Zasluženi šampanjec za Jana Tratnika, ki je bil pred sedmimi leti tik pred tem, da predčasno konča kolesarsko kariero, a je premagal prehranjevalne težave, še drugič prehodil pot od celinskih ekip do svetovne serije in je zdaj v izbrani druščini etapnih zmagovalcev Gira.  Foto: EPA
Zasluženi šampanjec za Jana Tratnika, ki je bil pred sedmimi leti tik pred tem, da predčasno konča kolesarsko kariero, a je premagal prehranjevalne težave, še drugič prehodil pot od celinskih ekip do svetovne serije in je zdaj v izbrani druščini etapnih zmagovalcev Gira. Foto: EPA

"Hvala vsem, ki ste navijali pred televizijskim zasloni. Ob progi sem videl tudi marsikaterega Slovenca, hvala tudi vam. Vemo, da so težki časi, a bomo tudi to skupaj premagali," je bil po zmagi v 16. etapi Gira 2020 ganjen Jan Tratnik, ki je pri 30 letih prišel do uspeha kariere.

Sorodna novica Idrijčan Jan Tratnik pred "domačim pragom" slavi uspeh kariere

Peti Slovenec z zmago na Giru

Zgovorni Idrijčan je izkoristil ponujeno priložnost, in kot je v intervjuju za MMC pred začetkom 103. Dirke po Italiji napovedal – prišel je do tako želene etapne zmage na velikih tritedenskih dirkah. S slavjem na etapi Videm–San Daniele del Friuli je postal peti Slovenec z zmago na Giru: Primož Roglič ima tri etapne zmage, Jan Polanc dve, Matej Mohorič in Luka Mezgec po eno, vse pa so prišle po Trstu 2014, kjer je v zadnji etapi slavil ravno Mezgec. Takrat se je sprožil slovenski kolesarski plaz, ki se še kar vali ... Ob omenjeni peterici sta na Grand Tourih slavila še dva Slovenca: sploh kot prvi Borut Božič v 6. etapi Vuelte 2009 in seveda Tadej Pogačar, ki ima po tri zmage na Vuelti in Tour de Franceu.

Tratnik: Ponosen sem, kako sem zmagal.

Odgovoril na napad in se znašel v begu
"Pred sestankom je bilo naročeno, da mora Enrico Battaglin v pobeg, za katerega pa je potekal velik boj. V enem trenutku sem se znašel v ospredju ravno pred tem prvim dolgim vzponom, kjer so se vrstili napadi. Ko sem reagiral, sem se kar naenkrat znašel v pobegu. Pridružilo se je še kar nekaj kolesarjev, med katerimi je bil tudi Battaglin, tako da smo imeli dva iz ekipe v skupini," je taktični načrt Bahrain McLarna v pogovoru za RTV Slovenija opisal Tratnik.

Jan Tratnik - Sjuk oziroma natančneje Sjuk mlajši. Vzdevek je dobil po bratu Sašu, ki je na enem košarkarskem taboru v igri ena na ena obračal Boštjana Nachbarja. Po idrijsko ga je
Jan Tratnik - Sjuk oziroma natančneje Sjuk mlajši. Vzdevek je dobil po bratu Sašu, ki je na enem košarkarskem taboru v igri ena na ena obračal Boštjana Nachbarja. Po idrijsko ga je "osjukal", s čimer si je prislužil vzdevek, ki ga je posvojil tudi majši brat Jan. Foto: AP
Meteorski preboj, težave in vrnitev med elito

Jan Tratnik je kot pravi Idrijčan devet let treniral košarko, a se je ukvarjal tudi s kopico drugih športov, kolo pa je bilo spremljevalec. Kot srednješolec je šel na gorskokolesarsko tekmo in bil tretji, kar je pritegnilo pozornost soseda Boruta Božiča, kateremu se je pridružil na vožnjah in treningih. Hitro je napredoval in prestopal stopničke: iz Idrije v Novo Gorico in Ljubljano. Pri 20 letih ga je podpisala ekipa svetovne serije QuickStep.

