bili iz sebe, oblile solze sreče. "Tudi, če bi bil brez verige, bi danes zmagal, ker si je to tako zaslužil. Izjemno je garal. Kapo dol," je za Val 202 delil Iztok, ki je Rogliča spremljal v motoristični bojni opremi. "Ne samo čelado, lasuljo dol!" je še iskreno in vzhičeno pristavil Vido. "Končno je dočakal to, kar si zasluži. To mu še manjka," je ganjeno dejala Tina, še ena izmed zvestih podpornic. "Mislim, da je Primož danes pokazal, da je glavni," je še dodal navijač Dušan, Andrej pa ga je imenoval za "carja".

Pred samim začetkom je bilo zrak poln pričakovanja in napetosti

"Verjamem v čudež, da bo Rogla danes dobil teh 26 sekund. Tega si zanj res želim," je tik po tem, ko je Roglič odrinil, delil eden izmed gorečih podpornikov. Med tistimi, ki so prišli na Svete Višarje, da slovenskemu kolesarskemu asu izkažejo podporo in so na njegov nastop potrpežljivo čakali, je bil tudi Anže Lanišek.

"Verjamem, da je Primož danes sposoben pokazati tisto, kar najbolj zna na težkih klancih in upam, da mu uspe pripeljati v rožnati majici. Tudi, če mu ne uspe, mislim, da smo lahko nanj vsi lahko ponosni, ker je enostavno velik človek in velik športnik in z veseljem sem prišel navijat zanj," je za Val 202 v pričakovanju na začetek kronometra povedal slovenski smučarski skakalec, ki se je namestil nekaj sto metrov pred ciljem, kjer ve, da bo kolesarski šampion potreboval največ podpore. "Kapo dol vsem, ki so prepeljali ta nor naklon," je še dodal.

"Mislim, da Rogliču zaradi vseh padcev, smole in tega, kar se mu je dogajalo, vsa Slovenija privošči, da mu uspe in da zmaga," je za Val 202 delil eden izmed zagretih navijačev. "Želim mu, da se potrudi po svojih najboljših močeh, da pokaže to, česar je sposoben, ob tem pa upam, da ga poškodba izpred nekaj dni ne ovira. Željo ima, to vemo, naj bodo še noge odlične," je upajoče dodal še eden izmed kolesarskih navdušencev, ki se je veselil vrhunca današnjega dne.

Tudi nekateri oboževalci sopihali po strmini

Na Višarjah, kjer so ob vrhuncu sezone do zdaj prešteli največ pet tisoč obiskovalcev, so pričakovali okoli 15.000 ljudi. Obiskovalcem je šlo na roko tudi vreme, saj je bilo sončno, a precej hladno, zato je večina bila v dolgih rokavih. Luka iz Škofje Loke je na Svete Višarje, ki so visoke 1766 metrov, s prijateljem prišel peš. "Dve uri je pot kar naprej navkreber, nič se ne zravna. Strupi so šli iz telesa. Še nikoli nikamor nisem hodil tako strmo navzgor kot danes. Spodbujali bomo vse, najbolj pa Rogliča," je dejal za Val 202.

"Vse, kar pričakujeva od današnjega dne, je noro vzdušje in da Primož zmaga," je za Val 202 dejal eden izmed navijačev Anže, ki je s prijateljico Polono že včeraj spremljal Rogliča na serptentini na 2300 metrih nadmorske višine. Odeta v barve Jumbo Visme in s slovensko zastavo v roki sta napovedala, da bo rivala Gerainta Thomasa prehitel za eno minuto.

V romarskem središču je že ogromno slovenskih trobojnic, nekaj je tudi španskih in belgijskih. Na vrhu je že blizu 1000 ljudi, po strmini pa sopiha še veliko pohodnikov.

Rožnata barva in slovenske zastave

V dolini, v Trbižu in okolici, je vse odeto v rožnato barvo, vse nastanitve so zasedene. "Že prej sem spremljal kolesarstvo, ko so vozili Valjavec, Koren, Brajkovič, a večinoma Tour. Tokrat sem prvič ob trasi kakšne velike dirke. Kulisa je zelo lepa, vse je zelo zanimivo," je za Val 202 dejal Sandi iz Ljubljane. "Niti v najlepših sanjah si nisem nikoli predstavljal, da bodo naši fantje kdaj tako dobri, kot sta zdaj Pogačar in Roglič. Nikoli," je še navdušeno pristavil. Njegov sin Rok pa je dodal: "Super je, komaj čakam, da se začne. Oba z očetom sva enako goreča navijača."

Predtem je še en navijač dejal: "Naše priprave so potekale en mesec, saj smo vedeli, da bo Primož zagotovo pri vrhu. Počakali smo samo, da so Italijani povedali, kako bo vse skupaj organizirano. Šli smo zgodaj zjutraj. Parkirišča so lepo označena. Gremo sicer do vrha, peš, in seveda opremljeni z vsemi rekviziti, da damo vso podporo Primožu – zmaga je naša." Nekateri so strategijo skovali že pred dvema mesecema in si tako zagotovili mesto, kjer je manj ljudi in bodo več videli.

Gregor iz Trebnjega je za Val 202 povedal, da so se za spremljanje v živo s prijatelji odločili prvi teden Dirke po Italiji, "ker pričakujejo uspeh Primoža". Nameravajo se namestiti v Ovčji vasi, kjer kraljujeta velika zaslona, tam bo po njegovem mnenju tudi veliko dogajanja. "Upam, da ima Primož v sebi toliko tistega, da ve, da lahko zmaga," je še dodal navijač.

Avtobusi, ki so peljali na "kraj zločina", so bili izjemno polni. Številni so se na vrh odpravili peš po romarski poti, tri tisoč vozovnic za kabinsko žičnico na Višarje so namreč razprodali v enem dnevu. Zaradi ozke ceste je bil na najtežjem delu kronometra dostop za gledalce omejen. Po televiziji si je dogodek ogledalo 600 milijonov ljudi.

Zelo veliko slovenskih zastav je vihralo že včeraj na vzponu na Tre Cime di Lavaredo. Foto: Reuters
Zelo veliko slovenskih zastav je vihralo že včeraj na vzponu na Tre Cime di Lavaredo. Foto: Reuters