Geraint Thomas je lani vodil večji del Dirke po Italiji. Kako bo letos? Foto: EPA
Geraint Thomas je lani vodil večji del Dirke po Italiji. Kako bo letos? Foto: EPA

Junak dneva je bil seveda Jhonatan Narvaez, ki je bil edini, ki je na zadnjem klancu držal stik s Tadejem Pogačarjem. Ob kratkem spustu ni želel prevzeti vodstva, tako ju je ujel še Nemec Maximilian Schachmann, v sprintu trojice je imel največ moči in se veselil svoje druge zmage na Dirkah po Italiji.

Zadovoljstvo pri britanski ekipi vzbuja tudi Geraint Thomas, ki je zaostal deset sekund in je očitno formo res tempiral prav za italijanski krog. Če se osredinimo zgolj na tiste kolesarje, ki naj bi krojili končni vrstni red, je Thomas torej v dobrem položaju in trenutno 14 sekund za Pogačarjem.

Zaostanki nekaterih favoritov za Pogačarjem

ZaostanekKolesarji
0:11Damiano Caruso
0:14Antonio Tiberi, Geraint Thomas, Daniel Martinez, Cian Uijtdebroeks, Eddie Dunbar, Ben O'Connor, Giulio Pellizzari, Einar Rubio, Aleksej Lucenko
0:24Juan Pedro Lopez, Jan Hirt
0:28Lorenzo Fortunato
1:01Domenico Pozzovivo, Nairo Quintana, Romain Bardet, Luke Plapp
2:21Thymen Arensman
8:17Tobias Foss

Pri Ineosu sicer ne morejo biti zadovoljni s predstavo Thymena Arensmana, ki je veljal za rezervno rešitev, ki se lahko iz ozadja morda bori za oder, a zdaj lahko vsi pomagajo Thomasu.

Sorodna novica Ekvadorec in Nemec v sprintu premagala Pogačarja

Thomas zadovoljen z razpletom
Valižan je bil tako z razpletom prve etape razumljivo zadovoljen: "Počutil sem se dobro, na začetku zadnjega klanca sicer nisem bil v najboljšem položaju, a videl sem, da se je Johnny prilepil na Pogačarjevo kolo. Res se je dobro vozil in to je odličen razplet za našo ekipo. Vedeli smo, da je hiter in razplet etape to tudi potrjuje."

Thomas je razložil, da so vedeli, da se lahko bori za tak uspeh: "Imeli smo navodilo moštva, da ga pred začetkom etape in dirke ne smemo omenjati, s tem je bil popolnoma neopažen, res ni imel pritiska. Priložnost je dobro izkoristil."

Zaostanki nepomembni do 15. etape
Nekateri papirnati favoriti se prvi dan niso najbolj izkazali, večino je najbolj presenetil zaostanek Romaina Bardeta, a Thomas opozarja: "To je bilo res nenavadno, a to je ne nazadnje prva etapa, bilo je precej vroče. A ko bomo enkrat v 15. etapi, bodo zaostanki iz današnjega dne nepomembni."

Sorodna novica Pogačar že poskrbel za šov, a vendarle priznal, da ekipa ni bila najboljša

Kapetan Ineosa je bil povprašan tudi o Pogačarju, ki je tik pred začetkom dirke poudaril, da se mu zdi nespoštljivo, da ga mediji slikajo kot nespornega in edinega favorita. Thomas se je najprej pošalil s prisotnimi novinarji: "Ja, saj sem navajen, da me ne spoštujete. No, v resnici se ne počutim tako. A smo v takem položaju, res dirka fenomenalno, res ima neizmerni talent in v resnici je pač res največji favorit. Vemo, kakšen izziv nas čaka. Njegova ekipa je res močna, res pa je, da danes niso bili tako močni, kot so bili na nekaterih drugih dirkah. Pod črto pa velja ugotovitev, da je dirka še dolga, lahko se še marsikaj zgodi, s startom pa smo zadovoljni."

Kapetan Ineosa pričakuje Pogačarjev napad
Druga etapa bo še bolj konkretna, saj je gorska in se konča z zahtevnim vzponom na Santuario di Oropa. Thomas je svoja pričakovanja strnil v naslednje besede: "Pog bo najbrž spustil bombo, potem pa bomo videli, kdo mu lahko sledi. Vem, da je Jhonny v odlični formi, zadnjega klanca sicer ne poznam prav dobro, a morda mu bo uspelo slediti Pogačarju, kdo ve? Če bi mu uspelo, bi bilo odlično."

Tadej Pogačar v podkastu SOS-odmev tik pred začetkom Gira:

138 Tadej Pogačar