Giacomo Nizzolo je na Mestnem trgu v Novem mestu ukanil Luko Mezgeca, ki je za tolažbo osvojil rdečo majico za najboljšega po točkah oz. šprinterja slovenske pentlje. Foto: Twitter/@TourOfSlovenia
Giacomo Nizzolo je na Mestnem trgu v Novem mestu ukanil Luko Mezgeca, ki je za tolažbo osvojil rdečo majico za najboljšega po točkah oz. šprinterja slovenske pentlje. Foto: Twitter/@TourOfSlovenia

Drugič po letu 2011 je Italijan dobil Dirko po Sloveniji. Na zadnji etapi je s pomočjo izjemnega moštva UAE Team Emirates zanesljivo ubranil 22 sekund naskoka pred rojakom Giovannijem Viscontijem. Tretji je bil v skupnem seštevku Rus Aleksandr Vlasov, četrti pa je bil tako kot lani Tadej Pogačar, ki je bil na zadnji etapi znova zelo razpoložen. Izjemno nadarjeni slovenski tekmovalec je osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja na dirki. V prvi deseterici je dirko končal tudi drugi slovenski član emiratov Jan Polanc, ki je bil skupno deveti.

Zaključek zadnje etape Dirke po Sloveniji

Zmagovalec 26. dirke po Sloveniji Diego Ulissi je v cilju za TV Slovenija povedal: "Resnično sem vesel. Po koncu Dirke po Italiji sem v odlični formi, zmagal sem na veliki nagradi Lugana, nato sem prišel sem. Namen je bil samo trening za italijansko državno prvenstvo prihodnji konec tedna. Želel sem si dobiti etapo, nato pa se je ponudila priložnost za skupno zmago. In res sem lahko ponovil zmago iz daljnega leta 2011." Tuji kolesarji so po Ulissijevi zaslugi dosegli 14. končno zmago, Italijani četrto.

29-letnik iz Cecina v Toskani je s skupno zmago v Sloveniji osvojil 33. zmago med profesionalnimi kolesarji, a ga je presenetil razburljiv zadnji dan. "Zahteven, kar težak dan. Začelo se je z dežjem, Gazprom je močno napadal. Tudi na spustu smo morali veliko tvegati, kar preveč, na koncu je sledil šprint veliko manjše skupine, kot se je pričakovalo."

Kdo so bili najboljši na slovenskem touru?
Diego Ulissi je drugič dobil Dirko po Sloveniji. Slovenski Tour je prvič osvojil leta 2011, zdaj pa je uspeh ponovil pri 29 letih. Foto: BoBo
Diego Ulissi je drugič dobil Dirko po Sloveniji. Slovenski Tour je prvič osvojil leta 2011, zdaj pa je uspeh ponovil pri 29 letih. Foto: BoBo

Na začetku pričakovani pobeg
Kolesarji so morali na 167,5 km dolgi etapi med Trebnjim in Novim mestom premagati tudi dva vzpona. Čeprav je bilo pričakovati mirno etapo, v kateri se bodo za zmago na osrednjem trgu v Novem mestu pomerili najboljši šprinterji, pa so bili zelo aktivni vodilni v skupnem seštevku. Kmalu so se v begu spustili Przemyslaw Kasperkiewicz, Žiga Horvat, Charles Planet in Umberto Marengo, ki so si privozili dobre štiri minute naskoka. Marengo je po Ivančni Gorici počakal glavnino, ki je preostalo trojico ujela v Črnomlju.

Profil zadnje etape z dvema vzponoma 3. kategorije. Foto: Organizator
Profil zadnje etape z dvema vzponoma 3. kategorije. Foto: Organizator

Rusi z ostrim ritmom razbijali glavnino
Na vzponu na Brezje so namreč kolesarji moštva Gazprom RusVelo začeli narekovati oster ritem. Ruski načrt je bil pripeljati najboljšega hribolazca Aleksandra Vlasova v položaj, da bi v Črnomlju dobil leteči cilj in tri sekunde dobropisa, s čimer bi se vrnil na skupno 2. mesto.

