Chris Froome je dopolnil zbirko z največjih tritedenskih dirk. Foto: Reuters
Chris Froome je dopolnil zbirko z največjih tritedenskih dirk. Foto: Reuters
Sam Bennett se je veselil tretje etapne zmage na letošnjem Giru. Foto: Reuters
Tom Dumoulin je bil zadovoljen z drugim mestom. Tudi na najtežjih gorskih etapah je bil med najboljšimi. Foto: Reuters
Froome: Sanje vsakega kolesarja so zmage na vseh vseh tritedenskih dirkah

Zadnja etapa je bila predvidena kot parada šampionov, a je na koncu prinesla nekaj razburjenja. Sredi etape so se komisarji odločili, da bodo nevtralizirali boj za skupni seštevek, tako so štele le etapne uvrstitve. Sky s Froomom je ostal zadaj in se ni več naprezal, šprint glavnine pa je dobil Bennett pred Elio Vivianijem. Tretji je bil Luksemburžan Jean-Pierre Drucker. S sedmim mestom se je moral zadovoljiti Italijan Niccolo Bonifazio iz Bahrain-Meride, ki ga je v sklepnih metrih proti čelu skupine pripeljal Matej Mohorič, slovenski junak letošnjega Gira z etapno zmago.

Prvi Britanec z zmago na Dirki po Italiji
33-letni Froome si je rožnato majico vodilnega nadel po petkovi izjemni predstavi v 19. etapi, ko je napadel 80 kilometrov pred ciljem in s samostojno vožnjo nadoknadil zaostanek, ki si ga je pridelal v prejšnjih etapah. Čeprav nad njim visi domnevni dopinški prekršek, ki ga še ni pojasnil, je postal prvi Britanec s skupno zmago na Giru.

Ponovil dosežek Hinaulta in Merckxa
Froome je ob tem postal prvi kolesar po Francozu Bernardu Hinaultu, ki je pred 35 leti zadnji osvojil vse tri tritedenske dirke po vrsti. To je pred tem uspelo še Belgijcu Eddyju Merckxu. Vse tri tritedenske dirke je do zdaj uspelo dobiti še Francozu Jacquesu Anquetilu, Italijanoma Feliceju Gimondiju in Vincenzu Nibaliju ter Špancu Albertu Contadorju.

Najboljši tudi v točkovanju gorskih ciljev
To je že šesta zmaga za Frooma na tritedenskih dirkah, eno ima na Dirki po Španiji, preostale štiri pa na Dirki po Franciji. Froome je osvojil še majico za najboljšega na gorskih ciljih. Viviani je bil najboljši po točkah. Prvo mesto med mladimi kolesarji je osvojil Miguel Angel Lopez, Mohorič je bil sedmi. Med ekipami je bil najboljši Sky.

"Lepo je bilo uživati v vzdušju in spomenikih Rima. Nisem bil razočaran. Ne dojemam še, kaj sem dosegel, potreboval bom nekaj dni, da o vsem skupaj premislim. Sanjal sem, da bi kdaj imel vse tri majice s tritedenskih dirk po vrsti. Če sem povsem iskren, malo sem se bal priti na Giro, ker je tako zahteven. Je drugačen v primerjavi z drugimi dirkami. Komaj verjamem, da sem zmagovalec," je poudaril Froome, ki se bo zdaj posvetil pripravam na Dirko po Franciji, ki se začenja 7. julija.
Za 46 sekund je premagal branilca naslova Nizozemca Toma Dumoulina. Tretje mesto je osvojil Kolumbijec Lopez. Najboljši Slovenec po 21 etapah v skupnem seštevku je bil Mohorič na 31. mestu, Polanc je osvojil 33., Novak pa 103. mesto.

Popolnoma izčrpan Pinot ni končal Gira
Thibaut Pinot je odstopil pred zadnjo etapo. Francoz je v soboto izgubil vse možnosti za stopničke. 27-letnika je zdelal 12-kilometrski vzpon na Saint-Pantaleon, tako da je končal v bolnišnici v Aosti, kjer so ga zadržali na opazovanju.

"To je za nas velik poraz, Pinot je povsem izčrpan. Odstop je neizbežen. Ne vidim možnosti, da bi v takšnem stanju še lahko sedel na kolo. Tokrat je prekoračil svoje meje," je dejal športni direktor ekipe Groupama-FDJ Martial Gayant.

"Povsem je dehidriran in ima vročino, a v bolnišnici dobro skrbijo zanj," je dodal pred štartom zadnje etape.

21. etapa, Rim-Rim, 115 km:            
 1. S. BENNETT     IRS  2:50:49 
 2. E. VIVIANI     ITA    vsi 
 3. J.-P. DRUCKER   LUK      
 4. B. PLANCKAERT   ITA      
 5. M. BELLETTI    ITA      
 6. S. MODOLO     ITA    isti 
 7. N. BONIFAZIO    ITA      
 8. C. VENTURINI    FRA      
 9. P. SIMION     ITA      
 10. F. SABATINI    ITA      
 11. J. POLANC     SLO      
 ...                  
 27. M. MOHORIČ     SLO      
 86. D. NOVAK      SLO    čas

Končni vrstni red po 21. etapi:    
 1. C. FROOME      VB  86:11:50 
 2. T. DUMOULIN    NIZ   +0:46 
 3. M. A. LOPEZ    KOL    4:57 
 4. R. CARAPAZ     EKV    5:44 
 5. D. POZZOVIVO    ITA    8:03 
 6. P. BILBAO     ŠPA   11:50 
 7. P. KONRAD     AVT   13:01 
 8. G. BENNETT     NZL   13:17 
 9. S. OOMEN      NIZ   14:18 
 10. D. FORMOLO     ITA   15:16 
 ...                  
 21. S. YATES      VB  1:15:11 
 31. M. MOHORIČ     SLO  1:40:18 
 33. J. POLANC     SLO  1:58:09 
103. D. NOVAK      SLO  4:15:24 
Froome: Sanje vsakega kolesarja so zmage na vseh vseh tritedenskih dirkah