Tadej Pogačar, veliki zmagovalec letošnje Dirke po Italiji. Foto: Reuters
Tadej Pogačar, veliki zmagovalec letošnje Dirke po Italiji. Foto: Reuters

Dirka po Italiji se je končala. 107. izvedbo je prepričljivo dobil Tadej Pogačar. As s Klanca pri Komendi je odpihnil tekmece, najbližjega zasledovalca je po treh tednih poganjanja na pedale ugnal za skoraj deset minut, kar je najvišja prednost v več kot šestdesetih letih dirke.

25-letnik ni navduševal zgolj s spektakularnimi predstavami na strminah, veliko simpatij je pridobil tudi z različnimi gestami pred in med etapami ter po njih. Pravi ambasador Slovenije, ki je tako še drugič zapored osvojila Giro, potem ko je lani na najvišjo stopničko stopil Primož Roglič.

Pogačar: Najlepše je, ko pride na dirko Urška
"Kar brez besed sem, sploh v Rimu, kjer je noro lepo. Proslavljati tukaj zmago je noro," je v Rimu za Val 202 v pogovoru z Maticem Božičem dejal Pogačar. Nato pa o primerjavi Giro-Tour dodal: "Tour je vseeno Tour. Ne morem reči, da je ta zmaga isto vredna, vsaka zmaga ima svojo zgodbo, svoje spomine ustvarja. Tudi ta Giro bo v zelo lepih spominih in pri vrhu mojih zmag." Trenutno je Tadeju, ki je ves čas podiral rekorde, najpomembneje, da se spočije. Sezona je na polovici in z dozdajšnjim potekom je zelo zadovoljen. "Ena od kljukic, še dve, tri do konca. Smo na dobri poti in moram reči, da je bila sezona do zdaj res neverjetna," je nadaljeval, najlepši trenutek letošnjega Gira pa je težko izbrati. "Ne morem izbrati enega trenutka, ker jih je bilo res veliko. S fanti bi lahko napisali celo knjigo o vsem, kar se je dogajalo. Eden najlepših trenutkov pa je, ko pride Urška na dirko, da malo odmisliš kolesa in se malo sprostiš."

Urška Žigart: Verjetno bova šla na suši
Pa Pogačarjeva zaročenka Urška Žigart? Kako ona doživlja vse te silne uspehe? "Veliko sem z njim, tako da vem, koliko garanja in odrekanj je v zakulisju. Me niti ne presenečajo takšne številke. Je pa seveda lepo videti, kako svet doživlja vse to. Ne le rezultatov, številk in zmag. Svet spoznava njega kot človeka in to se meni zdi najlepše. Po kolesarjenju ostane navadno življenje in to je tisto, kar je zame in za naju najpomembneje," je povedala za Val 202. Na vprašanje, ali se Tadej, ko ne dirka, kdaj pregreši in poje tudi hamburger ali kakšno podobno hrano, je odgovorila: "Vsi vemo, da veliko kolesarimo in veliko 'pokurimo'. Kdaj pa kdaj tudi midva pojeva hamburger, spečeva palačinke. To je tista vez z domom, vedno je tudi doma rad jedel palačinke."

Dodala je, da se že veseli, da bosta končno zaspala v domači postelji in da se ne bo treba zbujati strogo po urniku. "Rekel je, da si je zaželel suši, verjetno bova šla na suši," je še dejala.

Sorodna novica Pogačar potrdil zmago na Giru in dvignil pokal neskončnosti

Gianetti: Tadej je zelo vesel, da je tukaj
Po dirki je za Eurosport o zadnjih treh tednih spregovoril tudi vodja moštva Team UAE Emirates Mauro Gianetti: "Tadej je želel nastopiti na Dirki po Italiji, o tem je sanjal. Prav tako je bil kar nekoliko presenečen, koliko Giro pomeni ljudem tukaj in kako ga tu obožujejo. Zelo je vesel, da je tukaj. Vesel sem zanj, da je zmagal, to je bilo zelo pomembno. To je bil eden izmed njegovih ciljev in zelo je ponosen nase." Dodal je: "Ne osredotoča se samo na določene dirke, želi tekmovati povsod. Želi se preizkusiti – lani Po Flandriji, v prihodnosti na dirki Paris–Roubaix in Vuelti. Letos gremo po dvojček zmag Giro-Tour. Obožuje različne dirke, merjenje moči z raznolikimi tekmeci, različne države in tudi različne navijače."

Pogačar na Giru niti enkrat ni bil v težavah

O Pogačarju je še povedal: "Gre za pravega vodjo. Na Touru in Giru mora po vsaki etapi skozi protokol. Slavnostna prireditev, nato protidopinška kontrola. Celotno moštvo ga vedno počaka na avtobusu, saj želi ostati z njim. To zelo veliko pomeni in samo dokazuje, kakšen šampion in vodja je."

Pogačar v Rimu potrdil skupno zmago na Giru
Zmagoslavna pot Tadeja Pogačarja na 107. Dirki po Italiji
Pogačar v Rimu proslavil zmago na Giru