Diego Ulissi potrjuje izjemno formo, v katero je, zanimivo, prišel šele po koncu Dirke po Italiji. Pred 12 dnevi je tako 29-letnik iz Cecina v Toskani dobil Veliko nagrado Lugana, zdaj pa je z etapno zmago v Idriji naredil velik korak proti drugi zmagi na slovenskem Touru. Foto: MMC RTV SLO
Diego Ulissi potrjuje izjemno formo, v katero je, zanimivo, prišel šele po koncu Dirke po Italiji. Pred 12 dnevi je tako 29-letnik iz Cecina v Toskani dobil Veliko nagrado Lugana, zdaj pa je z etapno zmago v Idriji naredil velik korak proti drugi zmagi na slovenskem Touru. Foto: MMC RTV SLO

Prekaljeni Diego Ulissi, že zmagovalec Dirke po Sloveniji leta 2011, je z drugim napadom po ravnem le strl odpor Rusa Aleksandra Vlasova (Gazprom RusVelo) in si privozil dragocenih dodatnih 12 sekund. Z etapno zmago je Ulissi prevzel tudi skupno vodstvo na 26. dirki po Sloveniji, kjer ima 19 sekund prednosti pred Vlasovom. Z zaostankom 26 sekund se za 3. mesto borita Italijana Andrea Vendrame in Giovannni Visconti.

Deveterica vodilnih v 36 sekundah razlike
Sledi četverica kolesarjev s točno 30-sekundnim zaostankom Ben Hermans, Tadej Pogačar, Jan Poland in Esteban Chaves. A ker sta najboljša Slovenca na letošnjem slovenskem krogu moštvena kolega zdaj vodilnega Ulissija, bosta na sobotni etapi od Nove Gorice do Ajdovščine predvsem v vlogi glavnih pomočnikov, da bi tako moštvu iz Združenih arabskih emiratov privozila skupno zmago.

Skupino devetih preostalih kandidatov za končno zmago v Novem mestu zaokroža še en Italijan Fausto Masnada z zaostankom 36 sekund. Po četrtku vodilni Luka Mezgec je namreč z vrha zdrsnil na 10. mesto, pri čemer pa zaostaja že za 2:11.

Zadnja dva kilometra tretje etape Dirke po Sloveniji
Ulissi od Pogačarja dobil dovoljenje in silovito napadel

Ulissi privrženec mantre dan po dan
"Srečen sem, ker mi je uspelo zmagati, ker sem v dobri formi. Ko sem v formi, pa hočem zmagovati. Silovito sem napadel, sledil mi je samo Vlasev. Ker so se zasledovalci približevali, sem napadel še enkrat,"
je v cilju za TV Slovenija povedal Ulissi, najdejavnejši kolesar v vseh treh dnevih dirkanja. Odločilni trenutek petkove etape se je zgodil pod vrhom zadnjega vzpona na Dole, ko je Ulissi po dogovoru s Pogačarjem (glej video) napadel, odgovoril pa le Vlasev.

"Grem dan po dnevu. Ne vem, kako se mi lahko še pozna Giro. Telo se lahko različno odzove. Bomo videli, kako bo jutri," je bil v izjavi zadržan novi vodilni kolesar, ki pa ima ob sebi po do zdaj videnem najmočnejše moštvo slovenskega kroga.

Izjave Ulissija, Pogačarja in Mezgeca v Idriji
Iz prenosa: Ulissi po dogovoru s Pogačarjem skočil proti vrhu Dol

Pogačar: Imamo zeleno majico, ki jo bomo branili
Minišprint sedmerice zasledovalcev na Mestnem trgu v Idriji je dobil Visconti, medtem ko je bil Tadej Pogačar v etapi četrti. "Načrt je bil, da napademo v zadnjem kilometru vzpona v Dole. A nisem bil pravi. Ulissi je napadel, silovito mu je odgovoril Vlasev, sam pa nisem mogel slediti. Nato sem ostal sam, upal sem, da ju ujamem med spustom, a sta bila premočna. Sicer sem se odlepil od Chavesa, a s premajhno razliko, od zadaj so me ujeli po ravnem delu," je 20-letni Komendčan pojasnil taktični načrt UAE-ja in kako ga ni mogel izvesti v popolnosti.

