Uran je dobil sprint navkreber proti samostanu, kjer je bil prekaljeni Kolumbijec močnejši od Francoza Pecherja in Španca Herrade. Foto: EPA
Uran je dobil sprint navkreber proti samostanu, kjer je bil prekaljeni Kolumbijec močnejši od Francoza Pecherja in Španca Herrade. Foto: EPA
Sorodna novica Engles: Primož je bil psihično potrt, bolečine so bile prehude

Sredna etapa po Estramaduri v dolžini 162,3 km s ciljnim vzponom 2. kategorije do samostana Tentudía je bila pisana na kožo slovenskemu šampionu. A ker je Primož Roglič zaradi torkovega padca žal moral odstopiti od naskoka na četrto zaporedno rdečo majico, se je dan razpletal po željah ubežnikov.

Po dolgem in zagrizenem boju se je po 40. kilometru le oblikoval beg dneva s 13 kolesarji, ki so si pred zaključkom privozili tudi več kot sedem minut prednosti pred glavnino, kjer na čelu vozila belgijska ekipa QuickStep vodilnega Remca Evenepoela.

"Rigo" je neizmerno priljubljen v domovini, hkrati pa je številnim Kolumbijcem omogočil prehod med profesionalne kolesarje v Evropi. Sočasno prireja številne prireditve, med drugim bi se mu morala novembra pridružiti tudi Roglič in Pogačar. Foto: EPA

Uran v klubu zmagovalcev etap vseh Grand Tourov

17. etapa se je zaključila na edinem kategoriziranem vzponu dneva – na Monasterio de Tenutuido (1100 mnv; dolžina 10,3 kilometra, povprečni naklon pet odstotkov). Med ubežniki je prvi napadel Američan Lawson Craddock, a kolesar ekipe BikeExchange je bil ujet pred zadnjim kilometrom. Sledil je napad zmagovalca 7. etape Jesusa Herrade, a na koncu je najbolje moči razpoložil Rigoberto Uran. Iz ozadja je prepozno prihitel Francoz Quentin Pacher.

Profil 17. etape, ki je prinesla zanimiv zaključek s ciljnim vzponom 2. kategorije. Foto: ASO/Unipublic
Profil 17. etape, ki je prinesla zanimiv zaključek s ciljnim vzponom 2. kategorije. Foto: ASO/Unipublic

"Na La Vuelti sem dolga leta lovil to etapno zmago, kajti ko že imaš zmago z dirk po Italiji in Franciji ... Danes je res poseben dan zame. Hvala vsem, ki so mi to omogočili, moji družini, ekipi. Velikokrat, ko cilji niso doseženi, moramo biti realni, danes pa smo veseli," se je smejalo Uranu.

35-letni Kolumbijec je dosegel tako želeno etapno zmago na Dirki po Španiji, s čimer je kot 103. kolesar v zgodovini zaokrožil trojček etapnih zmag na vseh tritedenskih dirkah. Na Giru 2013 je dobil 10. etapo, leto pozneje pa 12. etapo (kronometer). V Franciji je dosegel zmago v 9. etapi Toura 2017.

Tokratni uspeh v Estramaduri je sicer šele 15. zmaga kariere za izjemno priljubljenega Urana, ki je med drugim v karieri slavil tudi v Sloveniji: na Dirki po Sloveniji 2018 je dobil 3. etapo s ciljem na Starem gradu v Celju. Z uspešnim begom se je Uran prebil tudi na 9. mesto v skupnem seštevku.

Evenepoel mirno pokril vse napade Masa

Med kapetani je na ciljnem klancu Enric Mas preizkušal zbranost Remca Evenepoela, kot adut iz ozadja pa se je naprej odpeljal Joao Almeida, ki je pridobil nekaj sekund. Belgijec in prvi Španec sta v zaključku pridobila še po nekaj sekund prednosti pred drugimi zasledovalci, ki se borijo zdaj za tretje mesto na zmagovitem odru v Madridu.

Še najtežji dan je imel 19-letni Juan Ayuso, ki se je zaradi Rogličevega odstopa povzpel na skupno tretje mesto, v uvodnem delu etape padel in se nato večkrat zatekel po zdravniško pomoč v spremljevalnem vozilu.

Movistar je z Enricom Masom že preizkušal moč vodilnega Evenepoela, ki ga v četrtek čaka še težji test vzdržljivosti na ciljnem vzponu 1. kategorije na Piornal. Foto: EPA
Movistar je z Enricom Masom že preizkušal moč vodilnega Evenepoela, ki ga v četrtek čaka še težji test vzdržljivosti na ciljnem vzponu 1. kategorije na Piornal. Foto: EPA

"Enric Mas je danes poskušal videti, kakšne imam noge, a sem se dobro odzival. Sploh ni bil lahek zaključek, vzpon je bil precej strmejši, kot je delovalo. Dirko bi bilo težje nadzirati, če bi bil zraven še Primož Roglič, saj je eksploziven kolesar, ki ti v zadnjih 500 metrih ali kilometru vzame 10, 15 sekund. Glede tega bo zdaj manj nevarnosti, saj Enric ni tako eksploziven," je Evenepoel priznaval, da Rogličev odstop močno vpliva na taktiko in pristop k zaključkom etap.

Polanc skupno tik za deseterico

Edini preostali Slovenec na 77. Dirki po Španiji Jan Polanc je v cilj prišel kot 24. in je zaradi odstopa rojaka v skupnem seštevku napredoval na 12. mesto (+16:50). Polančeva ekipa UAE Emirates je še utrdila vodstvo med ekipami, kjer imajo z Ayusom, Almeido in Solerjem pred Ineosom že več kot 43 minut prednosti.

Evenepoel po odstopu Rogliča lažje zadihal

77. Dirka po Španiji


Na TV SLO 2 tudi Quebec in Montreal ter SP Wollongong

Na TV SLO 2/MMC-ju si boste lahko prihodnji teden ogledali obe enodnevni dirki svetovne serije v Kanadi. V Quebecu in Montrealu, kamor se svetovna serija vrača po covidnem premoru, bodo od slovenskih kolesarjev predvidoma nastopili Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Jan Tratnik in Matevž Govekar. V Kanadi bodo dirkali tudi Wout van Aert, Biniam Girmay, nekdanji zmagovalci Matthews, van Avermaet, Ulissi, Sagan ...

Prenosi kolesarstva v septembru na TV SLO 2:
petek, 9. 9., od 19.50 do 22.30: VN Quebeca
nedelja, 11. 9., od 19.50 do 22.30: VN Montreala
nedelja, 18. 9., od 6.30 do 9.20: SP - kronometer
nedelja, 25. 9., od 6.00 do 9.20: SP - cestna dirka

Ženska Vuelta: Ekipni kronometer Trek Segafredu

Začela se je na pet dni razširjena ženska različica Dirke po Španiji. Osmo izvedba, ki bo prvič sestavljena iz petih etap, se je začela z 20-km ekipnim kronometrom, kjer je bila najhitrejša ameriška ekipa Trek Segafredo. Španska ekipa Movistar s prvo favoritinjo Annemiek van Vleuten je bila peta z zaostankom 25 sekund. Na Dirki po Španiji sicer letos ni nobene slovenske kolesarke.