Primož Roglič je pred samim začetkom boja za rožnato majico ostal brez treh pomočnikov, ki so se že od zime dalje pripravljali na Dirko po Italiji. Foto: EPA
Primož Roglič je pred samim začetkom boja za rožnato majico ostal brez treh pomočnikov, ki so se že od zime dalje pripravljali na Dirko po Italiji. Foto: EPA

Zaradi covida je morala nizozemska ekipa opraviti še tretjo menjavo v ekipi za Dirko po Italiji, ki se bo začela v soboto.

Namesto rezervista Josa van Emdna je novi Rogličev pomočnik drugi Nizozemec Sam Oomen. Ta je močnejši v gorah in na razgibanih terenih kot pa na ravnini, kar je sicer adut rojaka, ki ga menja.

Ekipe se lahko spreminjajo do same uradne predstavitve, ki bo v Pescari nocoj ob 20.30. Prva etapa bo 19,6-kilometrski kronometer ob jadranski obali pokrajine Abruci, kar bo že prvi pokazatelj moči kandidatov za skupno zmago.

Močno spremenjena podporna ekipa

Jumbo Visma je v torek zaradi izbruha koronavirusne bolezni med kolesarji, ki so se udeležili Dirke po Romandiji, že zamenjala veterana Roberta Gesinka in svetovnega prvaka v kronometru Tobiasa Fossa. Namesto njiju sta osmerico zapolnila zdaj okuženi van Emden in Avstralec Rohan Dennis, sicer dvakratni svetovni prvak v vožnji na čas. Pred mesecem dni je za Giro predvidenega, a poškodovanega Wilca Keldermanna v ekipi zamenjal Sepp Kuss.

Zagotovo se pazimo. Covid je zahteven, sicer ni več tako nevaren, a je še vedno za športnike, ki tekmujejo na najvišji ravni in imajo težave. Zato se moramo paziti.

Primož Roglič

Roglič: Naloga ostaja nespremenjena

"Vse te spremembe niso optimalne, nihče si jih ni želel. Po drugi stran vemo, da je covid še vedno del naših življenj, zaradi česar je prišlo do vseh teh menjav. Na nas je, da verjamemo v vse, ki prihajajo kot menjave. Naloga pa ostaja nespremenjena," je Primož Roglič za Val 202 pokomentiral novo menjavo v ekipi, kjer so le še štirje od prvotno predvidenih sedmih pomočnikov v boju za skupno zmago na letošnji Dirki po Italiji.

"Dodatni ukrepi: znova poudarjamo, kar smo imeli pred časom (maske, dodatna zaščita). Nikoli ni preveč, nočeš pa biti dodatno obremenjen. Upam, da ostanemo zdravi in pridemo do konca," je Roglič ponovil, da se bodo v kolesarski karavani držali vseh ukrepov iz obdobja pandemije.

Roglič: Nihče si ni želel teh sprememb v ekip, a naša naloga ostaja nespremenjena
Na besede Seppa Kussa, da je Roglič pripravljen najbolje v zadnjih štirih letih, se je slovenski šampion odzval z besedami:
Na besede Seppa Kussa, da je Roglič pripravljen najbolje v zadnjih štirih letih, se je slovenski šampion odzval z besedami: "Sem kot vino: starejši, boljši. Odraščaš, postajaš modrejši, imaš več izkušenj. Kako močan bom, bomo videli na koncu. Naredili smo vse." Foto: EPA

Dirka brez testiranj, a covid ostaja težava

Prireditelj RCS Sport sicer kot organizator dirke ne bo izvajal testiranj in s tem ne bo pravil iz prejšnjih let, a se večina ekipa iz preventive sama odloča za testiranja – zaradi navala različnih bolezni in simptomov, pa tudi slabih izkušenj nekaterih kolesarjev.

Covid je izločil tudi pomembnega italijanskega aduta za skupno uvrstitev Giulia Cicconeja (Trek Segafredo). V četrtek dopoldne je menjavo izvedla tudi ekipa Bahrain Victorious, saj je zbolel Švicar Gino Mäder, čigar cilj sezone je bila prav italijanska dirka.

Previdnostni ukrepi so v veljavi tudi pri ekipi prvega papirnatega favorita. Remco Evenepoel je med svojo spletno novinarsko konferenco v Pescari novinarjem naročil: "Nosite maske, ko vas vidim v soboto!"

Evenepoel: Na vso moč v prvih dveh kronometrih

Novica o novi menjavi pri Jumbu Vismi je prišla sredi uradne spletne novinarske konference s svetovnim prvakom, ki je deloval sproščeno in samozavestno.

23-letni Belgijec, ki je prvi favorit prihajajoče Dirke po Italiji, se je sicer pošalil z Igorjem Tomincem, novinarjem Vala 202, da mu ne namerava razkriti taktike, ker je Slovenec. A zatem je Evenepoel v svojem slogu gladko razgrnil svoj taktični pristop v boju za rožnato majico.