Prisilno hujšanje pri Belgijcih

A Belgijci so se odločili, da je 173 cm visoki kolesar s 66 kg pretežak, četudi je bilo vidno, da so ga same mišice. Začelo se je prisilno hujšanje pod nadzorom ekipnega zdravnika, zaradi česar je razvil motnje s prehranjevanjem. Med posojo pri Rogu leta 2012 je vozil brez plače, a postal evropski prvak s 23 leti. Namesto vrnitve v QuickStep je zaradi združitve ekip ostal brez obljubljenega mesta. Začel je iskati službo, spoznal punco Uršo, našel avstrijsko ekipo in ostal v kolesarstvu, potem ko je premagal težave s prehranjevanjem.

Več o tem si preberite v blogu njegovega večkratnega moštvenega tovariša Robija Jenka v blogu Zapisi izpod kolesa: Vzponi in padci Jana Tratnika - 1. del in 2. del.

Prek Avstrije in Poljske v Bahrain
Leta 2015 je Tratnik nepričakovano postal državni prvak v vožnji na čas, ki takrat še ni bila njegova disciplina, a je naslednje leto ubranil naslov. Iz Avstrije (Amplatz BMC) je šel na Poljsko k prokontinentalni ekipi CCC Sprandi Polkowice, za katero je v dveh letih slavil 5 zmag. Lani se je po 8 letih vrnil v svetovni serijo - k delno slovenskemu Bahrainu McLarnu. Pogodba se mu izteka, a ostaja v svetovni seriji, kot je povedal za MMC pred začetkom Gira.

Preblisk ob skoku: "Kaj mi je tega treba bilo"
"Nekateri smo dobro sodelovali pri menjavah, drugi pa ne. Dobila sva zeleno luč, da greva po etapno zmago. Razplet je bil kar čuden za skupino 28 ubežnikov. Šel sem v napad po prvem vzponu na Ragogno, a pridružil se mi je samo Manuele Boaro. Vmes sem se vprašal, kaj mi je tega treba bilo, če je za menoj tako velika skupina," je prvi zaključni napad predstavil Sjuk, kot ga kličejo vsi prijatelji in znanci.

Dobro, da ga je O'Connor ujel šele na vrhu
A krog okoli furlanske prestolnice pršuta je bil še zapleten, vmes je izgubil partnerja v napadu, na koncu pa dobil drugega sopotnika. "Kar naenkrat sva imela nekaj prednosti, tako da sem ob drugem vzponu na Ragogno pospešil in sem šel v solonapad. Na zadnjem, tretjem, vzponu zaključnega kroga pa se mi je pridružil Ben O'Connor. Imel sem res izjemne noge, da sem sploh zdržal vzpon do konca. Dobro, da me je ujel šele na vrhu klanca, nato sva šla pa skupaj proti cilju."

Spomladi po 217 km bega ujet 20 m pred ciljem

Tik pred prekinitvijo sezone zaradi pandemije je bil Jan Tratnik v 5. etapi dirke Pariz-Nica ujet samo 20 metrov pred ciljno črto, in to po kar 217 km bega, sprva skupinskega, v zaključku pa samostojnega, a šprinterski vlaki so mu speljali tako želeno zmago na ugledni dirki proti soncu. Naslednji dan se je Tratnikova ekipa zaradi razmaha koronavirusa v Franciji umaknila s štarta, dan zatem se je ustavila celotna kolesarska karavana.

Protinapad na mestu, kjer so stali punca, brat in prijatelji
"V finalu sem verjel, da ga lahko premagam, ker je bil cilj pisan zame: kratek in strm vzpon, kar ustreza mojim predpozicijam, saj imam zelo dobro kapaciteto za enominutni maksimalni napor. Ko je O'Connor poskušal z napadom, sem odgovoril s protinapadom ravno na tistem delu, kjer so stali moja punca, prijatelji in brat. Tam sem dobil še dodatno energijo. Tudi videl sem, da se me O'Connor na tisti špici ni mogel otresti in gre malce prepočasi zame. Čutil sem, da lahko dobim etapo,"
je sam razplet v središču San Danieleja podal Tratnik. Odločal je zaključni strmi klanec, ki je dosegel 20-odstotni naklon, povprečje zadnjega kilometra pa je bilo 6,5 odstotka.

