Petek prinaša najtežji vzpon 19. etape 105. Dirke po Italiji, kjer se pričakuje veliko kolesarske akcije: tako ubežnikov kot tudi preizkus moči kandidatov za skupno zmago.
Petek prinaša najtežji vzpon 19. etape 105. Dirke po Italiji, kjer se pričakuje veliko kolesarske akcije: tako ubežnikov kot tudi preizkus moči kandidatov za skupno zmago. "Nov" alpski vzpon pa je tudi magnet za ljubitelje kolesarstva. Foto: Turizem Dolina Soče/Žiga Koren

Petkova 19. etapa se bo začela ob morju v letoviškem mestu Marano Lagunare ob 12.10, po stotih kilometrih vožnje pa bo rožnata dirka zavijal v Slovenijo na mejnem prehodu Učja. Sledi spust proti Žagi, mimo Srpenice proti Trnovem ob Soči v Kobarid. V vasi Idrsko se začne tretji najtežji vzpon letošnje Dirke po Italiji – na Kolovrat.

Uradni prerez vzpona na Kolovrat, kjer je večji del ceste na novo asfaltiran in urejen, kar je potreboval zlasti drugi del na Livške Ravne. Najtežji del je sredi prvega dela klanca pod Livkom, najbolj pregledne pa kačje ride nad vasjo. Foto: RCS Sport
Uradni prerez vzpona na Kolovrat, kjer je večji del ceste na novo asfaltiran in urejen, kar je potreboval zlasti drugi del na Livške Ravne. Najtežji del je sredi prvega dela klanca pod Livkom, najbolj pregledne pa kačje ride nad vasjo. Foto: RCS Sport

Slabih 37 km in dobra ura dirke

Gre za dvodelni klanec v skupni dolžini 10,3 km in povprečnim naklonom 9,2 odstotka za 950 višinskih metrov dviga. Najprej do Livka, po nekaj predaha v vasi pa najprej na Livške Ravne in naprej po grebenu Kolovrata ter prelaza Solarji nazaj v Italijo. Točno 36,9 km v Sloveniji, po časovnici pa vstop v državo 14.57 – 15.16 in izstop 16.01 – 16.29. V Beneški Sloveniji se bo karavana spustila vse do Čedada, kjer bo zavila nazaj v hribe in zaključni vzpon do cilja na Stari gori/Santuario di Castelmonte (cilj okoli 17.15).

Kako in kdaj na Kolovrat?

Vsi štirje dostopi do grebena Kolovrat in vasi Livek ter Livške Ravne bodo v petek zaprti za motorizirani promet od 9.00 do 18.00. Na robu Kobarida sta dve večji parkirišči in možnost prevoza z avtobusom do Livka (ob 9.00 in 10.00). Iz smeri Tolmina bo cesta zaprta na začetku vzpona v vasi Volče, iz smeri Kambreško (Ročinj ali Lig) pa pri planinskem domu pod Ježo. Podobno bo za avtomobile, motorje in druga vozila zaprta cesta, ki iz Italije pripelje na Livek.

In kako drugje po dolini Soče na dan Gira 2022?

Odsek državne ceste od razcepa za vas Kamno do Kobarida bo zaprt od 11.00 do 17.00. Trasa etape, ki bo potekala po državni cesti od Učja do Kobarida (iz smeri Bovca zapora pred Žago), bo za promet zaprta med 13.00 in 17.00.

Zaprtje omenjenih pristopnih cest za Livek in Kolovrat prinašata lepo priložnost za vse zagrizene kolesarje, da se s kolesi podajo na najprivlačnejša mesta za ogled dirke. Zapora velja namreč le za motorizirana vozila, ne pa za kolesarje in pohodnike (ter akreditirana vozila). Tekmovalni vzpon na Kolovrat bo sicer zaprt za vse od 12.30 zaradi Gira-E, medtem ko bodo vzponi iz Volč in Kambreškega vseskozi prosti za kolesarje in pohodnike.

Dolina Soče ne ponuja samo ogleda dirke, temveč so pripravili kar nekaj spremljevalnega dogajanja, s čimer se dogodek prelevi v celodnevnega. Na treh prizoriščih: v vasi Žaga, središču Kobarida in na Livku bodo prireditveni prostori z velikimi platni, kjer se bo spremljala celotna etapa z lokalnimi moderatorji. Ob ustrezni spremljevalni ponudbi hrane in pijače zvečer sledijo še koncerti (ob 18.00 v Žagi Tanja Žagar in v Kobaridu Zvita feltna in na Livku ob 19.30 Zmelkoow). Z Livka so zvečer organizirani povratni avtobusni prevozi v dolino med 18.00 in 22.00.

Zaradi Dirke po Italiji zapora nekaterih cest v Posočju
Zaprt tekmovalni vzpon in druge dostopne ceste do Kolovrata vabijo rekreativne kolesarje, da se tako podajo na ogled 19. etape Dirke po Italiji. Foto: MMC RTV SLO
Zaprt tekmovalni vzpon in druge dostopne ceste do Kolovrata vabijo rekreativne kolesarje, da se tako podajo na ogled 19. etape Dirke po Italiji. Foto: MMC RTV SLO

Vreme?

