Primož Roglič in Richard Carapaz sta začinila najprivlačnejši gorski zaključek etap na letošnjih tritedenskih dirkah. V zadnjega 1,1 kilometra sta najmočnejša kolesarja Vuelte napadala, se pokrivala in šla v protinapad. Izjemna napoved za konec tedna v Asturiji. Foto: EPA
Primož Roglič in Richard Carapaz sta začinila najprivlačnejši gorski zaključek etap na letošnjih tritedenskih dirkah. V zadnjega 1,1 kilometra sta najmočnejša kolesarja Vuelte napadala, se pokrivala in šla v protinapad. Izjemna napoved za konec tedna v Asturiji. Foto: EPA

Izkupiček sredine 8. etape na 75. Dirki po Španiji je znan. Primož Roglič si je sam podaril zmagovito darilo za 31. rojstni dan, ki ga praznuje danes. Vse najboljše!

Lakota po zmagah, ki ne mine
44. zmaga
osemletne profesionalne kariere, 38. od kar je pred slabimi petimi leti postal član Jumba Visme. Že kar 25. zmaga na dirkah elitne svetovne serije in deveta etapna na tritedenskih dirkah, pri čemer je s tretjim dnevnim uspehom na Vuelti dopolnil 3 x 3 na Grand Tourih. Tudi deveta Rogličeva zmaga nenavadne pandemske sezone 2020, ki jo je začel šele na državnem prvenstvu Slovenije, ob tem pa dirkanja v Španiji še ni konec.

Sorodna novica Roglič z etapno zmago zarezal v prednost Carapaza!

A ostaja zvest principu etapa za etapo
"Vedno rad zmagam. Če se ponudi majhna priložnost, jo bom zagotovo skušal vzeti. Zaključek je bil izredno zahteven. Toda tokrat sem na srečo imel odlične noge in sem lahko pritisnil ter dobil etapo,"
se je na vrhu Moncalvilla v pokrajini Rioja smejalo Zasavcu, potem ko je v dobil neposredni dvoboj z vodilnim Richardom Carapazom, pri čemer je zaostanek s 30 sekund stopil na le 13 sekund.

"Res je zdaj skupna razvrstitev videti še veliko bolje kot prej. A grem res dan za dnem. V naslednjih dveh dneh sta sicer resda bolj ravninski etapi, a zatem pride neverjetno težak konec tedna. Bomo videli, kako daleč in kam pridemo," se pregovornim kolesarskim klišejem zasavski orel ni izognil, saj ne nazadnje še kar držijo.

Že danes dan za vetrovno loterijo?

Ravno na papirju najlažje etape so bile na lanski Vuelti skorajda usodne za Rogliča in Jumbo Vismo (Guadalajara, Toledo). Že četrtkov ravninski 157,7-kilometrski sprehod v 9. etapi Castrillo del Val-Aguilar de Campoo na ravnicah Stare Kastilje ponuja obilo možnosti bočnemu vetru, da v kombinaciji zmag lačnih šprinterskih vlakov zakuha razpad glavnine na manjše skupine oziroma ešalone.

Carapaz: Bil je lep dvoboj
"Bilo je neverjetno, da je šlo tako mož na moža. Bil je lep dvoboj,"
je bil kot vedno nasmejan 27-letni Ekvadorec Richard Carapaz, ki je bil zadovoljen, da je obdržal rdečo majico vodilnega, četudi bo zaradi tega njegova ekipa Ineos Grenadiers v naslednjih dveh ravninskih etapah vseeno imela nekaj več dela.

Mora pa lokomotivo iz Carchija skrbeti, da mu v gorskih zaključkih res pomaga le prijatelj Andrey Amador. Več se pričakuje od Ivana Sose, ki se mora na tritedenskih dirkah še dokazati, da je tudi on kapetanski material tudi, da najprej v vidni vlogi oddela nalogo superpomočnika. A britanska ekipa je hendikepirana – na dirki imajo samo še šest kolesarjev.

