Primož Roglič je dobil še šest bonifikacijskih sekund za drugo mesto. V šprintu je ugnal tudi svetovnega prvaka Valverdeja. Foto: EPA
Primož Roglič je dobil še šest bonifikacijskih sekund za drugo mesto. V šprintu je ugnal tudi svetovnega prvaka Valverdeja. Foto: EPA

Kolesarji so morali na 177,5 km dolgi 18. etapi od Colmenar Vieja do Becerril de la Sierre opraviti s štirimi vzponi prve kategorije. Sergio Higuita je bil v begu dneva in veselil se je uspeha kariere. 22-letni Kolumbijec je zmagal prvič med profesionalci. Napadel je na spustu s tretjega od štirih vzponov.

Nov uspešen dan za Rogliča, Pogačarja čaka hud boj z Lopezom

Lopez se je otresel Quintane in Pogačarja
Na tem vzponu je začel napadati Lopez, ki je lovil mesto na zmagovalnem odru in belo majico. Njegovi prvi poskusi niso obrodili sadov, 30 kilometrov pred ciljem pa mu je uspelo. Roglič in drugi v skupnem seštevku Valverde sta mu lahko sledila, tretji in četrti Nairo Quintana in Pogačar pa ne.

Na vrhu Puerto de Cotosa je Lopez virtualno že oblekel belo majico in se zavihtel na četrto mesto. Higuita je drvel proti cilju, Rogličeva skupina prav tako, Pogačar pa je v družbi Quintane in Norvežana Carla Fredrika Hagna in Južnoafričana Louisa Meintjesa skušal znižati zaostanek.

Še dve dodatni sekundi za Rogliča
Roglič se je v šprintu pomeril z Valverdejem za drugo mesto v etapi in bonifikacijske sekunde in v tem uspel. Prednost je povišal še za dve sekundi, pred Špancem ima zdaj dve minuti in 50 sekund prednosti. Quintana je zdrsnil na tretje mesto v skupnem seštevku, njegov zaostanek znaša tri minute in pol. Lopez za rojakom zaostaja 46 sekund. Pogačar je peti, 32 sekund za Lopezom.

Sergio Higuita se je veselil prve zmage med profesionalci. V svetovni seriji nastopa šele od 1. maja letos, debitiral je sredi maja na Dirki po Kaliforniji in bil takoj drugi. Pred njim je končal le Pogačar. Foto: EPA
Sergio Higuita se je veselil prve zmage med profesionalci. V svetovni seriji nastopa šele od 1. maja letos, debitiral je sredi maja na Dirki po Kaliforniji in bil takoj drugi. Pred njim je končal le Pogačar. Foto: EPA

"Rogla" sam sebi največji tekmec
"V nasprotju s sredno etapo danes nisem naredil nobene napake. Pokazali smo, da smo kot ekipa močni. Malo sem že utrujen, ampak vseeno se še dobro vozim. Boril sem bom še naprej, dirke še ni konec. Ciljna črta je v Madridu. Sam sebi sem največji tekmec. Stvari se lahko hitro spremenijo, kar smo videli včeraj. Moraš biti osredotočen," je povedal na cilju v Becerril de la Sierri Roglič.

Pogačar: Malo sem razočaran, imel sem slab dan
"Na zadnja vzpona sem šel na vso moč, da bi obdržal stik z najboljšimi. Naredil sem vse, kar sem lahko. Malo sem razočaran, imel sem slab dan. Jutri bo bolj sproščen dan. V soboto bo težka etapa, lahko se zgodi še marsikaj. Ker nisem povsem spredaj, lahko poskušam s presenečenjem. Verjetno bo dva dni šlo na polno," je razmišljal Pogačar.

