Prizor iz Goriških brd ob vznožju vzpona na Gornje Cerovo. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Prizor iz Goriških brd ob vznožju vzpona na Gornje Cerovo. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Organizatorji usklajujejo še zadnje podrobnosti, pred dnevi so svoje delo predstavili na Trgu Evrope med obema Goricama. "Kar veliko napora smo vložili, da smo v traso poleg Brd vključili tudi Novo Gorico," je za MMC povedal tehnični direktor slovenskega dela etape Rok Lozej.

Vrhunec 15. etape bo trikratni spopad kolesarjev s približno dva kilometra dolgim vzponom na Gornje Cerovo (224 m. n. v.) s povprečnim naklonom 8,5 odstotka, na katerem bodo trikrat delili točke za gorske cilje. Najstrmejši del klanca ima 15-odstotni naklon in bo najbrž naredil selekcijo med šprinterji. Štiri kilometre pred ciljem v Gorici bo sledil še en kilometer vzpona na Rafut (povprečni naklon 5,9 odstotka, največ 14 odstotkov). Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Vrhunec 15. etape bo trikratni spopad kolesarjev s približno dva kilometra dolgim vzponom na Gornje Cerovo (224 m. n. v.) s povprečnim naklonom 8,5 odstotka, na katerem bodo trikrat delili točke za gorske cilje. Najstrmejši del klanca ima 15-odstotni naklon in bo najbrž naredil selekcijo med šprinterji. Štiri kilometre pred ciljem v Gorici bo sledil še en kilometer vzpona na Rafut (povprečni naklon 5,9 odstotka, največ 14 odstotkov). Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Da bo dirka zašla v Brda, je bilo predvideno že prej, glede Nove Gorice pa je bilo vse odvisno od tega, kje bo štart etape. Najprej je bila v načrtu 220 km dolga etapa, v katero Nova Gorica ne bi bila vključena, ker bi bila predaleč. Potem je v zadnjem trenutku kot štartno mesto vskočil Gradež in smo lahko brez težav vključili še štirikilometrski del z Novo Gorico. Potek trase skozi Brda je bil zakoličen od samega začetka, nato pa smo iskali možnosti, kako od tam priti v Novo Gorico. Imeli smo dve, tri možnosti, na koncu smo se odločili za pot skozi Oslavje. Mesec in pol pred predstavitvijo, ki je bila konec februarja, smo imeli traso narisano, a smo bili kljub vsemu na trnih vse do uradne potrditve," je razložil Lozej.

Kot je znano, se bo 146 kilometrov dolga 15. etapa začela v Gradežu ob Tržaškem zalivu. Kolesarji bodo pot nadaljevali proti slabih 50 km oddaljenemu Gradišču ob Soči (Gradisca) in se iz Moše (Mossa) dvakrat povzpeli v Goriška brda skozi Gornje Cerovo, Hum in Gonjače ter se dvakrat spustili v Medano in naprej v Krmin. Po tretjem vzponu na Gornje Cerovo bodo zavili v Gorico, nato na mejnem prehodu Solkan vstopili v Novo Gorico, prečkali Trg Evrope, se povzpeli na Rafut in se skozi mejni prehod Rožna Dolina podali proti cilju na Travniku v Gorici.

Tehnična in zahtevna etapa

Glavni spodbujevalec čezmejnega povezovanja pri organizaciji goriške etape Gira 2021 je bil nogometni trener slovenskega rodu Edy Reja (nekdaj je vodil Napoli in Lazio, trenutno pa je selektor Albanije), ki je kot ambasador kandidature Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture 2025 za to navdušil starega prijatelja in pristojnega za organizacijo etap v Furlaniji - Julijski krajini Enza Cainera.

Edy Reja (levo) v družbi Enza Cainera:
Edy Reja (levo) v družbi Enza Cainera: "Ko sem bil v sezoni 2003/04 trener Cagliarija, sem na televiziji spremljal, kako so na tem trgu porušili mrežo, ki je ločevala Slovenijo in Italijo. Takrat so mi pritekle prav solze. Lepo je, da je dirka povezala ljudi z obeh strani meje. Upajmo, da je to le začetek še boljšega sodelovanja. Ti kraji so tako v Italiji kot Sloveniji na robu, zdaj bi lahko skupaj postali nekaj središčnega. V naslednjih petih letih bi morali nekaj narediti. Če bomo pridni, bo tu tudi prihodnost za mlade in bodo ostali tu. Tudi jaz si želim, da bi mladi imeli službe, zato je treba izpeljati pomembne projekte." Foto: Mateja Pelikan

"Enzo si je želel narediti takšen krog, da bi bili kolesarji tu uro in pol, dve. Boljšega kraja za to, kot je tu, ni. Rekel sem mu, da takšnega kraja ne more najti nikjer drugje na vsem svetu (smeh). Ko je prišel na ogled, je videl, da je res krasno. Briškega župana Franca Mužiča sem obvestil, da obstaja možnost za gostovanje Gira, in ga povprašal, ali so sposobni izpeljati tak projekt. Takrat smo se odločili za ta krog," je na torkovi predstavitvi etape dejal Reja.

