Odstop Remca za Rogliča ne spremeni prav veliko – gost Martin Hvastija

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta po 9. etapi Dirke po Italiji spet gostila Martina Hvastijo. Direktor slovenske reprezentance je poudaril predvsem številčno moč Ineosa: "Roglič bo imel v naslednjih dneh predvsem opravka z ekipno močjo Ineosa. Remco Evenepoel je bil po vsem, kar je pokazal v zadnjih dveh dneh, v občutnem padcu forme, tako psihično kot fizično."

Vabljeni k poslušanju

Vsaka bolezen odvzame moč
Remco Evenepoel
je v nedeljo zvečer sporočil, da dirko zapušča zaradi pozitivnega vzorca na covid-19. Strokovni komentator o tej temi razmišlja: "Športniki lahko dirkajo samo, če so zdravi, to je jasno. Vsaka bolezen, če je še tako nedolžna, odvzame nekaj odstotkov moči oziroma forme. Mednarodna kolesarska zveza sicer ne predpisuje več testiranj na covid, niti ne zahteva, da pozitivni kolesarji zapustijo dirko, to so interna pravila ekip."

Sorodna novica Večerni šok v karavani: Evenepoel zaradi covida končal Dirko po Italiji!

Nič od napovedanih treh minut
Marsikdo se je čudil, zakaj pri Soudalu niso počakali na torek: "To je res čudno. Ne bom sodil, kaj je res in kaj ne, a dokler mi ne pokažejo dokaza, temu ne verjamem. Bolj se mi zdi, da se Remco boji pogledati resnici v oči, kot pa da gre za resno bolezen. Zato menim, da je glavni razlog to, da nima prednosti treh minut, kot jo je napovedoval." Hvastija sicer dopušča možnost, da je bolan, a pri tem poudarja: "A bolan Gira nikakor ne moreš zmagati."

Za oba padca je bil kriv sam
Svetovni prvak je imel za seboj res neugoden teden, slabo se mu je godilo že v sredo, ko je dvakrat padel. Hvastija sicer meni, da ta vendarle nista bila tako hude narave: "Oba padca v okolici Neaplja nista imela takega vpliva, kot bi ga lahko imela. Na srečo jo je odnesel brez težjih poškodb, malo je bilo sicer nejasnosti glede izjav, kako hudo je v resnici. Za oba padca je bil sam kriv, prvič je bil na tleh sicer zaradi psa, a ta se ni zaletel vanj. Drugi padec pa je bil popolnoma njegova napaka, zato nima prav posebnih izgovorov. Na etapi na Gran Sasso ga niso napadali, kot bi ga lahko, tako da je imel dovolj časa za regeneracijo. V edini etapi, kjer sta se s Primožem udarila v klanec, pa ni bil tak, kot bi moral biti. Zakaj, ne bomo nikoli izvedeli, moja teza pa je, da njegova forma pada."

Sorodna novica Evenepoel za las zmagal, proti Rogliču pa pridobil le 17 sekund

Na srečo ima majico vodilnega zdaj Ineos
Primož Roglič
na prvem kronometru še ni bil pravi, na drugem pa je peljal bolje. Uvrstitev je bila sicer enaka (šesto mesto), a ocena strokovnega komentatorja je po nedeljski etapi precej boljša: "Odpeljal je enega boljših ravninskih kronometrov v karieri. Res je začel prepočasi, pri Jumbu večkrat podobno računajo. Običajno enega pomočnika pošljejo na vso moč, to je bil zdaj Affini, da poda koristne informacije tistim, ki vozijo na skupno razvrstitev. Roglič je res začel počasi, potem pa je dobil informacije in stopnjeval ritem. V zadnjih treh segmentih je bil najhitrejši v primerjavi z najboljšimi. To me veseli, na srečo pa je bil dovolj počasen, da ne bo prevzel skupnega vodstva. Če bi oblekel majico vodilnega, bi bilo precej težko, tako pa jo ima na srečo najmočnejša ekipa na dirki."

Roglič vztraja na zelo visokem položaju
Hvastija je za prvi kronometer ocenil, da je Roglič vozil preveč kvadratasto, tokrat pa je ocenil: "Noge je zavrtel bolje, imel je večjo frekvenco, še vedno pa je bilo preveč gibanja v hrbtu. Tudi Remco pri prihodu v cilj ni bil videti dobro, saj se je precej zibal v medenici in bokih. Primož tradicionalno ni videti prav lepo na ravninskih kronometrih, še vedno vztraja na zelo visokem položaju sedeža, kar je v zadnjih letih malce nenavadno. Je eden redkih s takim položajem, na koncu je bil dovolj hiter, tudi za to, ker je bil kronometer tehničen in moker, s tem pa so bile povprečne hitrosti nižje."

