Denz se je veselil četrte zmage med profesionalci. Foto: EPA
Denz se je veselil četrte zmage med profesionalci. Foto: EPA

Etapa od Braja do Rivolija je bila dolga 185 kilometrov in je bila označena za razgibano, s tem pa primerna za pobege. Ta se je zgodil po dobrih 20 kilometrih, ko se je v ospredju znašlo kar 30 kolesarjev, Jumbo Visma je zaradi taktičnih razlogov v pobeg poslala Seppa Kussa in Michela Hessmanna.

Rožnata majica je v drugem tednu ves čas v lasti Thomasa. Foto: EPA
Rožnata majica je v drugem tednu ves čas v lasti Thomasa. Foto: EPA

Slabih 100 kilometrov pred ciljem se je odcepila peterica Nico Denz, Sebastian Berwick, Toms Skujinš, Alessandro Tonelli in Samuele Battistella. Iz te skupine je najprej izpadel Battistella, pozneje pa še Tonelli, tako je za zmago obračunala trojica, med katero je imel v kratkem vzponu največ moči Nico Denz, drugi je bil Skujinš, tretji pa Berwick.

Bil je že na koncu s svojimi močmi
Denz sprva ni verjel, da se lahko bori za etapno zmago, saj je v vlogi pomočnika Lennardu Kämni, ki je v igri tudi za zmagovalni oder. "Nisem pričakoval, da bom v pobegu, a dobil sem zeleno luč, da se lahko pridružim. Ob meni so bili res sami izvrstni kolesarji, nisem verjel, da lahko kaj naredim v tej skupini," je povzel zmagovalec.
"Na zadnjem klancu sem bil povsem na robu s svojimi močmi. V samem sprintu pa sem verjel vase, saj imam močan sprint, preprosto sem presrečen," je še dodal Nemec.

Najboljši v čakanju na petek
Favoriti za skupno zmago so po kaotični sredi in številnih odstopih hranili moči za petkovo izjemno težko gorsko etapo, ki se bo končala z vzponom prve kategorije do Crans Montane. Med najboljšo deseterico ni bilo prav nobene spremembe, Geraint Thomas (Ineos) je ohranil majico vodilnega, slovenski as Primož Roglič (Jumbo Visma) pa zaostaja vsega dve sekundi.

Profil 12. etape. Foto: Organizator
Profil 12. etape. Foto: Organizator

Thomas: Lepa priprava
Ceste so bile v veliki večini suhe, zato tokrat k sreči ni bilo padcev, ki bi še dodatno razredčili karavano. Thomas se je tako v cilju oddahnil: "Danes je bilo vse precej lažje. Hitro je sledil beg, ki smo si ga želeli, moji fantje pa so lepo vozili pred menoj. Pavel Sivakov je vozil pred menoj cel klanec, je pravi borec," s čimer se je spomnil Sivakove včerajšnje nesreče. "Vse to je lepa priprava na petek," je še dodal Thomas.

Jumbo Visma prevzel skupno vodstvo
Sprememba je le na lestvici ekip, Jumbo Visma se je zaradi akcije Kussa in Hessmanna s četrtega mesta prebil v vodstvo lestvice ekip.
Že pred startom je odstopil naslednji kolesar − Alessandro Covi, ki je bil v sredo na čelu padca favoritov, po katerem je bilo takoj jasno, da dirke ne more nadaljevati zmagovalec iz leta 2020 Tao Geoghegan Hart.

Na trasi sta bila dva kategorizirana klanca, težji je bil drugi na 1007 m visok klanec Colle Braida, ki je dolg 9,8 kilometra s povprečnim naklonom 7,1 odstotka. Kolesarji so vrh dosegli po 157 kilometrih vožnje. Od tam je do cilja vodilo 28 kilometrov s spustom in pretežno ravninskim finišem.

Favoriti na 12. etapi hranili moči za Alpe

106. Dirka po Italiji

12. etapa, Bra−Rivoli, 185km

 1. N. DENZ           NEM      4:18:11
 2. T. SKUJINŠ        LAT     isti čas
 3. S. BERWICK        AVS        +0:03
 4. A. TONELLI        ITA         0:58
 5. M. FRIGO          ITA         2:07
 6. I. VAN WILDER     BEL         2:20
 7. A. BETTIOL        ITA          vsi
 8. C. SCARONI        ITA         isti
 9. M. HESSMANN       NEM            
10. A. BAUDIN         FRA          čas
...                                  
28. G. THOMAS         VB          8:19
31. P. ROGLIČ         SLO     isti čas

Skupni vrstni red (12/21):            
 1. G. THOMAS          VB     49:02:05
 2. P. ROGLIČ          SLO       +0:02
 3. J. ALMEIDA         POR        0:22
 4. A. LEKNESSUND      NOR        0:35
 5. D. CARUSO          ITA        1:28
 6. L. KÄMNA           NEM        1:52
 7. E. DUNBAR          IRS        2:32
 8. T. ARENSMAN        NIZ        2:32
 9. L. DE PLUS         BEL        2:36
10. A. PARET-PEINTRE   FRA        2:48