"Čaka nas še najtežja etapa. Imamo zeleno majico, ki jo bomo branili. Upam, da nam to uspe, mogoče še sam pridobim kakšno mesto," je Pogačar dal vedeti, da bodo Emirati naredili vse, da pripeljejo Ulissija v zelenem do Novega mesta, pri čemer mora ob stran potisniti tudi svoje ambicije.

Luka Mezgec je bil po 17. zmagi med profesionalci odkrit, da ne bo branil zelene majice, temveč bo kot pomočnik naredil vse, da ga nasledi moštveni kolega Esteban Chaves, a se je načrt Mitchelton Scottu izjalovil.  Foto: www.alesfevzer.com
Luka Mezgec je bil po 17. zmagi med profesionalci odkrit, da ne bo branil zelene majice, temveč bo kot pomočnik naredil vse, da ga nasledi moštveni kolega Esteban Chaves, a se je načrt Mitchelton Scottu izjalovil. Foto: www.alesfevzer.com

Hill med begom dobil vseh pet četverobojev
Na 40. kilometru je sledila uspešna akcija. Pobegnila je četverica Marco Maronese (Ita/B Bardiani–CSF), Lorenzo Fortunato (Ita/Neri Sottoli - Selle Italia - KTM), David Per (Slo/ Adria Mobil) in Benjamin Hill (Avs/Ljubljana Gusto Santic). Prek Kamnika do Medvod si je ubežni kvartet privozil kar sedem minut in 15 sekund prednosti pred glavnino, v Škofji Loki je prednost znašala še 6:40, prav vse tri leteče cilje pa je dobil Ljubljanski Avstralec Hill. V nadaljevanju je Hill dobil še vzpona v Rovte in na Medvedje Brdo, kjer pa je glavnina nato le ujela ubežnike, v ospredje pa so stopili kandidati za skupno zmago.

Profil 3. etape Po Sloveniji: po vzponu na Kozjak so sledili trije leteči šprinti z bonifikacijskimi sekundami, v zadnjih 50 km pa vzponi v Rovte, na Medvedje Brdo in Dole. Foto: MMC RTV SLO
Profil 3. etape Po Sloveniji: po vzponu na Kozjak so sledili trije leteči šprinti z bonifikacijskimi sekundami, v zadnjih 50 km pa vzponi v Rovte, na Medvedje Brdo in Dole. Foto: MMC RTV SLO

Kolesarji so na poti iz Žalca čez Gorenjsko do kroga okoli in nad Idrijo povzpeli čez štiri vzpone, najzahtevnejši je bil zadnji iz Idrije v Dole (5,2 km s povprečno 9-odstotnim naklonom), po katerem je sledil spust prek Godoviča do ciljne črte v Idriji. V soboto sledi kraljevska, 4., etapa od Nove Gorice do Ajdovščine z zahtevnim vzponom na Predmejo.

Pogačar: Bomo videli, kako bo Ulissi v soboto pripravljen

DIRKA PO SLOVENIJI 2019

DIRKA PO SLOVENIJI                    
                                      
3. ETAPA                              
                                      
Žalec-Idrija, 169,8 km:               
  1. D. ULISSI          ITA    3:58:01
  2. A. VLASOV          RUS      +0:12
  3. G. VISCONTI        ITA       0:17
  4. A. VENDRAME        ITA        vsi
  5. T. POGAČAR         SLO           
  6. J. POLANC          SLO       isti
  7. J. RUBIO CHAVES    KOL           
  8. B. HERMANS         BEL        čas
  9. F. MASNADA         ITA       0:19
 10. L. MEZGEC          SLO       2:08
 11. G. BOLE            SLO        vsi
 ...                                  
 17. Ž. RUČIGAJ         SLO       isti
 33. K. HOČEVAR         SLO        čas

VRSTNI RED PO TRETJI ETAPI

 1. D. ULISSI          ITA   11:38:41
 2. A. VLASOV          RUS      +0:19
 3. A. VENDRAME        ITA       0:26
 4. G. VISCONTI        ITA       0:26
 5. B. HERMANS         BEL       0:30
 6. T. POGAČAR         SLO       0:30
 7. J. POLANC          SLO       0:30
 8. E. CHAVES          KOL       0:30
 9. F. MASNADA         ITA       0:36
10. L. MEZGEC          SLO       2:11