Večino dneva vroče in sončno vse do 28 stopinj Celzija, proti večeru pa je možnost neviht, zmerno naj bi začelo deževati okoli 21. ure.

Kam se postaviti, do kod prikolesariti ali pa se sprehoditi?

Najbolj vabljiv sta zagotovo Kolovrat in vas Livek, ki deli vzpon na dva dela. Že v Idrskem se cesta takoj postavi pokonci, na kar opozarja tabla z maksimalnim naklonom 14 odstotkov, hkrati pa je na začetku nekaj travnikov, ki omogočajo pregled nad začetkom vzpona.

Najtežji del vzpona je pod vasjo Livek, kjer je serija štirih serpentin. Najbolj strmo je tik pod zaselkom Golobi, kjer se cesta poravna za dobrih 500 metrov, kolikor je dolgo jedro vasi, vmes je tudi nogometno igrišče kot osrednji prireditveni prostor na Livku.

Najprivlačnejša mesta za ogled so na celovito obnovljeni cesti, ki se pne z Livka navzgor. Takoj po vasi so nanizane tri serpentine, ki omogočajo pregled nad celotno vasjo in nižjeležečimi zavoji. Malce višje so nato Nebesa, kjer je največ odprtega, travniškega sveta in seveda pogledi na Kobarid in dolino Soče.

Za najbolj tekmovalno usmerjene navijače so dobra izbira Livške Ravne, kjer se na ožji cesti skozi vasico zaključi najstrmejši del vzpona in kjer bodo razlike med kolesarji največje, sočasno pa tudi najpočasnejše hitrosti.

Kdor prihaja malce pozneje in iz smeri Tolmina in Brd, lahko na samem Kolovratu ali pa na meji spremlja začetek vrtoglavega spusta, ki prinaša velike hitrosti, a tudi tehnično zahtevne ovinke.

Strava izziv – Kolovrat

Do 30. junija poteka Strava izziv na odseku Idrsko 56 (gostišče Jazbec) – Livške Ravne 9 (CŠOD Kavka). Po tisoč prepeljanih poskusih na priljubljenem družbenem kolesarskem omrežju s časom 35:15 vodi profesionalni gorski kolesar Daniele Braidot, doma iz Moše pri Gorici, le lučaj od Vipolž, ki jih je lani obiskal Giro. Na drugem mestu je s časom 35:34 furlanski sosed Alessandro De Marchi, ki bo bržkone v tej etapi poskušal z begom. S časom 35:48 tretje mesto drži Matej Drinovec iz KK Kranj.

Na cesti Novak, ob njej pa Mohorič in Tratnik

Če je slovenska zasedba na 105. Dirki po Italiji omejena na Domna Novaka, ki izvrstno opravlja vlogo pomočnika v ekipi Bahrain Victorious, ki se pod vodstvom Gorazda Štanglja bojuje z Mikelom Lando za skupno zmago, sočasno pa kot celota tudi za zmago med ekipami, pa so prireditelji pripravili presenečenje.

Matej Mohorič bo med 11.00 in 12.00 za trening odpeljal najtežji del trase – peljal se bo iz Idrskega na Livek, kjer se bo ustavil na glavnem odru in nagovoril navijače. Med potjo bo čas za podpise in fotografiranje, a tudi za ozaveščanje na primerno navijaško vedenje ob kolesarskih dirkah.

Nesojeni kolesar, ki bi imel na Kolovratu največ navijačev, je Jan Tratnik, ki je zaradi zlomljene roke žal moral že na Madžarskem končati tako pričakovani Giro 2022. A Syuk že trenira na trenažerju, da bi bil pripravljen za Dirko po Sloveniji (15.–19. junij), pa tudi v Kobarid pride, da si ogleda obisk Gira v vlogi navijača, med katere se bo pomešal okoli opoldneva.

Kobarid bo ob 13.15 gostil start etape Gira-E. Gre za dirko električnih koles, ki poteka v zadnjih delih etap Dirke po Italiji. Sploh prvič bo start e-etape v tujini. Za popestritev bo nastopila tudi promocijska ekipa iz Slovenije, v kateri so Filip Flisar, Ana Bucik, Matevž Melinc, Tanja Žakelj, Gregor Sobočan in Boris Premužič (prvi zmagovalec Dirke po Sloveniji).

V soboto vzpon na Kolovrat, v nedeljo kolesarske ture

Kolesarskega praznika pa ne bo konec že v petek. V soboto bo na sporedu kolesarska ljubiteljska tekma z vzponom na Kolovrat, v nedeljo cestno kolesarjenje po trasi Gira v Benečijo, gorsko kolesarjenje v okolici Tolmina in družinsko kolesarjenje med Tolminom in Kobaridom. Na voljo bodo vodeni ogledi Kobariškega muzeja ter muzejev na prostem Mengore, Kolovrat in Ravelnik.

V Posočju se pripravljajo na Giro d'Italia
Prerez in zemljevid 19. etape Gira 2022, ki bo v petek, 27. maja, zavila tudi v Slovenijo, končala pa se le lučaj od meje na Stari gori nad Čedadom.