Nairo Quintana je napadel tri kilometre pred ciljem in se prebil na drugo mesto v skupnem seštevku. Foto: EPA

Na jugovzhodu Španije so bili na sporedu trije kategorizirani vzponi – dva druge in eden tretje kategorije –, zadnji 24 kilometrov pred ciljem. Številni so pričakovali šprint v Calpeju, a so se pošteno ušteli.

Miguel Angel Lopez je le en dan nosil rdečo majico. Foto: EPA

20 km pred ciljem na vrhu zadnjega vzpona dneva na Puig Llorenco je šest favoritov presenetilo vodilnega Lopeza. Nicolas Roche in Mikel Nieve sta najprej napadla, hitro so se pridružili še Quintana, Roglič, Rigoberto Uran in Fabiu Aru. Prednost se je vseskozi povečevala in na cilju so si nabrali 37 sekund naskoka pred skupino, kjer je bil tudi Lopez. Ekipa Astane ni bila dovolj močna, da bi ujela ubežnike.

Pet sekund bonifikacije za Rogliča, Pogačar osmi
Zmagovalec Vuelte pred tremi leti Quintana, ki na letošnjem Touru ni bil v pravi formi, je napadel tri kilometre pred ciljem in si privozil pet sekund naskoka. Roche je končal na drugem mestu, Roglič pa je na tretjem mestu dobil še pet sekund bonifikacije.

Slovenski uspeh je dopolnil Tadej Pogačar, ki je končal na osmem mestu. Zaostal je 37 sekund. Luka Mezgec je osvojil 30. mesto, zaostal je minuto in 43 sekund. Zadnji vzpon je prevozil tik za najboljšimi, a je nato ostal v skupini za favoriti, v njej pa pravega sodelovanja ni bilo, zato se za višja mesta ni mogel boriti.

Nicolas Roche je rdečo majico nosil že leta 2013. Foto: EPA

Roche oblekel rdečo majico
Irec Roche, sin legendarnega Stephena Rocha (zmagovalec Gira, Toura in svetovnega prvenstva leta 1987), je z drugim mestom tudi oblekel rdečo majico. Ima dve sekundi naskoka pred Quintano in osem pred Uranom. Roglič je v skupnem seštevku že na šestem mestu, potem ko je bil po ekipnem kronometru šele na 99. mestu. Zdaj zaostaja 36 sekund.

"Zelo sem srečen, da imam rdečo majico. Ko sem prečkal ciljno črto, sem začel računati, ali se je izšlo. Ko so mi sporočili, da jo imam, sem si pošteno oddahnil. Zdaj jo želim obdržati nekaj dni, saj sem jo prvič nosil le en dan," je poudaril 35-letni Roche, ki je letos prispel v ekipo Sunweb, kjer naj bi pomagal kapetanu Tomu Dumoulinu. Nizozemec se je poškodoval na Giru in ga ni na Vuelti, naslednje leto bo dirkal za ekipo Jumbo Visma.

Hud udarec je doživela ekipa Ineos. Kapetana Tao Geoghegan Hart in Wout Poels sta izgubila kar devet minut in 51 sekund.

Roglič tretji na drugi etapi Vuelte, Roche v rdeči majici

Viviani tretjič zapored zmagal v Hamburgu
Elia Viviani je tretjič zapored dobil enodnevno dirko svetovne serije v Hamburgu. Evropski prvak in šprinter Deceuninck-Quickstepa je v šprintu po 216 kilometrih premagal Avstralca Caleba Ewana in Italijana Giacoma Nizzola.

Viviani se je veselil jubilejne desete zmage v sezoni, v šprintu je bil za tekmece premočan. Odlično izhodišče mu je pripravil moštveni kolega Danec Michael Morkov, Italijan pa je delo dokončal z odliko. Ewan je že pred ciljno črto vedel, da evropskega prvaka ne more premagati in je popustil. Viviani je v Hamburgu slavil tretjič in je zdaj najuspešnejši v zgodovini dirke. V dresu evropskega prvaka je nastopil prvič in takoj zmagal.

Edini Slovenec v Hamburgu Grega Bole (Bahrain-Merida) je zasedel 89. mesto z zaostankom enajstih minut.

Danes je do svoje prve poklicne zmage prišel tudi Attilio Viviani, mlajši brat Elie. Najboljši je bil v šprintu enodnevne dirke Johan Museeuw v Belgiji.

2. etapa, Benidorm-Calpe, 199,6 km:       
 1. N. QUINTANA    KOL  5:11:17 
 2. N. ROCHE      IRS   +0:05 
 3. P. ROGLIČ     SLO    vsi 
 4. R. URAN      KOL    isti 
 5. F. ARU       ITA    čas 
 6. M. NIEVE      ŠPA    0:08 
 7. S. HIGUITA     KOL    0:37 
 8. T. POGAČAR     SLO    vsi 
 9. A. ARANBURU    ŠPA      
 10. A. VALVERDE    ŠPA    isti 
 ...                  
 15. M. A. LOPEZ    ŠPA    čas 
 30. L. MEZGEC     SLO    1:43 
141. L. PIBERNIK    SLO   13:27 
166. D. NOVAK      SLO   18:26 
Skupni vrstni red po 2. etapi:     
 1. N. ROCHE      IRS  5:26:12 
 2. N. QUINTANA    KOL   +0:02 
 3. R. URAN      KOL    0:08 
 4. M. NIEVE      ŠPA    0:22 
 5. M. A. LOPEZ    KOL    0:33 
 6. P. ROGLIČ     SLO    0:36 
 7. W. KELDERMANN   NIZ    0:38 
 8. S. HIGUITA     KOL    0:40 
 9. D. FORMOLO     ITA    0:46 
 10. R. MAJKA      POL  isti čas 
 ...                  
 23. T. POGAČAR     SLO    1:40 
 31. L. MEZGEC     SLO    1:57 
137. L. PIBERNIK    SLO   14:53 
172. D. NOVAK      SLO   21:25