Sorodna novica Najslajša nagrada za Carapaza bo morski prašiček na krožniku

Mano a mano – polaganje rok
Mimogrede: španska fraza mano a mano v dobesednem prevodu pomeni iz roke v roko, torej bi se bolj natančen prevod glasil v polaganju rok, in ne mož na moža. Seveda so roke pomembne pri kolesarjenju, zlasti navkreber, a vedno odločajo vendarle noge, ki so valji motorja kolesarjev.

Lani na Giru ni zmogel pokriti Carapaza
"Vedno moraš imeti noge in formo, da mu lahko slediš pri napadih. Takrat
(na Giru pred letom dni) nisem imel nog za kaj takega. Carapaz je izredno močan kolesar, ne nazadnje je na koncu dobil lanski Giro, še vedno zdaj vodi na Vuelti, tako da je zagotovo kolesar, ki ga moraš pokrivati, ko napade." je na novinarski konferenci po drugi zmagi na letošnji Dirki po Španiji razlagal Roglič, kaj je razlika med lanskim Girom in letošnjo Vuelto. V Italiji se mu je ekvadorska lokomotiva večkrat odpeljala, ne pa tokrat na Moncalvillo.

Roglič: Šlo je bolj za občutek kot načrt, kdaj napasti

Movistar znova jurišal, a si zabil avtogol
8. etapo v Rioji, španski pokrajini z najmanj prebivalstva, je zaznamoval Movistar, ki se je na vrhu predzadnjega vzpona znova odločil za juriš na spustu. A v nasprotju z nedeljo v Pirenejih je tokrat sijalo sonce, Jumbo Visma pa je bil pripravljen za dolg in bliskovit 25-kilometrski spust. Kar 38 km pred ciljem se je glavnina razbila na tri dele.

Movistar je v nedeljo, torek in sredo poskrbel za razburljive etape, a pri tem ostal brez dnevnih zmag, v skupnem seštevku pa se je vodilni četverec še bolj oddaljil, še v ekipni razvrstitvi pa jih ogroža Jumbo Visma. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo
Movistar je v nedeljo, torek in sredo poskrbel za razburljive etape, a pri tem ostal brez dnevnih zmag, v skupnem seštevku pa se je vodilni četverec še bolj oddaljil, še v ekipni razvrstitvi pa jih ogroža Jumbo Visma. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo

Najstarejša ekipa World Toura je neusmiljeno polovila ubežnike, zadnja dva na prvih metrih ciljnega vzpona in pripravljen je bil teren za izstrelitev. 6,5 kilometra pred vrhom vzpona in ciljem, sploh prvim za Vuelto na Moncalvillu, je veteran Alejandro Valverde (končal kot enajsti z +1:39) prvi potresel preostanek glavnine, a pri tem tudi svojega ekipnega kolega Marca Solerja (16.; +2:05), s čimer se je nakazal avtogol Movistarja, ki se je potrdil, ko nominalni kapetan Enric Mas (7.; +0:54) ni bil konkurenčen najboljši četverici.

Sorodna novica Roglič imel težave z dežno jakno, športni direktor priznal napako

Še bodo skrbeli za zabavo gledalcev
"Če ne poskusiš, nikoli ne izveš. Pred nami je še kar nekaj težkih etap. Še vedno smo motivirani in močni. Če bomo še naprej ustvarjali pritisk, bo nekdo klecnil, in to
nam bo prineslo korist kakšen drug dan," je cestni kapitan Carlos Verona potrdil, da bo zasedba iz Pamplone še naprej skušala animirati domačo dirko, kar od njih tudi pričakuje španska javnost.

"Borili se bomo s tem, kar imamo in skušali uživati pri tem ter ponuditi dobro zabavo navijačem," se bojnega klica v sicer porazni sezoni za Movistar drži tudi sam Enric Mas. V čudoviti hriboviti okolici sicer slovite vinorodne pokrajine je 25-letni Katalonec izgubil 54 sekund proti Rogliču in z zaostankom 1:54 za Carapazom postaja peto kolo v peteroboju za skupno zmago.