Sorodna novica Zakaj so v Quickstepu hiteli z novico o Evenepoelu?

Thomas naj bi bil najmočnejši član Ineosa
Geraint Thomas
je le za devet stotink zgrešil etapno zmago, za tolažbo pa bo prevzel skupno vodstvo. "Hudo mi je za Thomasa, da ni osvojil etape. Tako malo pa hkrati tako daleč, res bi mu privoščil. Thomas je bil lani tretji na Elizejskih poljanah, ni bil prav daleč od Vingegaarda in Pogačarja. Sam pravi, da končuje kariero, a je še vedno izjemno pripravljen. Tudi po izkušnjah in referencah je prvi mož te ekipe. Zadaj ima še štiri sotekmovalce, s tem ima luksuz, da lahko napadejo s katerim koli kolesarjem. Vse bomo videli v gorskih etapah, najprej nas čakajo trije mučni dnevi. Pričakujem, da jih bo Ineos kontroliral, potem pa bomo videli."

Recept: Dirkati modro in taktično
In Roglič? Kaj mora storiti v prihodnjih dneh? "Predvsem ne sme ničesar zamuditi, nič ne sme narediti narobe, slediti mora vsem petim, kar seveda ni preprosto. Morda lahko slabši Ineosovi trojici pusti nekaj prednosti, a vprašanje je, kakšna je moč njegove ekipe. Upam, da bodo Primožu stali ob strani in bodo konkurenčni. Še vedno je v prednosti, a moral bo dirkati izjemno modro in taktično, tudi zadržano v tem drugem tednu. Potem pa mora biti v zadnjem tednu na pravem mestu in pokazati svojo moč," meni Hvastija.

Sorodna novica Hvastija: "Roglič mora ustrašiti Evenepoela in ne čakati na zadnji teden!"

V strmih klancih bo zelo, zelo dober
Da forma raste, je bilo jasno tudi v soboto, ko je pri kratkem vzponu na Cappuccini pokazal svojo moč. "Primož je šel z na pol odprtim 'gasom' do vrha, zagotovo dovolj hitro, da je testiral Remca in naredil tisto, kar smo od njega pričakovali. Njegova forma je ta trenutek res v porastu, sploh v strmih vzponih je izjemen, videti je res vitek. Verjamem, da bo na težkih klancih zelo, zelo dober," meni Hvastija. O osmi etapi, ko je v cilj prišel s Thomasom in Hartom, pa meni, da kolesarja Ineosa preprosto nista imela moči, da bi mu pomagala.

Hvastija ne verjame, da bi šel Remco na Tour
Nekateri so po odstopu Evenepoela začeli razmišljati, da bi Belgijec lahko odšel na Tour, a Hvastija v tak scenarij ne verjame: "Remco je predvsem s strani belgijske javnosti prenapihnjen. Tadej Pogačar je imel pri njegovih letih že dve zmagi na Touru. Remco ni toliko mlajši, da bi lahko govorili, da je še zelo, zelo mlad. Če bo šel na Tour, bo tam srečal Tadeja Pogačarja, Jonasa Vingegaarda in vso ostalo bratovščino. Specifično se je pripravljal prav na Giro, letos ni govoril o drugih dirkah. Ne verjamem, da se lahko enako kvalitetno pripravi na Tour. Ne verjamem, da bi bil konkurenčen, ob tem pa ne smemo pozabiti, da je odstopil že na Giru 2021, kjer ni pustil dobrega vtisa. Slabo je zaključil dirko in neslavno odšel domov. Slabo se je vozil na makadamu, tudi spusti mu ne ležijo."

O čem smo se še pogovarjali?
Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govor še o naslednjih temah:
− kdo bo dobil Giro.
− Prisotnost covida na kolesarskih dirkah.
− Evenepoel je letos preveč dirkal.
− Spored etap v drugem tednu Gira.
− Na koncu bodo odločali obračuni mož na moža.
− Ali lahko v Ineosu pride do trenj, kdo bo prvi kapetan.
− Na Giru niso pomembni le klanci, ampak tudi spusti.
− Kakšne možnosti imajo favoriti iz druge vrste: Almeida, Vine, Caruso in Vlasov.
− O "sindikalnem" vzponu na Gran Sasso
− Rogličev smisel za humor.
− Hvastija je prepričan, da je bil Roglič z dirkanjem na Giru degradiran v ekipi.
− Komentar razpleta 6. etape, ko sta bila ubežnika ujeta tik pred ciljem.
− O Simonu Špilaku.
− Zanimivosti o številki 107.