Fabio Jakobsen je bil v cilju za las hitrejši od Sama Bennetta. Foto: EPA
Fabio Jakobsen je bil v cilju za las hitrejši od Sama Bennetta. Foto: EPA

Drugo mesto je zasedel zmagovalec ponedeljkove etape Sam Bennett. Tretji je v cilj prišel Max Walscheid, vendar je bil naknadno kaznovan in je nazadoval na 104. mesto. Pred Mezgeca se je uvrstil še Fernando Gaviria. Razlika med Jakobsenom, članom moštva Deceuninck Quick Step, in Bennettom je bila tako majhna, da je bil pred razglasitvijo zmagovalca potreben ogled fotofiniša.

Irec je kilometer pred ciljem na enem izmed krožišč naredil daljšo pot in ob vračanju na čelo kolone najbrž izgubil nekaj preveč dragocenih moči za sklepni šprint, v katerem je lovil Jakobsena, ki je bil ob pomoči Maxa Richezeja vseskozi v ospredju.

22-letni Nizozemec je zmagal prvič na treh največjih dirkah in si predčasno pridirkal lepo darilo za 23. rojstni dan, ki ga bo praznoval v soboto. Gaviria in Mezgec sta zaostala za dve dolžini kolesa.

"Kolo sem potisnil naprej in zaprl oči. Sam je bil tako blizu. Zelo sem vesel, da mi je uspelo zmagati. Želeli smo pokazati, da smo močna ekipa. Nadzorovali smo sklepni del, pomoč Richezeja je bila izjemna. Zmagati v majici nizozemskega prvaka je še slajše. Na Vuelto sem prišel po etapno zmago. Mlad sem še, zato sem srečen, ker se že lahko pohvalim s tem," je dejal Jakobsen. Letos je že dobil po eno etapo na dirkah po Algarveju, Turčiji in Kaliforniji.

Jakobsen: Potisnil sem kolo čez ciljno črto in zamižal

Mezgec: V zadnjem kilometru sem moral malo zavirati
"Zaključek je bil tehničen. Težko je bilo, ker so moštva, ki računajo na visoke uvrstitve v skupnem vrstnem redu, pospešile ritem. Jakobsen je odlično prišel v sklepni šprint in si je zaslužil zmago. Pomagal mi je Dion Smith, naredil je dobro delo. V zadnjem kilometru, kjer se je cesta malo povzpela čez avtocesto, sem moral malo zavirati in izgubil sem malo hitrosti. Ob koncu v nogah nisem imel več dovolj moči,"
je povedal Mezgec za televizijo Eurosport.

Kruijswijk imel prevelike bolečine v kolenu
Sredi etape je po 50 kilometrih odstopil Nizozemec Steven Kruijswijk, moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo Vismi. Tretjeuvrščeni na letošnji Dirki po Franciji je od sobote čutil bolečine v kolenu zaradi padca na ekipnem kronometru. Danes ni šlo več, zato je zanj Vuelta že končana.

Kruijswijk se na Vuelti ni nameraval potegovati za najvišja mesta, temveč nastopiti predvsem v vlogi pomočnika. Njegov odstop bo zato gotovo prizadel tudi Rogliča, saj naj bi bil Nizozemec tisti, ki naj bi v težkih etapah pomagal Zasavcu v boju za vrh.

Roglič je imel težave s poškodbami oziroma boleznimi svojih pomočnikov že na Giru, na katerem je ekipa ostala brez Roberta Gesinka in Laurensa De Plusa.

V skupnem seštevku sprememb pri vrhu ni bilo, tako da je Roglič ostal na šestem mestu. Njegova ekipa ga je danes skrbno čuvala. Z moštvenimi kolegi se je držal v ospredju in se s tem izognil morebitnim težavam. V zadnjem delu etape je namreč kar precej pihalo, tako da se je glavnina razbila na dva dela. A favoriti so bili pazljivi, vsi so prišli v cilj v prvi skupini, tako kot Roglič tudi Tadej Pogačar. Rdečo majico je zadržal Irec Nicolas Roche.

Steven Kruijswijk je moral zaradi bolečin v kolenu sestopiti s kolesa. Foto: AP
Steven Kruijswijk je moral zaradi bolečin v kolenu sestopiti s kolesa. Foto: AP

V sredo prva gorska etapa
Favoriti za končno zmago so se v torek ogrevali za sredo, ko se bodo pomerili na težki etapi s ciljnim vzponom prve kategorije na Javalambre. Prva gorska etapa bo priložnost za preizkus moči med kandidati za končno slavje. Torek je bil tako zanje miren, ravninska etapa pa je bila povsem po meri šprinterskih specialistov, ki so se za zmago udarili že v ponedeljek v Alicanteju.

Četrta etapa se je začela nekoliko severneje v Culleri. Karavana je na 175,5 km dolgi trasi obkrožila Valencio in znova prišla do obale, kjer se je končala v El Puigu. Kolesarje je na poti – 45 kilometrov pred ciljem – čakal krajši klanec tretje kategorije, ki pa velike selekcije v glavnini ni naredil.

Po spustu je bilo zadnjih 20 km popolnoma ravnih, kar je dalo možnost glavnini, da ujame vse ubežnike, in omogočilo, da za zmago v El Puigu drugič zapored obračuna šprinterska elita.

V ponedeljek je bil zanesljivo v šprintu najmočnejši Bennett, Mezgec je ciljno črto prečkal na tretjem mestu.

Cullera-El Puig, 175,5 km:            
  1. F. JAKOBSEN        NIZ    4:04:16
  2. S. BENNETT         IRS        vsi
  3. F. GAVIRIA         KOL           
  4. L. MEZGEC          SLO           
  5. M. SARREAU         FRA           
  6. S. SAJNOK          POL           
  7. E. B. HAGEN        NOR       isti
  8. J. ABERASTURI      ŠPA           
  9. C. VENTURINI       FRA           
 10. M. RICHEZE         ARG           
 20. T. POGAČAR         SLO           
 23. P. ROGLIČ          SLO           
 68. L. PIBERNIK        SLO        čas
140. D. NOVAK           SLO      +4:04
Skupni vrstni red po 4. etapi:        
  1. N. ROCHE           IRS   13:55:30
  2. N. QUINTANA        KOL      +0:02
  3. R. URAN            KOL       0:08
  4. M. NIEVE           ŠPA       0:22
  5. M. A. LOPEZ        KOL       0:33
  6. P. ROGLIČ          SLO       0:35
  7. S. HIGUITA         KOL       0:37
  8. W. KELDERMANN      NIZ       0:38
  9. D. FORMOLO         ITA       0:46
 10. R. MAJKA           POL   isti čas
 ...                                  
 22. T. POGAČAR         SLO       1:40
 39. L. MEZGEC          SLO       2:13
141. L. PIBERNIK        SLO      17:06
169. D. NOVAK           SLO      29:43