Ulissi: Prišel na trening, a vzel zeleno majico

Hitro so zmanjšali zaostanek za ubežniki in naredili selekcijo v glavnini. Nekoliko je zaostal Visconti, a je po zaslugi moštvenih kolegov pri ekipi Neri Sottli ujel priključek z najboljšimi. Ruska ekipa je pospešila tudi na zadnjem vzponu na dirki, ko so se kolesarji povzpeli na Vahto. Znova so hitro ujeli četverico ubežnikov, ki so jo tokrat sestavljali Domen Novak, Gašper Katrašnik, Benjamin Hill in znova Marengo.

Tamau Pogi prvi na Vahti
Na čelu so bili najboljši v skupnem seštevku, Pogačar pa je prvi prišel na Vahto. Selekcija v glavnini je bila velika, na čelu dirke pa skupina okoli 30 kolesarjev, med katerimi ni bilo veliko šprinterskih specialistov. Na čelo so za Mezgeca prišli kolesarji Mitchelton Scotta, ki so ves čas v Novem mestu narekovali ritem, toda slovenski šprinter je v zaključku nekoliko pozno prišel v ospredje in začel pospeševati.

20-letni Komendčan Tadej Pogačar je že tretjič zapored postal najboljši mladi kolesar na slovenskem touru. Foto: BoBo
20-letni Komendčan Tadej Pogačar je že tretjič zapored postal najboljši mladi kolesar na slovenskem touru. Foto: BoBo

"Občutki v rdeči majici so super. Borili smo se pet dni. Pred dvema letoma sem jo v Novem mestu izgubil, letos pa dobil," so bile prve besede Luke Mezgeca, ko je že dobil rdečo majico. O zadnji etapi pa dejal: "Nismo imeli taktike. Šli smo na zmago. Vedeli smo, da zna biti zadnji klanec zanimiv, in res je bil. Gazprom je navil močan tempo. Ostalo nas je 20, 25. Počutil sem se super. Poznalo se je, da sem včeraj na Predmejo malo počival."

"Gazprom je narekoval tempo, da bi ujeli ubežnike za sprint, poskušal sem dobiti bonifikacijske sekunde. Nismo jih pravi čas ujeli. Zadnji klanec je Gazprom poskušal razredčiti skupino. Ni jim uspelo narediti, kar so si zaželeli. Spet je bila težka dirka, kot vsak dan," je po koncu povedal Pogačar, ki je osvojil tretjo zaporedno belo majico slovenskega Toura.

Mezgec preslabo vstopil na Kandijski most
Tokrat so kolesarji na Kandijski most prišli s spodnje strani, zato je bil tokrat oster ovinek v levo namesto v desno. Mezgec je bil na četrtem mestu, Nizzolo pa je bil v najboljšem položaju in nekaj metrov pred Lukom. Italijanski kolesar moštva Dimension Data, za katerega dirka tudi Mark Cavendsih, ki pa je ostal v ozadju, je bil v dolgem šprintu po zahtevnem ovinku dovolj močan in je v cilj prišel pred Mezgecem. Tretji je bil Shane Archbold z Nove Zelandije. Mezgec je z drugim mestom zbral dovolj točk, da je v seštevku za rdečo majico prehitel Ulissija.

Nizzolo: Ko se je pokazalo sonce, je bilo vse lažje

Ko je prišel čez Vahto, je vedel, da lahko zmaga
Giacomo Nizzolo, zmagovalec 5. etape v Novem mestu: "Najtežje mi je bilo priti čez zadnji klanec. Nekako mi je uspelo, ko sem videl, kdo je še v skupini, sem pomislil, da mi lahko uspe zmagati. Dobro sem bil postavljen, dobra taktika in zmagal sem."

