Sveta Gora nad Novo Gorico je romarsko središče s frančiškanskim samostanom, ki se s svojim strmim klancem danes spreminja v slovensko kolesarsko svetišče. Foto: Radio Koper/wiki
Sveta Gora nad Novo Gorico je romarsko središče s frančiškanskim samostanom, ki se s svojim strmim klancem danes spreminja v slovensko kolesarsko svetišče. Foto: Radio Koper/wiki

Prvak francoskega Toura ima na slovenskem Touru 1:15 prednosti pred najbližjim zasledovalcem Matejem Mohoričem, ki pa se bo na Goriškem bolj kot z lovljenjem zelene majice ubadal z obrambo izhodišča. Med 2. in 10. mestom, ki ga drži tretji najboljši Slovenec Jan Polanc, je namreč vsega 26 sekund razlike.

Pet vzponov in tri tisoč "višincev"
A v prid Pogačarja govori tudi profil 4. etape med Ajdovščino in Novo Gorico. V 164,1 km vožnje po Vipavski dolini, Krasu, Trnovskem gozdu, Brdih in za konec na robu Banjške planote se bodo kolesarji povzpeli za tri tisoč višinskih metrov. Pet kategoriziranih vzponov: Temnica (3. kategorija; 4,3 km po 8,1 odstotka), prvič Ravnica (2. kategorije; 3,2 km po 9,5 odstotka), Vrhovlje (3. kategorija; 4,3 km po 7,3 odstotka), drugič Ravnica in za piko na i edini letošnji vzpon 1. kategorije Sveta Gora.

V soboto kraljevska etapa z vzponom na Sveto goro

Tako strmo kot v zadnjih 3 km Zoncolana
Od krožišča po kratkem spustu z Ravnice je do vrha svetišča vsega 2,5 km klanca, a se dvigne za 324 metrov, kar prinese povprečni naklon 13 odstotkov! Pri čemer gre za precej enakomeren vzpon, maksimalni naklon na koncu prve tretjine klanca doseže 21 odstotkov.

Vsaj v letošnji sezoni profesionalnega cestnega kolesarstva ni v povprečju strmejšega zaključka. Za primerjavo: sloviti Mur de Huy na Valonski puščici ima res maksimum 26 odstotkov, a povprečje 9,3 odstotka v dolžini 1,3 km. Letošnji Zoncolan iz Sutria je imel v zadnjih 3 km povprečje 13 odstotkov, celoten vzpon pa povprečje 8,5 odstotka.

Sorodna novica 4. etapa

Ciljni klanci zmagovit Pogijev recept
V Celju je Tadej Pogačar razlagal, da se je raje odločil za napad na Celjsko kočo, ker mu bolj leži, a čim višji so odstotki, nevarnejši je gorenjski volk. Na La Vuelti 19 se je proslavil na nečloveških klančinah Los Muchachos, kjer je prvič skupaj s Primožem Rogličem uprizoril šov. In res Pogi v profesionalni karieri zmaga kar na tretjini dirk s ciljnim vzponom, ki je v povprečju strm vsaj 6 odstotkov. Eksplozivnosti in dobrih nog mu ne manjka, resda pa takšnega zaključka na letošnjem Touru – v nasprotju z lanskim Puy Mary – ni, tako da mogoče ne bo imel potrebe, a zagotovo si UAE Emirates želi še eno etapno zmago.

Bo Pogačar znova pretegnil noge ali bodo pri emiratih šli po etapno zmago z Majko? Foto: Organizator
Bo Pogačar znova pretegnil noge ali bodo pri emiratih šli po etapno zmago z Majko? Foto: Organizator

"Čaka nas nov dan. Ni veliko za razmišljati, seveda bomo v ospredju in narekovali bomo tempo. Na tako težek vzpon pa se lahko zgodi kar koli, a mislim, da ne bi smelo biti težav," je tudi v izjavah vedno previdni Pogačar priznal, da obramba zelene majice ob tako močni ekipi emiratov ne bi smela biti vprašljiva, če ne bo posega višje sile.

Tudi pri glavnih tekmecih bahrajncih se strinjajo. Mohorič se je zatekel tudi k obešenjaškemu humorju: "Če si odrežem roko in čez noč shujšam za 5 kg, mogoče pridem pred Tadejem."

