Jasper Philipsen se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Jasper Philipsen se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA

22-letni Belgijec se je veselil prve etapne zmage na tritedenskih dirkah in skupno pete v karieri. Drugi je bil Nemec Pascal Ackermann, tretji pa njegov rojak Jannik Steimle.

"To je neverjetno. Ne morem povedati, kako zadovoljen sem s to zmago. Na pravi trenutek sem čakal vso Vuelto. To je več, kot sem kdaj koli pričakoval. Te zmage mi zdaj ne more vzeti nihče, zato bom užival in skušal končati dirko. Težko je reči, kdaj smo vedeli, da bo prišlo do skupinskega šprinta. Veliko ekip je bilo v ospredju in nadzorovalo položaj. Pozneje sem sicer vedel, da bomo ujeli ubežnike, a pred začetkom etape sem bil prepričan, da bo to dan za pobeg," je dejal 22-letni Belgijec, ki se prihodnje leto seli k moštvu Alpecin-Fenix.

Brez sprememb v skupni razvrstitvi
Favoriti za končno zmago so končali v času zmagovalca. V vetrovnem in deževnem vremenu do sprememb v skupnem seštevku ni prišlo. V boju za rdečo majico še naprej vodi Primož Roglič, ki ima 39 sekund naskoka pred Ekvadorcem Richardom Carapazom in 47 sekund pred Britancem Hughom Carthyjem.

Primož Roglič je v odličnem položaju. V soboto bo na sporedu še zadnja gorska etapa. Foto: EPA
Primož Roglič je v odličnem položaju. V soboto bo na sporedu še zadnja gorska etapa. Foto: EPA

Roglič zadovoljen, da je zahteven dan za njim
Carthy je sicer za Rogličem in Carapazom zaostal več kot minuto in pol, a so organizatorji že med etapo zaradi oljnih madežev in spolzkega cestišča v zaključku sporočili, da bodo zaostanke nevtralizirali tri kilometre pred ciljem. Zaradi tega so mnogi v zaključku po več kot šestih urah na cesti namenoma nekoliko popustili.

"Vsekakor smo lahko zadovoljni s to odločitvijo, če je bilo nekaj olja na cesti. V tem trenutku ni potrebe po tveganju, zato je bila ta odločitev dobrodošla. Ne vem, koliko smo sploh lahko uživali ob tako močnem in hitrem ritmu ves dan. Poleg tega je bilo hladno, deževalo je. Dobro, da je ta zahteven dan za nami," je poudaril Roglič.

Roglič je že pred začetkom najdaljše preizkušnje na letošnjih etapnih dirkah na najvišji ravni poudaril, da si želi pomoči ekip v narekovanju ritma. Po vzpostavitvi bega s 13 kolesarji in prednosti petih minut, ki so si jo nabrali, je v glavnini v ospredje prišla ekipa Bora Hansgrohe, ki je s pomočjo NTT Pro Cyclinga in Lotto Soudala lovila ubežnike v želji po zaključnem šprintu.

V glavnini so morali biti kolesarji ob vse večji hitrosti lova na ubežnike pozorni predvsem zaradi močnega vetra, ki je pihal na izpostavljeni galicijski trasi ob portugalski meji. Roglič je bil ves čas na varnem v ospredju glavnine, v kateri so ga varovali moštveni kolegi pri Jumbu Vismi.

: Vuelta
: Vuelta

Cattaneo omagal v močnem vetru in dežju
Galicijske ceste so kolesarje po razmeroma ravnih 50 kilometrih vodile čez trojček zaporednih vzponov. Skupina 13 ubežnikov si je predtem privozila več kot pet minut prednosti. Po četrtem, najdaljšem klacu dneva na Alto de Fumaces, je razpadla. 30 km pred ciljem je napadel Mattia Cattaneo, ki je sam opravil tudi z zadnjim vzponom na Alto de Padornelo.

Italijan, ki nastopa za ekipo Deceuninck-Quick-Step, je dobil proste roke, potem ko je iz glavnine v ozadju odpadel njegov kapetan, irski šprinter Sam Bennett. V dežju, vetru in mrazu si je hitro nabral več kot minuto in pol prednosti pred zasledovalci, ki niso imeli moči za lov na Italijana, medtem ko je ritem glavnine prav tako padel. Po prečkanju vrha so v ozadju pospešile ekipe s šprinterji, ki so ostali v glavnini. Cattanea so ujeli 3,4 kilometra pred ciljem.

Zadnji klanec petkove etape 47 km pred ciljem
V petek bo na sporedu razgibana 16. etapa od Salamance do Cuidad Rodriga (162 km), v kateri bodo morali kolesarji premagati vzpona druge in prve kategorije. Zadnji klanec na El Robledo bo na vrsti 47 kilometrov pred ciljem, a ne bi smel ponuditi terena za boj med favoriti, saj je po vrhu do konca etape še 35 kilometrov.

Philipsen vso Vuelto čakal na pravi trenutek
15. etapa, Mos-Puebla de Sanabria, 230,8 km:      
  1. J. PHILIPSEN      BEL     6:22:36 
  2. P. ACKERMANN      NEM             
  3. J. STEIMLE        NEM         vsi 
  4. F. WRIGHT          VB             
  5. D. SMITH          NZL             
  6. R. VAN RENSBURG   JAR             
  7. M. CORT NIELSEN   DAN             
  8. D. GODON          FRA        isti 
  9. S. DEWULF         BEL             
 10. M. MÖRKÖV         DAN             
 ...                                   
 49. P. ROGLIČ         SLO             
 64. R. CARAPAZ        EKV         čas 
Skupni vrstni red po 15. etapi:        
  1. P. ROGLIČ         SLO    60:19:41 
  2. R. CARAPAZ        EKV       +0:39 
  3. H. J. CARTHY      VB         0:47 
  4. D. MARTIN         IRS        1:42 
  5. E. MAS            ŠPA        3:23 
  6. W. POELS          NIZ        6:15 
  7. F. GROSSCHARTNER  AVT        7:14 
  8. A. VALVERDE       ŠPA        8:39 
  9. A. VLASOV         RUS        8:48 
 10. D. DE LA CRUZ     ŠPA        9:23