Primož Roglič je lani drugič zapored osvojil Vuelto. Foto: EPA
Primož Roglič je lani drugič zapored osvojil Vuelto. Foto: EPA

Po kratkem premoru se na MMC vrača športni podkast SOS-odmev. Voditelja Slavko Jerič in Toni Gruden sta v prvi epizodi četrte sezone govorila o pričakovanjih pred Vuelto. Stavnice kot glavnega favorita poudarjajo prav Primoža Rogliča.

Egan Bernal je letos dobil Giro. Foto: Reuters
Egan Bernal je letos dobil Giro. Foto: Reuters

Roglič obakrat z odliko pozabil padec
"Po olimpijski predstavi je to popolnoma pričakovano. Obeta se najzabavnejša dirka sezone. Končno bomo spet videli dvoboj največjih kolesarskih velesil − Ineosa in Jumba Visme, ki jima je Tadej Pogačar na Touru speljal šov. Tako bomo priča soočenju Roglič − Bernal, oba bosta imela močno ekipo. Tehtnica med ekipama je morda malce na strani Britancev, ki pa imajo morda spet preveč kapetanov, pri Nizozemcih pa je jasno, kdo je številka ena. Roglič je lani po travmatični izkušnji na Touru takoj dobil Liege-Bastogne-Liege, letos pa je takoj po Touru postal olimpijski prvak. Sproščenost bo za Rogliča ključna," je prepričan Gruden.

Yatesu obljubili vlogo kapetana
Egan Bernal
je namreč spomladi dobil Dirko po Italiji, nato pa je bil res dolgo prost. "To je pomenilo, da se je lahko doma na nadmorski višini pripravljal le na Vuelto. Bernal sam pravi, da letos še ne more kar tako zmagati, nekako se izogiba vlogi favorita. Tudi znotraj ekipe obstaja hierarhija. Pozimi je bila vloga kapetana na tej dirki obljubljena Adamu Yatesu, ki je okrepil ekipo. Vseeno pa je jasno, da bo Bernal na tej dirki prvo ime Ineosa. Dirkal bo tudi Richard Carapaz, a je bil tretji na Touru, nato pa še olimpijski prvak. Ekvadorec je neprestano v pogonu," opozarja Gruden.

Vabljeni k poslušanju

Ključna bo sproščenost
Roglič je po padcu dobro vozil v obeh kronometrih, v kakšni gorski formi pa se bo prikazal na Vuelti, ki tako ali tako slovi kot festival gorskih etap? Gruden se sklicuje na vodje ekipe Jumbo Visma: "Oni
verjamejo, da je v vrhunski formi. Sklepajo, da je zadržal vso formo, ki bi jo moral prikazati v Franciji v drugem in tretjem tednu, zdaj pa naj bi jo zaradi padca zadržal in prenesel v Španijo. Ključna bo sproščenost. Lani je imel v hladnejšem vremenu manj svežine. Na letošnji Vuelti se obeta zlasti v prvem tednu zelo vroče vreme. Trasa gre letos v smeri urinega kazalca proti jugu. Dirka se bo začela v Burgusu, kjer naj bi bile temperature približno 40 stopinj Celzija, morda celo več."

Sorodna novica "Grenadirji" s superosmercem, Landa pa s Tratnikom nad Rogliča

Med favoriti tudi Mikel Landa
Gruden poudarja, da Bernalu (podobno kot Tadeju Pogačarju) ustreza hladnejše vreme: "Klanci bodo enaki za vse, vročina ne bo šla na mlin Eganu Bernalu. Na Giru smo videli, da je bil uspešen v hladnem vremenu. Podobne razmere so vladale tudi na Touru 2019, ko je zmagal. Kljub začetnemu prologu, kjer se bo Primož pokazal z zlato čelado olimpijskega prvaka, ne pričakujem, da bo rdečo majico nosil od prvega do zadnjega dne, saj pričakujem preobrate. To je zadnja tritedenska dirka. Na ogrevalni dirki po Burgusu je zmagal Mikel Landa, Bahrain z Gorazdom Štangljem in Janom Tratnikom kot motorjem je pokazal zmagovito formo. Ekipa na tem valu jadra vse od maja. Zagotovo bomo videli tri odlična moštva, ki bodo šla po zmago."

V ponedeljek bo marsikaj jasno
Dirka je res nenavadna, vsebuje veliko klancev. Gruden izpostavlja, da celo sami organizatorji pri tem pošiljajo čudne signale: "Pišejo, da imajo osem ravninskih etap, od katerih pa se dve končata z visokogorskim ciljem. Že tretja etapa se konča z resnim vzponom na Picon Blanco. Že v ponedeljek bomo torej jasno videli, kdo se bo na koncu res boril za končno zmago in kdo ne. Na celotni tritedenski dirki pričakujem kar nekaj preobratov."

Sorodna novica Za UAE podpisal tudi George Bennett

UAE krepi ekipo
Na dirki je bil dolgo napovedan tudi Tadej Pogačar, ki pa je dirko nato odpovedal. Zato pa iz ekipe UAE ves čas prihajajo novice o prihodu novih kolesarjev. "Emirati so imeli za naslednjo leto pod pogodbo le 15 kolesarjev, zato so bile okrepitve logične. Ekipa svetovne serije ima lahko 27 kolesarjev. V resnici so vsa imena (Ackermann, Bennett, Soler in Almeida) že dolgo krožila, že po koncu Gira je bilo bolj ali manj jasno, da prihajajo k emiratom. Ko so leta 2016 v zadnjem trenutku prevzeli licenco Lampreju, so takoj kupili 'naslednjega' velikega kolesarja Fabia Aruja. Če želiš nabrati določeno število zmag v sezoni, potrebuješ specialiste za klasike in sprinte. Aru se je izkazal za polom, saj ni prinesel niti ene zmage."

Vabljeni k poslušanju celotne epizode (kliknite na spodnjo sliko), kjer je govor še o naslednjih temah:
- olimpijski cestni preizkušnji,
- vlogi Jana Tratnika na tej dirki,
- zlati vožnji Primoža Rogliča,
- vrnitvi Toma Dumoulina,
- pomenu kronometrske opreme,
- podpisu pogodb Luke Dončića in Lionela Messija,
- zanimivosti o številki 62.

SOS-odmev (62)