Po 15 letih končno vrnitev na Sveto Goro

Dirka po Sloveniji bo šele drugič šla na Sveto Goro nad Novo Gorico. Prvič se je to zgodilo pred 15 leti v okviru 2. etape, ko so na zaključnem klancu udarile ekipe Adrie Mobil in Perutnine Ptuj. Kapetan Novomeščanov Tomaž Nose je za 8 sekund ugnal vodjo Štajercev Jureta Golčerja, tretji je bil Miha Švab (+0:38).

Četrti je bil prvi favorit in branilec zmage iz 2005 Poljak Przemyslaw Niemiec (+0:47), ki so mu sledili kar trije Hrvati, ki so vozili za takratni najboljši slovenski ekipi Robert Kišerlovski (Adria Mobil), Kvasina in Rogina (oba Perutnina Ptuj), ob katerih je bil še dvakratni prejšnji prvak slovenskega kroga Mitja Mahorič. Aduta Lampreja in tedaj vodilna slovenska profesionalca Tadej Valjavec in Gorazd Štangelj sta zaokrožila deseterico, ki je kot edina prišla v dveh minutah za zmagovalcem.

Podobne razlike in predvsem kapljanje kolesarjev en po en ali kvečjemu v parih ali trojkah se bo ponovilo tudi danes.

Nosetu po Sveti Gori še Vršič in dirka
Dvoboj Nose – Golčer se je ponovil dan pozneje, ko se je končalo s ciljem na Vršiču in vnovič je bil boljši Novomeščan, ki je tudi odnesel skupno zmago. Kot edini do zdaj je Tomaž Nose tudi ubranil zmago na Dirki po Sloveniji, a takoj nato je izbruhnila afera, iz katere je izšel kot nedolžen, CAS je potrdil, da je storil le manjšo proceduralno napako, a formalno mu je zmaga z Dirke po Sloveniji 2006 odvzeta.

Tomaž Nose je šel leta 2007 čez eno najbolj nenavadnih slovenskih dopinških epizod, kjer mu je krovna zveza skopala jamo, četudi so vedeli, da ima ustrezna dovoljenja protidopinških institucij, manjkala pa mu je samo še ena ustrezna prijava – UCI-ju. Foto: www.alesfevzer.com
Tomaž Nose je šel leta 2007 čez eno najbolj nenavadnih slovenskih dopinških epizod, kjer mu je krovna zveza skopala jamo, četudi so vedeli, da ima ustrezna dovoljenja protidopinških institucij, manjkala pa mu je samo še ena ustrezna prijava – UCI-ju. Foto: www.alesfevzer.com

Oproščen vseh obtožb – vsi vzorci negativni
Sodni senat športnega razsodišča v Lozani je obrazložil, da sta analizi obeh laboratorijev, tako avstrijskega kot švicarskega, potrdili, da vzeti vzorec urina na Dirki po Sloveniji leta 2006 ni bil pozitiven. Senat je tudi priznal, da Nose ni skrival uporabe zdravila in da ga je uporabljal zgolj v zdravstvene namene. Dovoljenje za terapevtsko zdravljenje je pridobil pri strokovni in neodvisni organizaciji (protidopinška komisija pri OKS-u), ni pa ga prijavil pri ustreznih institucijah.

Afera, ki je razklala slovensko kolesarstvo
Nose je od leta 2005 zdravil osteoporozo z zdravilom testoviron, za kar je imel dovoljenje tako slovenske protidopinške komisije kot dovoljenje svetovne protidopinške komisije, prav tako je potrdilo prilagal na dirkah, na katerih je nastopal, obenem pa tudi njegovi dopinški testi niso bili pozitivni. A zmago so mu odvzeli, ker ni zdravljenja in dovoljenj posredoval še Mednarodni kolesarski zvezi. Tako Nose kot Adria Mobil sta bila prepričana, da je dovolj prijava pri OKS-u in slovenski kolesarski zvezi, kjer so nekateri člani protidopinške komisije izrabili napako za diskvalifikacijo Noseta. Afera je nato imela še dolgo časa "rep" in pošteno razklala slovensko kolesarsko okolje.

Navidezna dirka – čas za menjavo do 10.50!

Štart na Lavričevem trgu v Ajdovščini bo ob 10.50. Do takrat lahko opravite dve menjavi v Navidezni dirki, kjer si je najboljša sedmerica v prvih treh etapah nabrala več kot 900 točk. Začetek prenosa na TV SLO 2 bo ob 12.50, ob prvem prečkanju vzpona Ravnica. Najboljši bodo na cilju na Sveti Gori okoli 15. ure.