Malce nenavadna nagrada za etapno zmago - Roglič je dobil profilni izrez uvodne etape. Foto: ASO/Luis Angel Gomez
Malce nenavadna nagrada za etapno zmago - Roglič je dobil profilni izrez uvodne etape. Foto: ASO/Luis Angel Gomez

Na zelo kratkem kronometru si je namreč zagotovil etapno zmago, kar pomeni, da je še na tretji zaporedni Vuelti dobil vsaj eno etapo (vsako leto dobi kronometer), še tretje leto zapored pa je na tej dirki vsaj en dan poziral v rdeči majici vodilnega.

Sorodna novica Roglič po zmagi: Uživam in upam, da bo tako tudi naprej

Na Vuelti še neporažen
Primož Roglič
je pred dnevi postal olimpijski prvak v vožnji na čas, v tej disciplini na Vuelti še ne pozna poraza, saj je vse tri kronometre dobil. Podobno je bilo tudi v Burgosu, kjer se je etapa začela in končala pred katedralo. "Vedno je lepo zmagati, danes sem dirkal na polno, izkazalo se je, da je bilo dovolj za zmago, česar sem res super vesel," je razmišljal po 54. tovrstni izkušnji med profesionalci.

Opazna večja sproščenost
Zasavski orel je v Španijo odšel precej sproščen in dobre volje. Večkrat je zatrdil, da ni obremenjen z imperativom dosežka. Novinarji, ki na licu mesta spremljajo dogajanje, so opazili njegovo večjo sproščenost, več se smeji in neverbalno komunicira.

062 Po zlatem Tokiu in pred Vuelto

To je dober znak za naprej
Vuelta je znana kot festival klancev. Roglič je že v Tokiu dokazal, da je v kronometru trenutno najboljši na svetu, kaj pa klanci? "Upam, da to kaže, da sem v dobri formi. To je bil res le prolog v dolgo dirko in zahtevne etape šele prihajajo. Ampak danes je bilo lepo in tega sem vesel."

Vsaka etapa je lahko ključna
Kariera ga uči, da se težave lahko skrivajo na vsakem koraku. Leta 2019 bi tako Vuelto lahko izgubil zaradi ešalonov, zato je previden tako pred nedeljsko etapo (ki je namenjena sprinterjem) kot ponedeljkovo (ki se konča v klanec): "Lahko je ključna že druga etapa, zato moramo biti res previdni. In popolnoma enako velja za tretjo."

Rogla je zadnje tri leta številka 1 Vuelte. Foto: AP
Rogla je zadnje tri leta številka 1 Vuelte. Foto: AP

Predati majico? Ni problema.
Le trije kolesarji so v zgodovini te dirke vodili od prvega do zadnjega dne, a slovenski as se zaveda, da je zahtevno braniti majico vodilnega od prvega do zadnjega dne, zato jo je pripravljen 'posoditi' nekomu drugemu, a se v cilju v Santiagu de Compostela namerava spet pojaviti v tej majici: "Seveda, to je naš cilj. Glavni cilj je vedno imeti majico vodilnega na najbolj pomemben dan, kar je seveda po koncu dirke. Danes je bil cilj zmaga, v naslednjih dneh bodo cilji drugačni."