Primož Roglič je sproščeno odgovarjal na vprašanja, nasploh je videti zelo zadovoljen s prvim tednom dirkanja. Za zdaj gre vse po načrtih, seveda pa najtežji dnevi šele prihajajo. Foto: Jumbo Visma
Primož Roglič je sproščeno odgovarjal na vprašanja, nasploh je videti zelo zadovoljen s prvim tednom dirkanja. Za zdaj gre vse po načrtih, seveda pa najtežji dnevi šele prihajajo. Foto: Jumbo Visma

Na prvi prosti dan 106. Dirke po Italiji pri Jumbu Vismi niso (tako kot preostale ekipe) pripravili novinarske konference, ampak so znotraj ekipe opravili intervju z Rogličem in ga poslali medijskim hišam.

Če kdo po zadnjih dveh etapah še misli, da ima Roglič covid, mu ne moremo pomagati

Odmeva predvsem slovo Remca Evenepoela, ki Giro končuje zaradi covida. "Seveda to ni dobra novica. Nikomur ne privoščim, da na takšen način konča dirko," pravi Roglič.

Zdaj se bo torej treba soočiti z ekipo Ineos Grenadiers, ki ima v lasti tudi rožnato majico, saj je Geraint Thomas v skupnem seštevku (če ne štejemo več Evenepoela) prvi z dvema sekundama prednosti pred Rogličem, tretji pa je še en kolesar Ineosa Tao Geoghegan Hart. Zdi se, da se je dirka zdaj spremenila v dvoboj Rogliča proti Ineosu. "Drži, stvari so se spremenile, a po drugi strani – ni prav pomembno, proti komu dirkam, če želim na koncu zmagati. Imeti bo treba le najboljše noge. Osredotočeni moramo biti predvsem nase. Vsekakor pa ima Ineos izjemno močno ekipo. Vesel sem, da v nadaljevanju dirke ni kakšnega ekipnega kronometra."

Sorodna novica Hvastija: Remco se boji resnici pogledati v oči

Spomnimo, da je Thomas na nedeljskem ravninskem kronometru (35 km) le za nekaj stotink zgrešil etapno zmago. Ineos je imel kar pet kolesarjev med prvih 17 (Thomas 2., Geoghegan Hart 3., Arensman 7., De Plus 14, Sivakov 17.).

Bo poskušal Roglič rožnato majico obleči tudi s pomočjo letečih sprintov? "O tem nisem razmišljal, je pa tako, da če hočeš zmagati, moraš biti v rožnati majici v Rimu. Za zdaj gremo varno iz dneva v dan."

Primož Roglič (danes mineva točno sedem let od njegove prve etapne zmage na Grand Tourih) je zdaj prvi favorit za končno zmago, sledita pa Tao Geoghegan Hart in Geraint Thomas. Foto: Reuters
Primož Roglič (danes mineva točno sedem let od njegove prve etapne zmage na Grand Tourih) je zdaj prvi favorit za končno zmago, sledita pa Tao Geoghegan Hart in Geraint Thomas. Foto: Reuters

Ključne etape šele prihajajo, na primer Crans Montana v petek, pa teden pozneje vzpon na Tre Cime in predzadnji dan "zunajserijski" kronometer na Svete Višarje. Katera etapa bi bila lahko najpomembnejša? "Seveda so omenjene etape izredno težke, o zadnjem tednu tako in tako in treba izgubljati besed, a vsaka etapa je po svoje ključna. Že jutri gremo spet v hribe, kjer je na vrhu najbrž sneg, tako da gre za zahrbtno etapo. Tudi zaključek je neugoden," se je Roglič obregnil ob 10. etapo (Scandiano–Viareggio; 196 km), ko bo spet deževno vreme.

"Stvari gredo lahko v napačno smer tako v suhem kot v deževnem vremenu. Seveda ni prijetno, če je dež, nihče nima rad, da zmrzuje več ur. Letošnji Giro je že ponudil nekaj takšnih dni."

Zasavski orel se ni mogel izogniti tudi vprašanju o preostalih dveh tritedenskih dirkah. Na Dirko po Franciji letos ne bo odšel, kaj pa prihodnje leto? "Če bom letos zmagal na Giru, bi se lahko pogovarjali o tej možnosti. Nekako bi lepo sodila v zgodbo." Kaj pa Dirka po Španiji, na kateri je zmagal že trikrat? Je Vuelta tudi letos v načrtu? "O tem še nočem razmišljati, prej bo še veliko dirk."

Roglič užival v sončnem prostem dnevu, v torek pa bo znova deževalo
Vrstni red po odstopu Evenepoela:     
 1. G. THOMAS          VB     34:34:27
 2. P. ROGLIČ          SLO       +0:02
 3. T. GEOGHEGAN HART  VB         0:05
 4. J. ALMEIDA         POR        0:22
 5. A. LEKNESSUND      NOR    isti čas
 6. A. VLASOV          RUS        1:03
 7. D. CARUSO          ITA        1:28
 8. L. KÄMNA           NEM        1:52
 9. P. SIVAKOV         FRA        2:15
10. J. VINE            AVS        2:24