Kako na ogled vožnje na čas na Višarjah?

V torek so na spletu ponudili le 3000 vstopnic za gondolo, ki pelje iz Ovčje vasi na vrh romarsko-smučarskega središča. Do večera je preostalo le še nekaj vstopnic za najzgodnejši jutranji vzpon.

Kronometrska trasa bo Trbiž zapustila po znani kolesarski stezi in se na Višarje podala z zahodne, manj znane smeri, ki pa bo za gledalce zaprta. Dostopnih bo zgolj prvih nekaj sto metrov vzpona.

Strm betonski vzpon brez gledalcev

Kjer se bo končalo veselje za gledalce, se bo začel pekel za kolesarje. 7,5 km slabe betonske podlage z ostrimi serpentinami in maksimalnim naklonom do 22 odstotkov, 890 metrov višinske razlike – preizkušnja, kot je na Dirki po Italiji morda še ni bilo.

Kjer se betonska cesta združi z običajno proti Višarjam, bo tudi za gledalce ogled spet mogoč. Vendar samo peš, če se boste do tu potrudili po znanih pristopih. Za pričakovane številne obiskovalce iz Slovenije so prireditelji iz Trbiža pripravili brezplačni avtobusni prevoz od parkirišča v Ledinah v Ratečah do mesta in nazaj.

Romanje v dežju?

Dolgoročna napoved za Svete Višarje ni najugodnejša: konec maja so sicer napovedane višje temperature, a s stalnimi nevihtami in padavinami. 20. etapa naj bi predvidoma kronala novega zmagovalca Dirke po Italiji, kjer je zdaj na papirju prvi favorit Primož Roglič, medtem ko ga izziva močna ekipa Ineos Grenadiers.