Francoz Arnaud Demare je dobil že četrto etapo na letošnji Dirki po Italiji, s tem pa je tudi povečal prednost v seštevku za najboljšega šprinterja letošnje italijanske preizkušnje. Pred najbližjim zasledovalcem, Slovakom Petrom Saganom, ima zdaj 36 točk prednosti. Foto: EPA
Francoz Arnaud Demare je dobil že četrto etapo na letošnji Dirki po Italiji, s tem pa je tudi povečal prednost v seštevku za najboljšega šprinterja letošnje italijanske preizkušnje. Pred najbližjim zasledovalcem, Slovakom Petrom Saganom, ima zdaj 36 točk prednosti. Foto: EPA
Porto Sant'Elpidio-Rimini, 182 km:    
  1. A. DEMARE          FRA    4:03:42
  2. P. SAGAN           SLK        vsi
  3. A.-J. HODEG        KOL           
  4. S. CONSONNI        ITA           
  5. R. ZABEL           NEM           
  6. N. DENZ            NEM           
  7. F. GAVIRIA         KOL       isti
  8. S. OLDANI          ITA           
  9. J. MOSCA           ITA           
 10. E. VIVIANI         ITA           
 ...                                  
 15. V. NIBALI          ITA           
 22. J. ALMEIDA         POR        čas
134. J. TRATNIK         SLO      +4:21
141. D. NOVAK           SLO       5:51

Že kmalu po začetku etape v Porto Sant'Elpidiu se je ustvarila skupina ubežnikov, na čelu katere je bil specialist za pobege Italijan Marco Frapporti (Vini Zabù–KTM). Sledili so mu Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), Fabio Mazzucco, Francesco Romano (oba Bardiani CSF Faizane) in Sander Armee (Lotto Soudal). Skupaj so počasi, a vztrajno nabirali prednost pred glavnino. Ta je slabih 60 km pred ciljem zaostajala za tri minute in pol.

Bais in Armee sta nato napadla in za slabo minuto pobegnila ubežnikom, medtem ko so na čelo glavnine zapeljali kolesarji Groupame, ki so "navili" tempo in začeli nekoliko hitreje topiti zaostanek. 25 km pred Riminijem je ta prvič padel pod dve minuti. Italijansko zasledovalno skupinico (Frapporti, Mazzucco in Romano) je glavnina "pogoltnila" tri kilometre pozneje in začela lov na vodilno dvojico.

Skupni vrstni red po 11. etapi:       
  1. J. ALMEIDA         POR   43:41:57
  2. W. KELDERMAN       NIZ      +0:34
  3. P. BILBAO          ŠPA       0:43
  4. D. POZZOVIVO       ITA       0:57
  5. V. NIBALI          ITA       1:01
  6. P. KONRAD          AVT       1:15
  7. J. HINDLEY         AVS       1:19
  8. R. MAJKA           POL       1:21
  9. F. MASNADA         POL       1:36
 10. H. PERNSTEINER     AVT       1:52
 ...                                  
 76. J. TRATNIK         SLO    1:07:19
104. D. NOVAK           SLO    1:37:36

Dobrih 11 km pred ciljem je najprej ujela Baisa, s skupnimi močmi 6,4 km pred ciljno črto še Flamca. Moštva so hitro začela boj za najboljše položaje pred zaključnim šprintom. Boj za etapno zmago se je razplamtel 500 m pred ciljem. Šprint je začel Kolumbijec Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates), Demare je hitro odgovoril, Sagan je v ozadju za hip zastal, nato začel šprint in želel Francoza presenetiti po levi strani, a zaman: 29-letnik iz Beauvaisa je že zmagoslavno dvignil roki in prečkal ciljno črto za novo etapno zmago.

400 m pred ciljem sem čakal, nato pa pognal na vso moč. Vedel sem, da me želijo tekmeci napasti z vseh strani, a sem bil premočan. Občutek je neverjeten. Seveda si nikoli nisem mislil, da bom dosegel štiri etapne zmage.

Arnaud Demare

Demare: Bil sem premočan
"Impresivno, zares impresivno. Celotna ekipa je garala zame, dala je vse od sebe, da smo ujeli ubežnike," je takoj po etapi dejal do ušes nasmejani Demare in dodal: "400 m pred ciljem sem čakal, nato pa pognal na vso moč. Vedel sem, da me želijo tekmeci napasti z vseh strani, a sem bil premočan. Občutek je neverjeten. Seveda si nikoli nisem mislil, da bom dosegel štiri etapne zmage. Rad bi izkoristil priložnost in čestital celotni svoji ekipi, to je tudi njena zmaga. Vsi verjamejo vame, vsi svoje delo opravljajo z odliko in to se nam obrestuje."

Tratnik in Novak v ozadju
Edina slovenska predstavnika, Jan Tratnik in Domen Novak (oba Bahrain-McLaren), sta 11. etapo končala v ozadju. Tratnik je v cilj prispel 4:20 za zmagovalcem (134. mesto), še minuto in pol več je na 141. mestu zaostal Novak. Oba sta v skupnem seštevku izgubila nekaj mest, Tratnik je 76., Novak 104.

Izjemni šprinter Demare do četrte zmage na Giru
Ewan dobil Scheldeprijs

Scheldeprijs, najstarejšo enodnevno dirko v Flandriji od Terneuzena do Schotna (letos le okoli Schotna) - prvič so jo priredili že leta 1907 -, je dobil Avstralec Caleb Ewan (Lotto-Soudal), ki je bil daleč najmočnejši v ciljnem šprintu. Več tukaj.