Največji zvezdnik 104. Dirke po Italiji bo zmagovalec Dirke po Franciji leta 2019 Egan Bernal. Zanj bo to prvi nastop na Giru. Foto: Reuters
Največji zvezdnik 104. Dirke po Italiji bo zmagovalec Dirke po Franciji leta 2019 Egan Bernal. Zanj bo to prvi nastop na Giru. Foto: Reuters

15. etapa se bo začela v Gradežu ob Tržaškem zalivu. Kolesarji bodo pot nadaljevali proti slabih 50 km oddaljenemu Gradišču ob Soči (Gradisca) in se iz Moša (Mossa) dvakrat povzpeli v Goriška brda čez Gornje Cerovo, Hum in Gonjače ter se dvakrat spustili v Medano. Po tretjem vzponu na Gornje Cerovo bodo zavili skozi Oslavje v Gorico in Novo Gorico. Cilj bo po prečkanju čezmejnega Trga Evropa in 145 kilometrih v Gorici.

Zemljevid 15. etape. Foto: Giro
Zemljevid 15. etape. Foto: Giro

Pred Gorico Zoncolan, za njo dolomitski prelazi in Cortina

Dan prej se bo 14. etapa končala na slovitem vzponu na Zoncolan severno od Vidma. Lotili se ga bodo iz kraja Sutrio, iz te lažje smeri so nanj plezali ob prvem gostovanju leta 2003. V naslednjih petih izvedbah je bila izhodišče vedno vas Ovaro. Zadnjič je bil Zoncolan del Gira pred tremi leti, ko je tam slavil Chris Froome.

Goriški etapi bo pred drugim dnevom počitka sledil naporen ponedeljek v Dolomitih s prelazi Fedaia (2057 m. n. v.), Pordoi (2239) in Giau (2233) ter ciljem v Cortini d'Ampezzo.

Za uvod v letošnjo dirko kolesarje čaka 9-kilometrski kronometer 8. maja v Torinu, konec pa bo prav tako z vožnjo na čas 30. maja v Milanu. Sklepna preizkušnja bo dolga 29 km.

Reja uspešno "lobiral" pri Caineru

Pomembno vlogo pri tem, da bo Giro po 17 letih znova gostoval na slovenskih tleh, ima nogometni trener slovenskega rodu Edy Reja (nekdaj je vodil Napoli in Lazio), ki je za to navdušil pristojnega za organizacijo etap v Furlaniji - Julijski krajini Enza Cainera.

"Že pred dvema letoma se mi je porodila misel, da bi lahko Giro obiskal to območje. S prijatelji namreč večkrat kolesarimo po briških gričih. Zato sem sem povabil tudi svojega prijatelja Cainera. Krajina je navdušila tudi njega in tako že eno leto sodelujeva pri organizaciji etape. Giro se bo tu zapeljal ravno ob 30. obletnici razglasitve samostojne Slovenije in ob letošnji razglasitvi Nove Gorice in Gorice za Evropski prestolnici kulture 2025," je povedal Reja.

Tudi Rok Lozej, tehnični direktor slovenskega dela 15. etape, je zadovoljen: "Mogoče se sploh še ne zavedamo razsežnosti tega dogodka za promocijo teh krajev. Vsekakor pričakujemo pozitivne učinke predvsem na turizem, ki je v teh časih najbolj prizadet. Gre pa tudi za izkazan poklon organizatorjem v Sloveniji in slovenskim kolesarjem za dosežke v zadnjih letih."

Profil 15. etape. Foto: Giro
Profil 15. etape. Foto: Giro

Kopica slovitih imen

Na Dirki po Italiji bo letos nastopilo kar nekaj slovitih imen, med drugim zmagovalec Dirke po Franciji 2019 Egan Bernal, domači veteran Vincenzo Nibali, belgijski čudežni deček Remco Evenepoel, Francoza Thibaut Pinot in Romain Bardet, Španec Mikel Landa ... Izmed šprinterjev bosta na štartu Peter Sagan in Elia Viviani. Na obeh kronometrih bo prvi favorit svetovni prvak Filippo Ganna.

Izmed Slovencev bosta za ekipo Bahrain Victorius pedala vrtela Matej Mohorič in Domen Novak, morda bo nastopil tudi Luka Mezgec (BikeExchange), ki se je leta 2014 v Trstu veselil prve slovenske zmage na Giru.

Gostovanje Gira izjemna priložnost za promocijo Goriških brd in Nove Gorice

Rožnata karavana je bila v Sloveniji že v letih 1922, 1971, 1994, 2001 in 2004. Spomin je živ predvsem na zadnje tri izvedbe. Ljubitelji kolesarstva se spomnijo cilja in štarta v Kranju pred 27 leti, pa cilja v Ljubljani in štarta na Bledu pred 20 leti (tudi tedaj je šla trasa nato skozi Brda in Novo Gorico v cilj v Gorici) ter vožnje po še ne popolnoma dokončanem črnokalskem viaduktu pred 17 leti na poti od Trsta do Pulja.