Primož Roglič, zmagovalec Vuelte 2019 in 2020. Dvakratni prvak tritedenske Dirke po Španiji. Zmagovalec kolesarskega spomenika Liege–Bastogne–Liege. Drugo sezono zapored najboljši kolesar na UCI-lestvici. A za prihodnje leto ima
Primož Roglič, zmagovalec Vuelte 2019 in 2020. Dvakratni prvak tritedenske Dirke po Španiji. Zmagovalec kolesarskega spomenika Liege–Bastogne–Liege. Drugo sezono zapored najboljši kolesar na UCI-lestvici. A za prihodnje leto ima "zasavski orel" v glavi že nove izzive. Foto: ASO/Luis Angel Gomez/Photogomezspo
Sorodna novica Rogliču Zdravljica in penina, druga Vuelta ter prvo mesto na svetu

"Čudovito je biti znova na zmagovalnem odru," je na trgu Cibeles v španski prestolnici začel zahvalni govor veliki zmagovalec Primož Roglič. Prvič je na njem zasavski orel stal lani 15. septembra, ko je kot prvi Slovenec osvojil kolesarski Grand Tour. Zdaj, 14 mesecev pozneje, je vnovič osvojil kolesarsko Dirko po Španiji, in to kljub pandemiji, ki je vse postavila na glavo.

Vsem želi veliko zdravja
"Leto 2020 je bilo nekaj posebnega zaradi koronakrize. Vsem želim v prihodnje veliko zdravja. Zahvaljujem se prirediteljem, da smo lahko še dirkali skorajda do sredine novembra. Dirka je bila res izredno dobro organizirana, užival sem v njej vsak dan,"
se je 31-letnik iz Strahovelj pri Kisovcu zahvalil prireditelju dirke, podjetju Unipublic/ASO, ki mu je kljub zdravstveni krizi uspelo izpeljati tritedensko dirko, in to brez ene same okužbe s koronavirusom v karavani.

Najtežji trenutek je bil zagotovo zaplet z dežno jakno sredi deževne etape, kar je bilo ključnega pomena tisti dan. Tudi na Angliruju ni bilo najbolj prijetno.

Najtežji trenutki Vuelte
V Madridu Roglič drugo leto zapored v soju luči

Največja zahvala ekipi in najbližjim
"Najlepša hvala vsem sotekmovalcem, zlasti ekipnim kolegom, ki so me potiskali naprej vsak dan naprej. Hvala za vso podporo od doma, zlasti moji družini, ki ne more biti tukaj v tem trenutku, a so mi omogočili, da sem sam tukaj,"
se je Roglič še zahvalil svojim najbližjim.

Za Rogličem, ki se bo z ubranjeno zmago na Vuelti vrnil na vrh UCI-lestvice, je neverjetna sezona, ki jo je začel šele po koronskem obdobju. Začel je z zmago na državnem prvenstvu Slovenije v cestni vožnji, sklenil jo je s skupnim zmagoslavjem na 75. Dirki po Španiji.

Razplet Dirke po Franciji ga je podžgal za nove zmage
Nasprotno od pričakovanj ga izgubljena skupna zmaga na Dirki po Franciji, kjer ga je na zadnji odločilni dan v kronometru slekel mlajši rojak Tadej Pogačar, ni potrla in poslala na predčasne počitnice. Rojeni zmagovalec je podžgan z neuspehom nadaljeval sezono in najprej osvojil kolesarski spomenik Liege–Bastogne–Liege in zdaj še v napetem boju z Richardom Carapazom ubranil zmago na Vuelti.

"Recimo, da sem bil najboljši na tej Vuelti. Nekaterih dirk še nisem osvojil, tako da me čaka še nekaj izzivov. A najprej danes slavimo ..." je Roglič dal vedeti, da mu ne manjka novih ciljev, med katerimi na prvem mestu ostaja Dirka po Franciji.

Sorodna novica Zgodovinska zmaga Rogliča – zasavski orel pristal v Madridu

"Bil sem drugi, kar je čudovit dosežek"
Zasavec je na prav vseh sedmih nastopih na tritedenskih dirkah v karieri dosegel vsaj po eno etapno zmago, skupaj pa je v profesionalnem kolesarstvu od leta 2014 do danes slavil kar 47 zmag.

