Svete Višarje. Foto: Arhiv oddaje Kulturni vrhovi
Svete Višarje. Foto: Arhiv oddaje Kulturni vrhovi
Sorodna novica Roglič bo s Tratnikovo pomočjo na Giru lovil rožnato majico

Šlo bo za velik kolesarski spektakel, saj je gorski kronometer uvrščen v predzadnjo etapo letošnjega Gira. Vsekakor etapa, ki bo bržčas izluščila končnega nosilca rožnate majice zmagovalca. In to na Svetih Višarjah, romarski gori treh sosednjih narodov, ki je Slovencem dobro poznana tudi kot izvrstno smučišče.

Svete Višarje so 1766 metrov visoka gora v zahodnih Julijskih Alpah, ležijo pa južno od vasi Žabnica v Kanalski dolini. Letos bo to prizorišče neizprosnih kolesarskih bojev na novi strmi cesti, ki bo odprta zgolj za kolesarje, oskrbo in lastnike zemljišč.

Prerezi vseh etap letošnjega Gira. Foto: RCS Sport
Prerezi vseh etap letošnjega Gira. Foto: RCS Sport

7,3 kilometra z 12,1-odstotnim povprečnim naklonom
Čeprav Dirka po Italiji po dveh zaporednih obiskih letos ne bo zavila v Slovenijo, bo 20. etapa letošnjega Gira vseeno potekala na slovenskem etničnem ozemlju. Šlo bo za 18,6 kilometra dolg gorski kronometer z novim peklenskim vzponom. Vožnja na čas se bo začela v Trbižu čez natanko mesec dni, po dobrih 10 kilometrih pa se bo že začel vzpon na Svete Višarje (Monte Santo di Lussari), ki kolesarjem prinaša velik izziv: klanec je dolg 7,3 kilometra in ima 12,1-odstoten povprečni naklon. Na njem bodo kolesarji premagali 889 višinskih metrov.

Verjetno kar precej epski klanec. Po samem profilu gre za skoraj 5 km vzpona s 15-odstotnim povprečjem. Ne vem, kje sploh to najdeš, da bi lahko treniral. Težko si je zamisliti, kako bo, kaj šele po vzponu dan poprej na Tre Cime, po treh tednih dirkanja se nam obeta spektakularen dan.

Primož Roglič, februarja 2023

Civilna zaščita ves čas v akciji
Čeprav so Svete Višarje v zadnjih dneh prejele zajetno pošiljko snega, to ni upočasnilo dela civilne zaščite, ki si prizadeva kar najbolje pripraviti traso za veliki spektakel prihodnji mesec. "Sedem kilometrov od osmih je očiščenih, zdaj nam ostaja še najtežji del, saj je v zadnjih dneh v svetišču zapadlo več kot meter snega," je za Messaggero Veneto pojasnil Alessandro Spaliviero, vodja smučišča Tarvisio pri podjetju Promoturismo Fvg, in dodal: "Do naslednjega tedna bo vse na svojem mestu. Cesta seveda ostaja zaprta, da se omogoči tudi odstranjevanje balvanov ob cesti." Glavni cilj je, da se do prihodnjega tedna organizatorju Gira, tekmovalnim in snemalnim ekipam omogočijo še zadnji pregledi trase.

Na prizorišče zgolj peš oziroma z gondolo
20. etapa bo nedvomno pritegnila ogromno pozornosti, zato bodo na četrtkovem sestanku med drugim določili tudi način dostopa do svetišča na dan etape, kjer pričakujejo več desettisoč obiskovalcev. Cesta, na kateri bo potekala dirka 27. maja, bo zaprta tako za motorna vozila kot tudi za kolesa. Gledalci bodo morali zato na prizorišče peš po romarski poti (Sentiero del Pellegrino) oziroma z gondolo, za katero bo na voljo 3000 vstopnic. Kako do njih? Sredi maja jih bodo podelili na spletni strani podjetja Promoturismo Fvg.

Seznam vseh 21 etap z zahtevnostjo po sistemu petih zvezdic. Giro 2023 bo imel kar štiri najtežje etape s petimi zvezdicami: 13., 16., 19. in 20., odločilen bo torej znova zadnji teden tekmovanja. Foto: RCS Sport
Seznam vseh 21 etap z zahtevnostjo po sistemu petih zvezdic. Giro 2023 bo imel kar štiri najtežje etape s petimi zvezdicami: 13., 16., 19. in 20., odločilen bo torej znova zadnji teden tekmovanja. Foto: RCS Sport