Carthy poskusil izvati barvni dvojec
Pred prvim španskim adutom za maillot rojo je Hugh Carthy (EF Pro). Zmagovalec torkove etape Michael Woods je pripravil teren za 26-letnega Angleža, ki je napadel 3,5 km pred ciljem, ko so se začeli najbolj strmi odseki med 13 in 15 odstotki naklona. A odgovoril je Sepp Kuss (8.; 0:54), ki mu torkovo bežanje vendarle ni pretirano škodilo, nasprotno od Georgea Bennetta (13.; +1:49), ki ni mogel vleči in pokrivati skokov, hkrati pa izgubil več kot je pridobil dan poprej.

2,5 km je napadel Carapaz, kar pa je pokril Roglič. Ko sta se zelena in rdeča majica ujeli, sta popustila, pridružila sta se Carthy in trmasti Dan Martin (Israel Start-Up Nation), ki pa je v sredo za spremembo od prvega tedna le sledil napadom. Vodilni kvartet je na kratko prehitel Aleksander Vlasov (Astana), ki pa mu niso prepustili etapne zmage.

Z drugim skokom strl odpor Ekvadorca
1,1 kilometra je prišel prvi udarec Rogle, ki je kot vihar ujel in prehitel mladega Rusa, vztrajni Carapaz je priključil in 800 metrov do cilja poskušal drugič, kar pa je bilo le izhodišče za drugi skok Rogliča 750 m pred ciljem, s čimer se mu je odpeljal. A vztrajni Ekvadorec je lovil in omejil izgube, ko bi večina najboljših kapetanov izgubila precej več kot le 13 sekund (in še 4 odbitne sekunde).

Sepp Kuss je na vrhu Moncalvilla zanikal, da so imeli v načrtu možnost njegovega skoka in poskusa etapne zmage, temveč je skrbel za pokrivanje skokov do zadnjih kilometrov, kjer pa njegov slovenski kapetan tako ali tako ni potreboval pomoči. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo
Sepp Kuss je na vrhu Moncalvilla zanikal, da so imeli v načrtu možnost njegovega skoka in poskusa etapne zmage, temveč je skrbel za pokrivanje skokov do zadnjih kilometrov, kjer pa njegov slovenski kapetan tako ali tako ni potreboval pomoči. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo

Formigal le splet nesrečnih okoliščin
Zmagoviti odgovor Primoža Rogliča na nedeljsko razočaranje, ko je v dežju in hladu Pirenejev ob ekipni in lastni napaki ostal premražen ter na Formigal še brez rdeče majice vodilnega. "Kot vemo, smo v nedeljo naredili napako in porabili veliko preveč moči, da sem se še vrnil. Na koncu mi je nato zmanjkalo energije za zadnje tri kilometre do cilja," se je branilec lanske zmage še enkrat ozrl na ponesrečeno nedeljo, ko je šlo res samo za splet nesrečnih okoliščin in poučno lekcijo Jumbo Vismi.

040 Hvastija: Roglič je najmočnejši, a preveč razmetava moči

Ohraniti zbranost do Asturije
Kot od najnovejše nindža želve (glej spodnjo Instagram objavo) se pričakuje, da bi kaj takega kot na Moncalvillu ponovil še ob koncu drugega tedna v Asturiji, kjer je za zdaj napovedano podobno jasno in sončno vreme, sobota se bo končala na La Farraponi, nedelja pa na zloglasnem Angliruju.

"Konec tedna bomo videli, kako bo. Vsekakor izredno težak zaključek tedna. A prej imamo še dve etapi, le gremo dan po dnevu. Tako gledam in tako delujemo ter dirkamo. Ostati moramo zbrani in se vsak dan izkazati po najboljših močeh. Gracias (Hvala)."