39-letni Alejandro Valverde je bil pošteno izmučen, vseeno pa mu zelo dobro kaže v boju za drugo mesto. Foto: EPA
39-letni Alejandro Valverde je bil pošteno izmučen, vseeno pa mu zelo dobro kaže v boju za drugo mesto. Foto: EPA

Higuita se je zbudil z močnimi nogami
"Zbudil sem se z močnimi nogami. To je zame velik dan. Vedel sem, da lahko uspem in zmagam v etapi. To je bila zame popolna etapa. Bil sem v begu, točno to sem si želel. Tvegal sem. Na zadnjem vzponu sem se dobro počutil. Na vrhu sem vedel, da imam lepo prednost, vedel sem, da jo lahko obdržim. Bil sem motiviran. Moral sem zmagati za ekipo, to je bila moja motivacija. O tem sem sanjal," je povedal mladi up ekipe EF Education First Higuita.

Bouchard bo najboljši hribolazec Vuelte
Prvi klanec je bil dolg 18,6 kilometra s povprečnim naklonom 4,9 odstotka. Glavnina ga je opravila brez večjih pretresov. Gorski cilj je dobil Wout Poels, ki je prišel na vrh 45 sekund pred glavnino.

Po spustu je sledil drugi vzpon dneva na Morcuero por Rascafrio, ki ni bil tako zahteven kot prvi. Vzpenjali so se 11,7 kilometra, povprečen naklon pa je bil 5,1 odstotka. Na vrh je prišla skupina 13 ubežnikov z več kot petimi minutami pred glavnino. Prvi je bil na vrhu klanca Geoffrey Bouchard v pikčasti majici. Francoz iz ekipe AG2R ima že 76 točk, drugouvrščeni Angel Madrazo pa 44.

Sledila sta spust in nato tretji klanec dneva, ki je bil dolg 15,3 kilometra s povprečnim naklonom 5,3 odstotka. Vmes je bil odsek z 10,1-odstotnim naklonom. Predvsem vzdržljivost je zahteval tudi zadnji vzpon, ki se je začel 40 kilometrov pred ciljem. Ta je bil dolg 13,9 kilometra s povprečnim naklonom 4,6 odstotka, prvi pa ga je osvojil Higuita, ki je nato prednost ohranil vse do konca etape.

Zadnja gorska etapa v soboto
V petek je na sporedu ravninska etapa, v soboto pa veliki finale s šestimi kategoriziranimi vzponi, ki pa niso tako peklenski kot v prvem in drugem tednu dirke.

Roglič vse bližje skupni zmagi, Pogačar padel na peto mesto
18. etapa, Colmenar Viejo-Becerril de la Sierra, 177,5 km:                              
  1. S. HIGUITA         KOL    4:33:09 
  2. P. ROGLIČ          SLO      +0:15 
  3. A. VALVERDE        ŠPA       isti 
  4. R. MAJKA           POL        čas 
  5. M. A. LOPEZ        KOL       0:17 
  6. C. F. HAGEN        NOR       1:16 
  7. L. MEINTJES        JAR        vsi 
  8. N. QUINTANA        KOL       isti 
  9. T. POGAČAR         SLO        čas 
 10. O. RODRIGUEZ       ŠPA       3:47 
 ...                                   
 79. L. PIBERNIK        SLO      21:32 
 96. D. NOVAK           SLO   isti čas 
Skupni vrstni red po 18. etapi:        
  1. P. ROGLIČ          SLO   71:16:54 
  2. A. VALVERDE        ŠPA      +2:50 
  3. N. QUINTANA        KOL       3:31 
  4. M. A. LOPEZ        KOL       4:17 
  5. T. POGAČAR         SLO       4:49 
  6. R. MAJKA           POL       7:46 
  7. W. KELDERMANN      NIZ       9:46 
  8. C. F. HAGEN        NOR      11:50 
  9. J. KNOX             VB      12:44 
 10. M. SOLER           ŠPA      21:09 
 ...                                   
110. L. PIBERNIK        SLO    3:29:27 
114. D. NOVAK           SLO    3:34:26 
Profil 18. etape. Foto: Vuelta
Profil 18. etape. Foto: Vuelta