30-letnik iz Milana je v dolenjski prestolnici slavil jubilejno 20. zmago med profesionalci. "Najlepša hvala celotnemu moštvu Dimension Data, ki je danes in ves teden delalo zame. Dež na začetku dneva je bil kar težava, potem ko se je pokazalo sonce, je bilo vse lažje, zlasti mentalno," se je smejalo Nizzoliju po drugi zmagi sezone, na začetku je dobil 6. etapo na Touru po Omanu.

Ulissi: Zelo sem vesel lepe zmage

26. DIRKA PO SLOVENIJI

5. etapa:
Trebnje–Novo mesto, 167,5 km

  1. G. NIZZOLO         ITA    4:01:55
  2. L. MEZGEC          SLO        vsi
  3. S. ARCHBOLD        AVS           
  4. A. VENDRAME        ITA           
  5. D. CIMOLAI         ITA           
  6. V. ALBANESE        ITA           
  7. U. MARENGO         ITA           
  8. T. POGAČAR         SLO       isti
  9. D. VELASCO         ITA           
 10. G. VISCONTI        ITA           
 11. D. ULISSI          ITA           
 ...                                  
 13. A. VLASOV          RUS        čas
 15. E. CHAVES          KOL           
 22. D. NOVAK           SLO      +0:12
 23. J. POLANC          SLO       0:19

Končni skupni vrstni red:

 1. D. ULISSI          ITA   19:41:23
 2. G. VISCONTI        ITA      +0:22
 3. A. VLASOV          RUS       0:25
 4. T. POGAČAR         SLO       0:30
 5. A. VENDRAME        ITA       1:04
 6. E. CHAVES          KOL       1:08
 7. F. MASNADA         ITA       1:21
 8. B. HERMANS         BEL       2:21
 9. J. POLANC          SLO       3:17
10. L. ROTTA           ITA       4:49
...                                  
12. R. ROGINA          HRV       7:12
13. G. BOLE            SLO       8:03
20. D. REBELLIN        ITA      11:22
24. D. NOVAK           SLO      16:36
28. K. HOČEVAR         SLO      19:31
29. L. MEZGEC          SLO      20:44

Dosedanji zmagovalci kolesarske dirke po Sloveniji:

Nemški prvak in najboljši šprinter Gira ter zmagovalec 1. etape Po Sloveniji Pascal Ackermann zaradi bolezni ni nastopil na 5. etapi. Foto: www.alesfevzer.com
Nemški prvak in najboljši šprinter Gira ter zmagovalec 1. etape Po Sloveniji Pascal Ackermann zaradi bolezni ni nastopil na 5. etapi. Foto: www.alesfevzer.com

1993 Boris Premužič (Slo/Rog)
1994 Tobias Steinhauser (Nem)
1995 Valter Bonča (Slo/ZG Mobili)
1996 Lorenzo di Silverstro (Ita)
1998 Branko Filip (Slo/Krka Telekom)
1999 Tim Jones (Zim)
2000 Martin Derganc (Slo/Krka Telekom)
2001 Faat Zakirov (Rus)
2002 Jevgenij Petrov (Rus)
2003 Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj)
2004 Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj)
2005 Przemyslav Niemiec (Pol)
2006 Jure Golčer (Slo/Perutnina Ptuj)
2007 Tomaž Nose (Slo/Adria Mobil)
2008 Jure Golčer (Slo/LPR Brakes)
2009 Jakob Fuglsang (Dan)
2010 Vincenzo Nibali (Ita)
2011 Diego Ulissi (Ita)
2012 Jani Brajkovič (Slo/Astana)
2013 Radoslav Rogina (Hrv/Adria Mobil)
2014 Tiago Machado (Por)
2015 Primož Roglič (Slo/Adria Mobil)
2016 Rein Taaramäe (Est)
2017 Rafal Majka (Pol)
2018 Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)
2019 Diego Ulissi (Ita)

Ulissi prvi tujec z dvema zmagama Po Sloveniji