Četverica ubežnikov je odlično sodelovala in presenetila sprinterje, ki so v cilj prišli s 14 sekundami zaostanka. Foto: EPA
Četverica ubežnikov je odlično sodelovala in presenetila sprinterje, ki so v cilj prišli s 14 sekundami zaostanka. Foto: EPA

Ravninska etapa od Borgo–Valsugana do Trevisa je bila dolga 152 km in je ponujala še zadnjo priložnost za sprinterje, saj sta v petek in soboto na sporedu gorski etapi in v nedeljo še kronometer. Toda sprinterske ekipe so se uštele, beg četverice je uspel, glavno nagrado pa je pobral Belgijec De Bondt, ki je za malo ugnal Italijana pri ekipi Jumbo Visma Edoarda Affinija. Tretji je bil Magnus Cort, četrti Davide Gabburo.

Sorodna novica Kolovrat nad dolino Soče glavni oder novega kolesarskega praznika

Uresničile so se mu sanje
"Težko je verjeti, da je beg uspel. Nismo špekulirali. V finišu je bil pritisk na Magnusu Cortu, saj je bil v tej skupini favorit. Dobiti etapo na takšni dirki je uresničitev sanj. Neverjetno," je po svojem prvem uspehu na grand tourih povedal De Bondt. Za ekipo Alpecin-Fenix je to že tretja etapna zmaga na letošnjem italijanskem krogu.

Sprinterji zamočili
Prva zasledovalna skupina s sprinterji, kot so Demare (prvi favorit za današnjo zmago), Cavendish in Gaviria, je zaostala za 14 sekund. Sprint za peto mesto je dobil Alberto Danese, šesti pa je bil Arnaud Demare. Sprinterji so lahko danes jezni, saj so se v zadnjih dneh po nepotrebnem mučili na zahtevnih etapah z računico, da danes posežejo visoko.

Hindleyjeva smola brez posledic
V rožnati majici ostaja Richard Carapaz. Presenetljivo je na koncu Jai Hindley, drugouvrščeni v skupnem seštevku, zaradi počene zračnice izgubil priključek s favoriti, vendar se je to zgodilo znotraj zadnjih treh kilometrov, zato je njegova smola nepomembna.

Richard Carapaz je ubranil rožnato majico. Foto: EPA
Richard Carapaz je ubranil rožnato majico. Foto: EPA

V petek spektakel v Sloveniji
Dolina Soče je medtem že pripravljena na petek, ko bo v okviru 19. etape v Slovenijo vnovič zavila Dirka po Italiji. Glavni romarski cilj kolesarskih navdušencev bo Kolovrat, kjer bo navijače ogreval tudi Matej Mohorič, v Kobaridu pa jih bo pozdravil Jan Tratnik. Več tukaj.

Almeida zaradi covida-19 zapustil Giro
Portugalec Joao Almeida, četrti v skupnem seštevku Dirke po Italiji, je moral po pozitivnem izvidu testa na covid-19 (ima le blage simptome okužbe) zapustiti Giro. Kolesar ekipe UAE Emirates je v skupnem seštevku zaostajal za minuto in 54 sekund za vodilnim Richardom Carapazom.

Almeida je drugi kolesar na letošnjem Giru, ki je bil pozitiven na covid-19. Pred 16. etapo je dirko končal tudi Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost).

De Bondt dobil sprint ubežnikov v 18. etapi Gira