V špalirju slovenskih zastav do veličastne zmage. Foto: EPA
V špalirju slovenskih zastav do veličastne zmage. Foto: EPA

Drugič je na Dirko po Italiji odšel z jasno in odločno željo, da dobi Giro. Pred štirimi leti je že uvodni dan oblekel rožnato majico, jo moral po petih dneh predati, zadnji teden pa trpeti, da je rešil (sploh prvo) uvrstitev na zmagovalni oder na tritedenskih dirkah.

Sorodna novica Čudež na Svetih Višarjah: Roglič kljub smoli s kolesom dobil Giro!

Drugi padec ga je precej oviral
Scenarij za Giro 2023 je bil tako jasen − čim pozneje obleči majico vodilnega, formo pa tempirati na zadnji teden. Razpletati se je že začelo po željah, a svoje sta prinesla dva padca. "Tisti v peti etapi ni bil hud, malo sem odrgnil, huje je bilo nekaj dni pozneje, ko smo vsi skupaj padlo. Šlo je do mesa, zelo me je bolelo. Sicer je bilo vsak dan bolje, vsak dan sem se boril, sem pa rastel v formi," je Roglič povedal na novinarski konferenci, ki je bila namenjena zmagovalcu dirke. S tem je tudi pojasnil slabši dan v torek, ko je na Monte Bondone sploh edinkrat na dirki izgubil stik z Geraintom Thomasom.

Verigo zna sam namestiti nazaj
Neverjetno miren je bil ob pripetljaju dobra dva kilometra pred ciljem, ko mu je padla veriga s kolesa. "Nič posebnega, sicer nisem mehanik, a verigo znam namestiti nazaj, lahko sem se še malce spočil," je v smehu komentiral in nadaljeval: "Imel sem še dovolj energije, da sem nadaljeval." Roglič se je pri tem zahvalil tudi navijaču ob progi, ki ga je potisnil nazaj na progo.

Veliko rajanje slovenskih navijačev na Svetih Višarjah po epski predstavi Rogliča na kronometru

"Vedno je treba imeti upanje in vztrajati"
Nek novinar je poudaril, da je zmagal pri 33 letih, medtem ko mlade generacije nizajo zmage. Slovenski as se je ob tem nasmehnil: "Težko je primerjati zmage in zaključiti, katera pomeni manj ali več. Ta razplet pa je sporočilo, da je vedno treba imeti upanje in je treba vztrajati. Na to goro je res prišlo veliko ljudi, ki so navijali zame, a ti vedo, da ni pomemben (le) izid, ampak to, da daš vse od sebe. In danes lahko vsi skupaj slavimo."

Ponosen na ekipo
Pomembna je bila tudi ekipa Jumbo Visma, ki ga je podpirala od prve do zadnje etape, kapetan čebel se je tako vsem zahvalil: "Vemo, kakšno je kolesarstvo, v vsaki ekipi je 8 ljudi. Na začetku smo imeli precej težav, da nas je bilo sploh osem na startu, zdaj pa nas je v cilju še vedno osem. Smo kot družina, z nekaterimi skupaj preživim skoraj celo leto. Imamo skupen cilj in zdaj je res čustveno." Zelo čustveni so bili pogledi na sotekmovalce, ki so v cilju čakali na Rogliča, ob smoli z verigo pa so bili nekateri videti obupani (kar je še kako spominjalo na njihovo reakcijo na Touru 2020).

Thomas mu je čestital
Ob koncu je nekaj besed namenil tudi Thomasu, ki bi lahko s 37 leti postal najstarejši zmagovalec rožnate dirke: "V cilju sva si izmenjala nekaj besed, čestital mi je, saj sva vendarle prijatelja. Zelo ga spoštujem, res mi je bilo užitek se z njim boriti."

Roglič na dirki življenja opravil še delo mehanika
Roglič po kronometru življenja: Letel sem po klancu na energijo ljudi