Filippo Ganna, ki je dobil uvodno etapo letošnjega Toura (na fotografiji) je slavil tudi v Camigliatellu Silanu. Foto: AP
Filippo Ganna, ki je dobil uvodno etapo letošnjega Toura (na fotografiji) je slavil tudi v Camigliatellu Silanu. Foto: AP
Mileto-Camigliatello Silano, 225 km:  
  1. F. GANNA           ITA    5:59:17
  2. P. KONRAD          AVT      +0:34
  3. J. ALMEIDA         POR        vsi
  4. W. KELDERMAN       NIZ           
  5. L. HAMILTON        AVS           
  6. J. HINDLEY         AVS           
  7. H. VANHOUCKE       BEL       isti
  8. P. BILBAO          ŠPA           
  9. J. FUGLSANG        DAN           
 10. F. MASNADA         ITA        čas
 ...                                  
 50. J. TRATNIK         SLO       8:57
 96. D. NOVAK           SLO      21:18

24-letnik iz Verbanie je bil dolgo časa v skupini ubežnikov, med katerimi je bil tudi Jan Tratnik (Bahrain-McLaren). Pred pelotonom je skupaj z Jhonatanom Restrepom Valencio, Carlom Fredrikom Hagnom, Hectorjem Carreterom, Salvatorejem Puccijem, Valeriem Contijem in Edoardom Zardinijem nabral že pet minut prednosti pred glavnino, ki pa je začela v zaključku etape hitro kopneti.

Prav na vzponu na 1618 m visoki Valicio di Montescuro (24 km s 5,6-odstotnim povprečnim naklonom) je glavnina konkretno zarezala v prednost ubežnikov, zaostanek je stopila na minuto, ko je dobrih 16 km pred ciljno črto Ganna silovito napadel in uspel s samostojnim pobegom.

Prednost je aktualni svetovni prvak v kronometru na mokrem spustu v gosti megli zadržal in po slabih šestih urah kolesarjenja dosegel drugo etapno zmago na Grand Touru (dobil je že uvodni kronoveter letošnjega Gira). S slednjo je na v skupnem seštevku napredoval za 33 mest in je zdaj 47. (+17:44).

Skupni vrstni red po 5. etapi:        
  1. J. ALMEIDA         POR   17:06:23
  2. P. BILBAO          ŠPA       0:43
  3. W. KELDERMAN       NIZ       0:48
  4. H. VANHOUCKE       BEL       0:59
  5. V. NIBALI          ITA       1:01
  6. D. POZZOVIVO       ITA       1:05
  7. J. FUGLSANG        DAN       1:19
  8. S. KRUIJSWIJK      NIZ       1:21
  9. P. KONRAD          AVT       1:26
 10. R. MAJKA           POL       1:32
 ...                                  
 66. J. TRATNIK         SLO      26:24
130. D. NOVAK           SLO      56:51
Sorodna novica Poškodba Wackermanna, nesrečo naj bi zakrivil helikopter

Thomas mu je pomagal z nasvetom
"Včeraj sem si pošiljal sporočila z Geraintom Thomasom. Rekel mi je, naj poskusim z napadom in pobegom. Dejal je, da mi lahko uspe doseči še eno etapno zmago. Danes sem poskusil in na koncu se je izšlo. Izjemna zmaga zame in za moštvo," je po etapi dejal presrečni Ganna in dodal: "Bilo je zelo težko, saj poganjati 82 kilogramov navkreber ni mačji kašelj. Do cilja sem nato vozil neke vrste kronometer. Po radijski zvezi mi niso sporočali časovnih razlik pred zasledovalci. V glavi sem si samo ponavljal, da moram poganjati na polno."

Portugalec Joao Almeida ostaja v rožnati majici vodilnega kolesarja po petih etapah letošnjega Gira. Foto: AP
Portugalec Joao Almeida ostaja v rožnati majici vodilnega kolesarja po petih etapah letošnjega Gira. Foto: AP

Glavnina zaostala za 34 sekund, Almeida ostala v rožnatem
Glavnina je v cilj prispela 34 sekund pozneje, šprint je dobil Avstrijec Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), tretji je bil Portugalec Joao Almeida (Deceuninck–QuickStep). Slednji je ubranil rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku in je po zaslugi štirih bonifikacijskih sekund še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem, Špancem Pellom Bilbaom (Bahrin-McLaren) na 43 sekund, tretji je Nizozemec Wilco Kelderman (Team Sunweb), ki zaostaja še pet sekund več.

Tratnik je, potem ko ga je glavnina ujela 23 km pred ciljem, na koncu osvojil 50. mesto, za zmagovalcem je zaostal 8 minut in 57 sekund. Na vmesnem šprintu blizu Cosenze po 187,5 km etape je osvojil tretje mesto, s čimer si je prislužil bonifikacijsko sekundo. Domen Novak (oba Bahrain-McLaren) je bil 96. (+21:18). V skupnem seštevku je Tratnik 66. (+26:24), Novak 130. (+56:51).

Ganna dokazal, da ni le specialist za kronometer