Ponosen na zmago na "domačem pragu"
"Cilj je izpolnjen. Sem še toliko bolj vesel, da je normalna etapa, in ne kronometer. Kljub koroni sem veliko delal in verjel, da bodo dirke, kjer moram izkoristiti vsako ponujeno priložnost. Še toliko bolj sem vesel, da sem zmagal na etapi, kjer je bilo toliko Slovencev, kar mi izredno veliko pomeni. Videl sem jih marsikje ob progi. Osebno se ne morem zahvaliti vsem za spodbudne besede, ki pa so izredno veliko pripomogle k zmagi,"
je bil Jan Tratnik hvaležen vsem Slovencem, zlasti Primorcem in domačim Idrijcem, ki so se kljub omejitvam zaradi protikoronskih ukrepov podali čez mejo v Beneško Slovenijo in Furlanijo.

Tudi v prihodnjih letih se bo Giro za dve etapi vračal v soseščino, saj ima Furlanija - Julijska krajina podpisano 5-letno pogodbo z organizatorjem RCS Sport. Velika želja je cilj na Matajurju, z nekaj podjetnosti in denarja pa bi se mogoče dalo uresničiti tudi kakšen ovinek čez mejo.

Če je kot mladenič zaradi režima pri QuickStepu razvil prehranjevalne težave, se je pozneje ob pomoči dekleta in brata znebil obremenjenosti s hrano. Ni skrivnost, da se Sjuk ne brani kakšnega kosa torte ali kozarca piva, a ravno sproščenost in vrhunska pripravljenost sta mu zdaj prinesli najslajši požirek penečega vina na odru Grand Toura. Foto: EPA
Če je kot mladenič zaradi režima pri QuickStepu razvil prehranjevalne težave, se je pozneje ob pomoči dekleta in brata znebil obremenjenosti s hrano. Ni skrivnost, da se Sjuk ne brani kakšnega kosa torte ali kozarca piva, a ravno sproščenost in vrhunska pripravljenost sta mu zdaj prinesli najslajši požirek penečega vina na odru Grand Toura. Foto: EPA

Bahrajnci presenetljivo z Bilbaom v boju za rožnato

Sorodna novica Moj cilj je, da poskušam prinesti z Gira etapno zmago

Dirka po Italiji je bila Tratnikov glavni cilj prenovljene in zgoščene sezone ob vnovičnem zagonu tekmovanj. Predvidoma bi morala imeti oba Slovenca Tratnik in Domen Novak zelo proste roke, a je Pelle Bilbao, ki je prišel naravnost s Toura in SP-ja, kar nepričakovano v boju za skupno zmago.

Jan Tratnik zmagal v 16. etapi Gira

"Smo kar presenečenje Gira, ker smo sem prišli brez otipljivega cilja v skupnem seštevku, zdaj pa smo kar visoko s Pellom Bilbaom. Smo dobra ekipa, zdaj imamo še etapno zmago, smo se kar veliko kazali v ospredju, vlada dobro vzdušje. Čakajo nas težke etape v Alpah. Sem izbral kar zadnjo priložnost zase, da dobim etapo, saj sledijo pretežke etape. Kar bom lahko pomagal, bom, drugače pa bo šlo bolj za preživetje," se je v peklenski zadnji teden italijanskega kroga zazrl zmagovalec 16. etape.

Naslednji izziv – vožnja na čas v Milanu
Tako ekipni kot osebni cilj je znan: čim bolj pomagati Bilbau v Alpah, zadnji dan pa v tretji vožnji na čas znova priti do vidnega izida v zadnji, 21., etapi. "Upam, da v sredo ne bom imel prehude bitke sam s seboj, a glede na trenutno formo me ne sme biti strah. Zmaga je tudi izredna motivacija za nedeljo in Milano, kamor upam, da pripeljemo in nato čim bolje odpeljem še zadnji kronometer. Zahvalil bi se tudi celotni ekipi Bahrain McLaren, ki so mi omogočili, da sem bil sploh na štartu Gira in so verjeli vame. Najlepša hvala vsakomur posebej, od kolesarjev do osebja."

Giro prvič v Viškorši, vasici v osrčju Beneške Slovenije