Tadej Pogačar je na zadnji etapi osvojil 74. mesto. Ciljno črto je prečkal v času zmagovalca in le še potrdil skupno zmago. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je na zadnji etapi osvojil 74. mesto. Ciljno črto je prečkal v času zmagovalca in le še potrdil skupno zmago. Foto: Reuters

Že pred etapo je bilo v vseh seštevkih vse odločeno, Tadej Pogačar si je v soboto po že šesti etapni zmagi zagotovil skupno zmago s skoraj desetimi minutami prednosti, dobil pa je tudi seštevek najboljšega v gorskih ciljih. Najboljši sprinter je Jonathan Milan, najboljši mladi kolesar pa Antonio Tiberi.

Pogačar je tako odlično sklenil prvi večji cilj sezone in se razveselil 14. zmage v letu, skupaj pa že 77. v karieri. Končal je svojo šesto tritedensko dirko, prav na vsaki pa se je povzpel na končni zmagovalni oder.

Etapa se je sicer začela na obronkih Rima, kjer so uvodni kilometri oziroma več deset njih minili v paradi šampionov. Ne le šampionov, temveč kar vseh kolesarjev. Na čelu glavnine so se menjavala moštva in se nastavljala fotografskim objektivom, vodilno moštvo UAE Emirates je nato na čelu glavnino pripeljalo v večno mesto, kjer je kolesarje čakalo še pet krogov.

Takoj ko se je začel prvi krog, so štirje kolesarji poskusili s pobegom. Ewen Costiou (Arkea B&B Hotels), Alex Baudin (Decathlon AG2R La Mondiale Team), Mikkel Frølich Honore (EF Education EasyPost) in Martin Marcellusi (VF Group Bardiani CSF Faizane) so se malce odlepili od drugih, največ so si nabrali pol minute prednosti, kaj več ne.

Tim Merlier, zmagovalec zadnje etape. Foto: Reuters
Tim Merlier, zmagovalec zadnje etape. Foto: Reuters

Dobrih 15 kilometrov pred koncem etape je glavnina zaostanek za ubežniki prepolovila, dva kilometra pozneje jih je tudi ujela in začeli so se boji sprinterskih vlakov za najboljše položaje pred ciljnim sprintom.

Takoj na začetku zadnjega kroga je na presenečenje vseh ob cesti obstal prvi favorit za etapno zmago Milan, ki je kar nekaj časa čakal na novo kolo. Kazalo je, da so vse njegove možnosti po etapni zmagi splavale po vodi, a s pomočjo moštvenih kolegov, ki so zanj v zadnjih 9 km opravili izjemno delo, se je vrnil v ospredje in se na koncu spustil v boj za zmago. Toda Tim Merlier je bil premočen. Tretje mesto je osvojil Avstralec Kaden Groves.

"Dirkam s svojo hitrostjo. Deluje. Zmagal sem za ekipo. Za ljudi je to pomembno. Zame pa ... je bilo malce nenavadno, ker so bili že včeraj vsi na letalu, pili pivo in vse drugo. Danes smo vseeno morali dirkati. Prvi del je bil lahek, potem pa je šlo na vso moč. To mi je všeč, za nas sprinterje je takšna zmaga nekaj najlepšega," je dejal etapni zmagovalec Merlier.

Pogačar: Rožnata majica je nekaj posebnega
"Brez besed sem. Težko je opisati ta trenutek, res je neverjetno," je takoj po koncu dirke povedal Pogačar. V zaključku dirke je bil v samem središču dogajanja, v ospredju je kolesaril ob sprinterskih vlakih. "Želeli smo bili spredaj. Trasa je bila tehnično kar zahtevna in precej neravna. V zadnjih krogih smo želeli biti ves čas spredaj. Na koncu nismo imeli dovolj moči, a porabili smo jo za druge cilje na prejšnjih etapah. Ne moremo dobiti vsega," je pojasnil novopečeni zmagovalec Gira, ki pa ni posebej izpostavil najlepšega spomina z zadnjih treh tednov. Je pa še dodal: "Rožnata majica je nekaj posebnega, nora izkušnja. Vsi navijači ob progi so bili izjemni."

Pogačar v Rimu proslavil zmago na Giru
Pogačar v Rimu potrdil skupno zmago na Giru
Zmagoslavna pot Tadeja Pogačarja na 107. Dirki po Italiji
Sorodna novica Pogačar: Giro bo pri vrhu mojih zmag, a Tour je le Tour

107. Dirka po Italiji

21. etapa, Rim−Rim, 125 km