Jonas Vingegaard, junak zadnjih dveh Tourov, drugič dirka na Dirki po Španiji, danes si je priboril prvo etapno zmago. Foto: EPA
Jonas Vingegaard, junak zadnjih dveh Tourov, drugič dirka na Dirki po Španiji, danes si je priboril prvo etapno zmago. Foto: EPA
Zmago je posvetil hčeri Fridi. Foto: EPA
Zmago je posvetil hčeri Fridi. Foto: EPA

Kraljevska 13. etapa je ponudila vse, kar so si ljubitelja kolesarstva želeli, na ciljnem vzponu pa je šlo na vse ali nič. Vingegaard se je osem kilometrov pod vrhom odpeljal svoji prvi etapni zmagi na Vuelti naproti, kilometer pred ciljem pa je v močno razredčeni skupini kapetanov silovito napadel še Sepp Kuss in je imel v hipu nekaj deset metrov prednosti. Tudi Roglič je na koncu močno pospešil, tako da je za Vingegaardom zaostal le 33 sekund, za Kussom pa tri sekunde.

Na prvih treh mestih skupno so trije kolesarji Jumba Visme. Primož Roglič je drugi. Foto: EPA
Na prvih treh mestih skupno so trije kolesarji Jumba Visme. Primož Roglič je drugi. Foto: EPA

Kussove možnosti za končno zmago vse večje
V boju za skupno zmago je tako med tremi kolesarji Jumba Visme še vse odprto, klancev bo še veliko, v soboto že sledi naslednja gorska etapa z dvema klancema ekstra kategorije in ciljnim vzponom na Puerto de Belagua (1587 m). Vodilni Kuss je vsekakor dokazal, da zdaj res lahko računa na končno zmagoslavje – še vedno ima minuto in 37 sekund prednosti pred zdaj drugouvrščenim Primožem Rogličem, Vingegaard je tretji z zaostankom 1:44, medtem ko četrtouvrščeni Juan Ayuso (UAE) zaostaja 2:37.

Frida ... je bila moja kraljica
"Presrečen sem, boljšega dneva za zmago si ne bi mogel izbrati, saj danes praznuje moja hči Frida in močno sem si želel zmagati zanjo. Naš načrt je bil, da vidimo, ali lahko tekmecem vzamemo nekaj sekund. To se je zgodilo, da pa smo končali na prvih treh mestih, je celo bolje od vseh načrtov," je bil zadovoljen Vingegaard, ki bo imel še nekaj možnosti, da dirko obrne sebi v prid (če je to sploh želja?), predvsem v sredo (17. etapa) na izjemno strmem vzponu na Angliru.

Profil kraljevske etape. Foto: Organizator
Profil kraljevske etape. Foto: Organizator

Evenepoel zaostal že na prvem vzponu
"Od starta smo šli na polno. 1., 2. in 3., kaj še hočemo več. Izrabili smo vse preostale, z vsemi kombinacijami, ker imamo res številčno premoč, super se je izteklo," je za Val 202 povedal Roglič. Presenetljivo je že po manj kot 50 kilometrih (na vzponu na Aubisque) odpadel Remco Evenepoel, ki (tako kot tudi Joao Almeida) ni mogel držati ritma skupine favoritov. Etapo je končal na 60. mestu z zaostankom dobrih 27 minut: "Če poskušaš in daš vse od sebe, potem ničesar ne moreš obžalovati. Izpraznjen sem bil danes."

Tourmalet: redno na Touru, redko na Vuelti
Etapa med Formigalom in Tourmaletom je bila kratka (134 km), a je bila posejana s številnimi klanci. Za uvod so se kolesarji povzpeli na Puerto de Portalet (4,4 km; povprečni naklon 5,4 odstotka), sledil je vzpon ekstra kategorije Col d'Aubisque (16,6 km; povprečni naklon 7 odstotkov), pa Col de Spandelles (vzpon prve kategorije je bil dolg 10,4 km, povprečni naklon 8,2 odstotka) in seveda veliki finale – Tourmalet (18,8 km; 7,4 odstotka), ki je bil že 88-krat na programu Dirke po Franciji, na Vuelti pa se je prvič zgodilo, da je bil cilj na tem 2115 metrov visokem prelazu.

Ubežna četverica hitro ujeta
V prvi polovici dneva je bila spredaj četverica ubežnikov Michael Storer (Groupama FDJ), Andreas Kron (Lotto Dstny), Cristian Rodriguez (Arkéa Samsic) in Kenny Elissonde (Lidl Trek), ki pa si pomembnejše prednosti niso priborili. Na vrhu Aubisqua je bil prvi Michael Storer. Favoriti so ubežnike ujeli še pred začetkom predzadnjega vzpona dneva (na Spandelles). Ob začetku vzpona na Tourmalet je bilo v vodilni skupini 22 kolesarjev, od tega pet članov Jumba Visme, ob Vingegaardu, Kussu in Rogliču še Robert Gesink in Wilco Kelderman.

Popolna prevlada ekipe Jumbo Visma na mitskem prelazu Tourmalet

Results powered by FirstCycling.com

Po 13. etapi:                         
  1. S. KUSS            ZDA   46:42:54
  2. P. ROGLIC          SLO      +1:37
  3. J. VINGEGAARD      DAN       1:44
  4. J. AYUSO           ŠPA       2:37
  5. E. MAS             ŠPA       3:06
  6. M. SOLER           ŠPA       3:10
  7. M. LANDA           ŠPA       4:12
  8. A. VLASOV          RUS       5:02
  9. C. UIJTDEBROEKS    BEL       5:30
 10. J. ALMEDIA         POR       8:39
 ...                                  
 19. R. EVENEPOEL       BEL      27:50
 44. J. TRATNIK         SLO    1:08:50
121. D. NOVAK           SLO    2:10:05
154. M. GOVEKAR         SLO    2:29:16