"Kot sem vedno dejal: sem fant, ki želi dirkati. Preprosto grem naprej. Moral sem sprejeti izid. Bil sem drugi, kar je čudovit dosežek. Na poti na sam Tour sem imel kar nekaj ovir. A s celotno ekipo nam je uspel čudovit Tour, o čemer nisem mogel sanjati, da bi tri tedne tako dobro vozili," se je na sobotni novinarski konferenci Roglič spominjal letošnje francoske pentlje, kjer je bil kot prvi favorit na poti h končnemu zmagoslavju, ki pa mu je spolzelo v boju z uro.

Slavje Rogliča v Španiji

Recept za letošnjo špansko pentljo: vsak dan kot klasika
"Prihod v Španijo je bil drugačen. Dobil sem spomenik Liege–Bastogne–Liege, nato pa sem se znašel na Vuelti. Vsak dan sem začel, kot bi bila klasika. Vsaka etapa zase in zdaj smo prišli do cilja - čudovito,"
je kapetan Jumba Visme opisal pristop za letošnjo Dirko po Španiji, na katero se ni mogel pripraviti z običajnimi višinskimi pripravami in ogledi ključnih vzponov na samem terenu.

"Bila je zahtevna dirka. Najtežji trenutek je bil zagotovo zaplet z dežno jakno sredi deževne etape, kar je bilo ključnega pomena tisti dan. Tudi na Angliruju ni bilo najbolj prijetno. A s podporo ekipe smo zmagali," je Roglič izpostavil najtežja trenutka na letošnji španski tritedenski dirki. Na obeh nedeljskih etapah v gorah – v 6. s ciljem na smučišču Formigal in 12. s ciljem na mitskem Angliruju – je namreč izgubil rdečo majico vodilnega.

Roglič je za Jumbo Vismo pridirkal še drugo zmago na velikih tritedenskih dirkah. Ob tem pa je v letu in pol nanizal niz štirih uvrstitev na zmagovalni oder Grand Tourov. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo
Roglič je za Jumbo Vismo pridirkal še drugo zmago na velikih tritedenskih dirkah. Ob tem pa je v letu in pol nanizal niz štirih uvrstitev na zmagovalni oder Grand Tourov. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo

"Vsi smo imeli enake priložnosti za odbitne sekunde"
Na koncu je razliko med prvim in drugim ustvaril s pomočjo odbitnih sekund. Roglič jih je zbral 48, Carapaz 16, torej je razlika znašala 32 sekund, v skupnem seštevku pa je bil na koncu Slovenec boljši od Ekvadorca za vsega 24 sekund.

Težko povedati, veliko prezgodaj je reči, ali se bom vrnil ali ne.

Ali bo nastopil tudi na Vuelti 21?

"Ko zmagaš, ne gledaš nazaj, kako si uspel. Sem samo presrečen, da mi je uspelo. Vsi smo imeli enake priložnosti za odbitne sekunde, in če jih lahko vzamem, jih bom vzel," je Roglič dal vedeti, da ni zaman dirkal na etapne uvrstitve, saj je konkurenca preveč izenačena in bonifikacijske sekunde so na voljo prav vsem, za kar pa moraš biti med prvimi tremi v etapi. "Bil sem najboljši, naša ekipa je bila najboljša. Presrečen sem in ponosen, kar nam je uspelo," je podčrtal Rogla svoj uspeh in uspeh nizozemske ekipe.

Veliko je stvari, ki jih še ni dosegel
Slovenski šampion je poudaril tudi izjemne okoliščine nenavadne koronske sezone: "Izredno sem ponosen na sezono, vse stvari, ki smo jih naredili. V štirih mesecih sem bil doma vsega 10 dni. Res sem hvaležen za vso podporo, ki sem je bil deležen."

Po slavju v Madridu s svojimi kolegi iz nizozemske ekipe se vrača v objem družine. "Zdaj grem na počitnice in si bom vzel pošten počitek, nato pa bom začel razmišljati o prihodnji sezoni." A kot popolnoma predanemu športniku, ki je z vsako zmago samo še bolj lačen zmag, tudi ne skriva: "Še vedno je veliko stvari, ki jih še nisem dosegel, in to me motivira, da jih dosežem."

42. podkast SOS odmev: Odgovor na vsa vprašanja - Primož Roglič