Remco Evenepoel je v torek opravil zadnji trening: 100 km na kronometrskem kolesu in 80 km na navadnem kolesu v zavetrju motorja. Foto: EPA
Remco Evenepoel je v torek opravil zadnji trening: 100 km na kronometrskem kolesu in 80 km na navadnem kolesu v zavetrju motorja. Foto: EPA

"Na vso moč v prvih dveh kronometrih v 1. in 9. etapi, nato bomo videli, kakšen bo položaj. Na preostalih etapah moram varčevati z močmi, da jih prihranim čim več za zadnji teden, ki bo odločilen," Evenepoel ne skriva svojega in ekipnega načrta.

Giro 2023 je dirka dveh polovic – do 13. etape in po njej. "Ni skrivnost, katere etape so nevarne. V prvem delu so to 4., 7. in 8. etapa. S 13. etapo v Crans Montani in 15. etapo – malo Lombardijo pa se bo začelo zares. A enako razmišljajo tudi preostali kapetani za skupno razvrstitev," je kapetan belgijske ekipe Soudal QuickStep razgrnil pogled kapetanov na tritedenski maraton v Italiji.

V Italiji doslej še brez uspeha

Dirke na Apeninskem polotoku doslej sicer Evenepoelu niso šle najbolje. Grd padec in poškodba na Lombardiji 2020, odstop na Giru 2021, pomanjkanje zmag in stopničk na preostalih italijanskih dirkah. "Ne grem po maščevanje. A je res, da izidi v Italiji niso bili najboljši, in napočil je čas, da se to spremeni."

V vsem sem boljši in drugačen. Ne morem se primerjati z Remcom pred Girom 2021. Takrat sem imel samo pet ali šest tednov priprave in treningov, zdaj pa sem imel na primer od pet do šest mesecev časa za pripravo samo za Giro. Da ne govorim o vsem drugem.

Remco Evenepoel

Ker so etape na 106. Dirki po Italiji precej drugačne od lanske Dirke po Španiji, ima Evenepoel ob sebi le tri pomočnike, ki so mu pomagali osvojiti rdečo majico: Pietra Serryja, Ilana van Wilderja in Louisa Vervaekeja. "Na Giru je več ravninskih in manj razgibanih etap, zato se potrebuje več rouleurjev, kot sta Josef Černy in Mattia Cattaneo."

Prepričan, da je kos Rogliču v gorah

O preostalih tekmecih Evenepoel ni kaj dosti razmišljal, čeprav priznava možnost presenečenj ekip, kot so Bahrain, Bora in EF ter UAE, ki prihajajo s po dvema ali celo več kolesarji, sposobnimi vožnje na skupno uvrstitev.

Glavni tekmec je seveda Primož Roglič. "Lani sem imel še nekaj dvomov, ali se lahko kosam z njim v gorah. A te dvome lahko odrinem vstran po Kataloniji. Lahko sem na isti ravni kot Roglič v gorah in sem boljši v kronometru kot on. To je moj recept. A govorim o olimpijskem prvaku v kronometru, tako da to zagotovo ne bo lahko."

Evenepoel namerava v kronometru pridobiti prednost pred Rogličem in mu nato slediti po gorskih etapah peklenskega zadnjega tedna, nato bo odločal gorski kronometer na Svete Višarje.
Evenepoel namerava v kronometru pridobiti prednost pred Rogličem in mu nato slediti po gorskih etapah peklenskega zadnjega tedna, nato bo odločal gorski kronometer na Svete Višarje. "Imamo brutalni zadnji gorski kronometer. Lahko tudi prevzameš rožnato majico v 20. etapi in zmagaš. Odločali bodo zadnji dnevi," je mnenje Evenepoela, ki nima nič proti, če že v soboto po prvi etapi obleče rožnato majico vodilnega. Foto: EPA

Še bolje pripravljen kot pred lansko Vuelto

Po drugi zaporedni zmagi na ardenskem spomeniku v Liegeu je Belgijec opravil še dodatne treninge v Španiji. "Zdaj sem na svoji pravi teži, kakšen odstotek moram biti boljši, kot sem bil v Kataloniji, tako da bom v hribih še bolj konkurenčen. Boljši sem kot pred začetkom lanske Vuelte. Same dobre novice (zame)," je samozavestno pripovedoval zgovorni Evenepoel. Zaradi zmagovite izkušnje z Dirke po Španiji je tudi ponovil vzorce priprav, treningov in režim prehrane.

Na koncu v Rimu skupaj na pivo?

Eno uro za njim je na uradni novinarski konferenci govoril Roglič, ki se je v kratkih odgovorih izogibal taktičnim razpredanjem in vprašanjem, ali se boji zadnjega gorskega kronometra zaradi neljubih spominov s konca Dirke po Franciji 2020 ("Da grem čim hitreje, kot je mogoče. Potem bomo videli."). Še največ besed je namenil italijanski hrani in pijači ter da šteje na koncu le, kdo bo nosil rožnato majico v Rimu po koncu zadnje, 21., etape Gira 2023.

V primeru sanjskega razpleta bo takrat tudi napočil čas, da končno povabi Evenepoela na pivo, glede na to, da sta zadnje mesece že preživela skupaj na višinskih pripravah na Tenerifu, zdaj pa morata predvsem govoriti drug o drugem, ker sta tako izstopajoča favorita za osvojitev 106. Dirke po Italiji.

Evenepoel: Upam, da bom Rogliču lahko sledil na klancih in ga premagal na kronometrih