Francoz Arnaud Demare je dobil že četrto etapo na letošnji Dirki po Italiji, s tem pa je tudi povečal prednost v seštevku za najboljšega šprinterja letošnje italijanske preizkušnje. Pred najbližjim zasledovalcem, Slovakom Petrom Saganom, ima zdaj 36 točk prednosti. Foto: EPA
Francoz Arnaud Demare je dobil že četrto etapo na letošnji Dirki po Italiji, s tem pa je tudi povečal prednost v seštevku za najboljšega šprinterja letošnje italijanske preizkušnje. Pred najbližjim zasledovalcem, Slovakom Petrom Saganom, ima zdaj 36 točk prednosti. Foto: EPA
Porto Sant'Elpidio-Rimini, 182 km:  
 1. A. DEMARE     FRA  4:03:42
 2. P. SAGAN      SLK    vsi
 3. A.-J. HODEG    KOL      
 4. S. CONSONNI    ITA      
 5. R. ZABEL      NEM      
 6. N. DENZ      NEM      
 7. F. GAVIRIA     KOL    isti
 8. S. OLDANI     ITA      
 9. J. MOSCA      ITA      
 10. E. VIVIANI     ITA      
 ...                 
 15. V. NIBALI     ITA      
 22. J. ALMEIDA     POR    čas
134. J. TRATNIK     SLO   +4:21
141. D. NOVAK      SLO    5:51

Že kmalu po začetku etape v Porto Sant'Elpidiu se je ustvarila skupina ubežnikov, na čelu katere je bil specialist za pobege Italijan Marco Frapporti (Vini Zabù–KTM). Sledili so mu Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), Fabio Mazzucco, Francesco Romano (oba Bardiani CSF Faizane) in Sander Armee (Lotto Soudal). Skupaj so počasi, a vztrajno nabirali prednost pred glavnino. Ta je slabih 60 km pred ciljem zaostajala za tri minute in pol.

Bais in Armee sta nato napadla in za slabo minuto pobegnila ubežnikom, medtem ko so na čelo glavnine zapeljali kolesarji Groupame, ki so "navili" tempo in začeli nekoliko hitreje topiti zaostanek. 25 km pred Riminijem je ta prvič padel pod dve minuti. Italijansko zasledovalno skupinico (Frapporti, Mazzucco in Romano) je glavnina "pogoltnila" tri kilometre pozneje in začela lov na vodilno dvojico.

Skupni vrstni red po 11. etapi:    
 1. J. ALMEIDA     POR  43:41:57
 2. W. KELDERMAN    NIZ   +0:34
 3. P. BILBAO     ŠPA    0:43
 4. D. POZZOVIVO    ITA    0:57
 5. V. NIBALI     ITA    1:01
 6. P. KONRAD     AVT    1:15
 7. J. HINDLEY     AVS    1:19
 8. R. MAJKA      POL    1:21
 9. F. MASNADA     POL    1:36
 10. H. PERNSTEINER   AVT    1:52
 ...                 
 76. J. TRATNIK     SLO  1:07:19
104. D. NOVAK      SLO  1:37:36

Dobrih 11 km pred ciljem je najprej ujela Baisa, s skupnimi močmi 6,4 km pred ciljno črto še Flamca. Moštva so hitro začela boj za najboljše položaje pred zaključnim šprintom. Boj za etapno zmago se je razplamtel 500 m pred ciljem. Šprint je začel Kolumbijec Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates), Demare je hitro odgovoril, Sagan je v ozadju za hip zastal, nato začel šprint in želel Francoza presenetiti po levi strani, a zaman: 29-letnik iz Beauvaisa je že zmagoslavno dvignil roki in prečkal ciljno črto za novo etapno zmago.

400 m pred ciljem sem čakal, nato pa pognal na vso moč. Vedel sem, da me želijo tekmeci napasti z vseh strani, a sem bil premočan. Občutek je neverjeten. Seveda si nikoli nisem mislil, da bom dosegel štiri etapne zmage.

Arnaud Demare

Demare: Bil sem premočan
"Impresivno, zares impresivno. Celotna ekipa je garala zame, dala je vse od sebe, da smo ujeli ubežnike," je takoj po etapi dejal do ušes nasmejani Demare in dodal: "400 m pred ciljem sem čakal, nato pa pognal na vso moč. Vedel sem, da me želijo tekmeci napasti z vseh strani, a sem bil premočan. Občutek je neverjeten. Seveda si nikoli nisem mislil, da bom dosegel štiri etapne zmage. Rad bi izkoristil priložnost in čestital celotni svoji ekipi, to je tudi njena zmaga. Vsi verjamejo vame, vsi svoje delo opravljajo z odliko in to se nam obrestuje."

Tratnik in Novak v ozadju
Edina slovenska predstavnika, Jan Tratnik in Domen Novak (oba Bahrain-McLaren), sta 11. etapo končala v ozadju. Tratnik je v cilj prispel 4:20 za zmagovalcem (134. mesto), še minuto in pol več je na 141. mestu zaostal Novak. Oba sta v skupnem seštevku izgubila nekaj mest, Tratnik je 76., Novak 104.

Izjemni šprinter Demare do četrte zmage na Giru
Ewan dobil Scheldeprijs

Scheldeprijs, najstarejšo enodnevno dirko v Flandriji od Terneuzena do Schotna (letos le okoli Schotna) - prvič so jo priredili že leta 1907 -, je dobil Avstralec Caleb Ewan (Lotto-Soudal), ki je bil daleč najmočnejši v ciljnem šprintu. Več tukaj.