Letos se je Giro končal v Rimu. Foto: Reuters
Letos se je Giro končal v Rimu. Foto: Reuters
Letos je zmagal Chris Froome, ki je tako slavil na vseh treh tritedenskih dirkah. Foto: Reuters

Za razliko od prejšnjih let bo dirka skoraj ves čas potekala po italijanskih tleh, mejo bo prečkala le v San Marinu. Trasa bo ena najtežjih v zadnjih letih. Mesto Romea in Julije bo dalo končnega zmagovalca, saj v Veroni, kot se sicer pogosto zgodi, ne bo sprinterske etape oziroma parade šampionov, temveč posamična vožnja na čas, ena od treh na 102. Giru. Preostala dva bosta prvi dan v Bologni in vmes v San Marinu.

Prireditelji so pripravili sedem etap, ki se bodo končale s ciljnim vzponom. Najvišja točka dirke bo prelaz Gavia 2.618 metrov nad morjem. Kolesarji bodo zavili še na znamenita prelaza Mortirolo in Manghen. Že uvodne etape ne bodo posebej lahke, pravo hribolazenje pa se bo začelo 13. dan, ki se bo končal ob jezeru Serru na 2.247 metrih nadmorske višine. 15. etapa bo šla čez vzpone slovite enodnevne klasike po Lombardiji, do konca dirke sledijo etape s prelazi Gavia, Mortirolo ter številni vzponi v gorah severne Italije.

Končna odločitev na 15,6 km dolgem kronometru
20. etapa, ki bo zadnja gorska, bo spektakularna. Start bo v malo znanem kraju Cima Campo, od tam bo kolesarje pot peljala 18,9 kilometra navkreber na prelaz Manghen. Sledil bo dolg spust, vožnja po dolini Fiemme in za konec 13,5 kilometra dolg vzpon na Croce d'Aune. Zmagovalec Gira bo znan v Veroni po 15,6 kilometra dolgem posamičnem kronometru, ki bo razgiban, vmes bo vzpon v dolžini 4,5 kilometra in s povprečnim naklonom petih odstotkov. Zmagovalca bodo okronali v znamenitem amfiteatru.

V 21 dneh bo karavana prevozila 2.518,5 kilometra s 46.500 višinskimi metri, s čimer bo dirka ena najtežjih v zadnjih letih.