"Ideja je zaživela pred dvema letoma in pol, saj sem si Giro želel znova pripeljati v Posočje in vključiti tudi del Slovenije. Iskal sem tehnično progo, zahtevno. Edyja sem prosil, ali me lahko pelje na kakšen vzpon. Usedla sva se na kolo in naredila dva kroga. S slovenskim delom etape me je seznanil on," je pritrdil Cainero.

Na Trgu Evrope leteči cilj

"V Italiji nam malce zavidajo, kaj nam uspeva v Furlaniji, zadnjih 20 let so tu etape skoraj vsako leto. Treba je imeti kontinuiteto. Če je tako, ljudje to vzamejo za svoje. Razmišljali smo o cilju v Krminu ali Gorici, izbrali smo Gorico. Poigravali smo se tudi z idejo, da bi bila ciljna črta na Trgu Evrope, a je tu premalo prostora. Tako smo se odločili za Travnik. Na tej etapi ne bo zmagal hribolazec, bo pa gotovo slavil kompleten kolesar," je še poudaril.

Lozej je dodal: "Bilo je kar veliko risanja in pošiljanja predlogov Caineru, ki jih je posredoval naprej v Milano. Želeli smo vključiti tudi čim več znamenitosti, zato je bil naš glavni cilj, da gre etapa čez Trg Evrope. Tam bo zdaj leteči cilj. Enzo ima rad zanimive etape, ki so po okusu gledalcev. Če imaš takšnega organizatorja, je veliko lažje sodelovati in ni treba nikogar prepričevati."

Cainero: Giro bo v Slovenijo najbrž zavil tudi prihodnje leto
Sorodna novica Makadam, Brda in Alpe napovedujejo rožnati spektakel

Potegovali bi se radi tudi za SP

Kot kaže, bo Giro v Slovenijo znova zavil že prihodnje leto. "Etape so pripravljene. Ne morem vam še vsega razkriti, lahko rečem le, da bo dirka najbrž spet potekala tudi po slovenskem ozemlju," je omenil Cainero. Z enim očesom že pogleduje tudi proti letu 2025, ko bosta Gorica in Nova Gorica evropska prestolnica kulture, tako da se tedaj obeta nova čezmejna etapa. Tudi ženski Giro Rosa se bo letos končal blizu, 11. julija bo zadnja etapa kolesarke iz Čedada popeljala na Matajur.

Novogoriški podžupan Simon Rosič je povedal, da bi moral biti cilj skupnega goriškega prostora tudi potegovanje za organizacijo svetovnega prvenstva v kolesarstvu v bližnji prihodnosti. "Tudi to je izziv, s katerim se lahko spopademo, a bo treba zelo dobro delati," mu je prikimal Cainero, nekdanji nogometni vratar in funkcionar v različnih športih.

Tehnični direktor slovenskega dela etape Rok Lozej:
Tehnični direktor slovenskega dela etape Rok Lozej: "Sem neke vrste koordinator vseh služb. Seveda nisem sam, brez ekipe ne bi šlo. Omenil bi Uroša Šilarja, ki je tudi na Dirki po Sloveniji glavni funkcionar za zapore cest, in direktorja Dirke po Sloveniji Bogdana Finka, ki mi je ogromno pomagal z nasveti in drugo pomočjo. Sicer pa se organizacija ne razlikuje veliko od drugih dirk." Foto: Mateja Pelikan

Kaj bo z gledalci?

Epidemija covida-19 je organizatorjem seveda nekoliko otežila delo. "Veliko je še odprtih vprašanj glede gledalcev in prehajanja meje, več bo jasno v prihodnjih dneh. Zaradi krožne trase bo v Brdih dve uri in pol pred prihodom dirke popolna zapora ceste. Vse tiste, ki bodo ob cestah, bi prosil, da upoštevajo navodila policistov in redarjev. Na trasi bo približno 140 redarjev, v vozilih bo dirko spremljalo približno 30 slovenskih policistov, nekaj jih bo še na ključnih mestih ob cestah," je povedal Lozej.

Cainero je optimist: "Vzdolž trase ne bi smelo biti večjih težav, tudi na letečem cilju v Novi Gorici in na cilju v Gorici bo najbrž lahko določeno število gledalcev. Več težav je na Zoncolanu (kjer bo cilj en dan prej, op. a.), tam so drugačne težave, zato ponoči ne spim. Ključne bodo vremenske razmere. Če bo vreme lepo, bo neverjeten spektakel. Lep dogodek bo tudi izmenjava policij z obeh strani meje."

"Prijatelji iz vse Italije me sprašujejo, ali lahko pridejo na obisk. Odvrnil sem jim, naj le pridejo, ampak obstaja nevarnost, da ne bodo šli več nazaj. Ni dovolj to, da ostanejo tu le en dan, morajo pustiti malo denarja tudi nam," je v smehu pripomnil Reja, ki je imel v ponedeljek na promocijskem dogodku v gledališču Verdi v Gorici tudi družbo dolgoletnega prijatelja in furlanskega rojaka Fabia Capella, s katerim sta pred slabega pol stoletja skupaj začela svojo bogato nogometno pot pri SPAL-u iz Ferrare. Goriška etapa Gira bo šla tudi skozi Capellov rojstni kraj Pieris.

Nova Gorica in Goriška brda se pripravljajo na gostovanje Gira