Utrujeni, a zadovoljni Primož Roglič na cilju v Guadalajari. Slovenskega asa še štiri etape ločijo od končne zmage na Vuelti. Njegov največji konkurent za triumf v Madridu bo zdaj očitno Nairo Quintana. Foto: Reuters

219 kilometrov dolgo razgibano etapo med Arando de Duero in Guadalajaro v osrednji Španiji je kmalu po začetku zaznamoval beg skupine približno 30 kolesarjev, v kateri je bil tudi Quintana, pred 17. etapo šesti s skoraj osmimi minutami zaostanka. Ubežniki s kolesarji Movistarja na čelu so diktirali silovit ritem, pomagal jim je tudi veter, ki je oviral glavnino, v kateri sta bila Roglič in Pogačar.

Naredil sem napako, a na koncu smo lahko srečni

Roglič ima pred Quintano 2:24 prednosti
Prednost ubežne skupine je hitro naraščala. Slovenca, ki sta ostala brez moštvenih kolegov, sta "trpela" in v cilj prišla kot 30. oziroma 31., s čimer sta za zmagovalcem Belgijcem Philippom Gilbertom zaostala več kot pet minut. Skupno to pomeni, da je Roglič ubranil rdečo majico, na drugo mesto pa se mu je z dvema minutama in 24 sekundami zaostanka približal Quintana. Španec Alejandro Valverde je tretji (+2,48), Pogačar pa četrti (+3,42).

Pogačar: Ni bilo panike, saj smo vozili na polno

Roglič: Še vedno smo v dobrem položaju
"Etapa je bila težka, nekaj smo izgubili, a še vedno smo v dobrem položaju. Ko so moji klubski kolegi odpadli, je bilo vse na meni. Naredil sem napako na začetku. Ne bi smel biti, kjer sem bil, moral bi biti spredaj. Ekipa me je rešila. Kdaj moraš narediti napako, a se iz nje tudi kaj naučiti. Mogoče smo izgubili bitko, nikakor ne vojne. Lahko smo srečni in zdaj moramo zadevo le še pripeljati do konca,"
je dejal Roglič po napornem dnevu v osrednji Španiji.

37-letni Philippe Gilbert je slavil drugo zmago na letošnji španski pentlji, s čimer je potrdil odlično pripravljenost pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Yorkshiru, ki je eden njegovih glavnih ciljev sezone. Foto: EPA

Pogačar: Lahko smo zadovoljni
"Bil je težek dan, od štarta do cilja je šlo na polno. Nekaj takega smo pričakovali, mogoče ne od štarta. Zagotovo so imeli interes drugi, da je bil tak dan, a na koncu se je dobro izšlo. Panike ni bilo, pomagači Primoža in moji so vozili na polno, a tudi spredaj so bili dobri kolesarji. Obdržali smo razliko in lahko smo zadovoljni. Jutri je nov dan in spet bo šlo na polno,"
pa je zaključil Pogačar.

Gilbert: Vozili smo kot nori, tudi 75 kilometrov na uro

V boju za etapno zmago je Gilbert ugnal Irca Sama Bennetta in Francoza Remija Cavagno. Gilbert je zmagal drugič na letošnji Vuelti, skupaj pa 77. v karieri. "Zelo posebna etapa in zmaga. Po mojem mnenju je bila to ena najboljših v zgodovini zaradi načina dirkanja. Sedem od osmih iz naše ekipe nas je bilo v begu. Vozili smo kot nori. Drug drugemu smo dajali dodatnih moči, to je zmeraj lepo videti. Res je šlo hitro. Na ravnini smo vozili tudi 75 kilometrov na uro, na trenutke smo poganjali v prazno. Ne vem, ali sem kdaj vozil kakšno takšno etapo ali dirko," je bil navdušen 37-letni Gilbert.

Roglič ubranil vodstvo, Quintana drugi, Pogačar četrti

Povprečna hitrost 50,6 kilometra na uro
Etapa je bila druga najhitrejša v zgodovini dirke, saj je bila povprečna hitrost kar 50,6 kilometra na uro. Kolesarji so bili hitrejši le leta 2001, ko je bila povprečna hitrost po 179,2 kilometra 55,176 kilometra na uro.

Luka Pibernik 88., Domen Novak 134.
Izmed preostalih Slovencev je Luka Pibernik prišel na cilj kot 88., zaostal je 23:36 minute, njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi Domen Novak je na 134. mestu zaostal 29:21 minute.

Do konca še dve gorski etapi
Do konca Vuelte so še štiri etape, od tega dve gorski. V četrtek čakajo kolesarje štirje vzponi prve kategorije (Colmenar Viejo-Becerril de la Sierra 177 km), v soboto pa še šest kategoriziranih vzponov, od tega po dva prve, po dva druge in dva – vključno s ciljnim klancem – tretje kategorije.

Roglič: Izgubili smo boj, vojne pa ne
17. etapa, Aranda de Duero - Guadalajara, 219 km: 
 1. P. GILBERT     BEL  4:20:15 
 2. S. BENNETT     IRS   +0:02 
 3. R. CAVAGNA     FRA    vsi 
 4. D. TEUNS      BEL      
 5. W. KELDERMAN    NIZ      
 6. J. KOCH      NEM    isti 
 7. L. CRADDOCK    ZDA      
 8. T. DECLERCQ    BEL      
 9. S. DILLIER     ŠVI      
 10. J. KNOX       VB    čas 
...
 14. N. QUINTANA    ŠPA    0:10 
 28. M. A. LOPEZ    KOL    5:29 
 29. A. VALVERDE    ŠPA    vsi 
 30. P. ROGLIČ     SLO    isti 
 31. T. POGAČAR     SLO    čas 
 88. L. PIBERNIK    SLO   23:36 
134. D. NOVAK      SLO   29:21 
Skupni vrstni red po 17. etapi:    
 1. P. ROGLIČ     SLO  66:43:36
 2. N. QUINTANA    KOL   +2:24
 3. A. VALVERDE    ŠPA    2:48
 4. T. POGAČAR     SLO    3:42
 5. M. A. LOPEZ    KOL    3:59
 6. W. KELDERMANN   NIZ    5:05
 7. R. MAJKA      POL    7:40
 8. J. KNOX       VB    8:03
 9. C. F. HAGEN    NOR   10:43
 10. D. TEUNS      BEL   12:21
 ...                 
109. L. PIBERNIK    SLO  3:08:04
114. D. NOVAK      SLO  3:13:03
Profil 17. etape. Foto: La Vuelta