Posledice padca na Giru 2019. Foto: EPA
Posledice padca na Giru 2019. Foto: EPA

Tvoja zgodba − brez kančka dvoma − je zgodba o vztrajnosti. Nihče ne more naključno postati svetovni prvak, to ti je uspelo v smučarskih skokih. In ker si imel pred seboj jasen načrt, si uspeh iz mladinske konkurence želel nadgraditi tudi med člani. Dolgo si vztrajal, poskušal, menjal strategije, a na koncu le spoznal, da telemarkov ne boš lepil na dnu skakalnic.

A potem so prišle tri osvojene Vuelte ... Foto: EPA
A potem so prišle tri osvojene Vuelte ... Foto: EPA

A ker je strast in želja po zmagovanju ostala v tebi kot tleča žerjavica, si skočil v nov šport. Zdaj si se s kolesom vzpenjal po hribih navzgor, z nekonkurenčno opremo si bil videti tujec, avtsajder, eksot, ki mu je namenjen zgolj nasmeh ali začuden pogled. A na koncu si smejal sam: razdrl si vse predsodke in pokazal, da te ogenj lahko ponese marsikam, tudi v tujino, ki je lahko izbrusila tvojo nadarjenost in ji dala zmagovalno obliko. Okusil si tisto, kar si iskal leta in leta. Zato je tvoja zgodba − brez kančka dvoma − zgodba o navdihu.

Ljudje nismo roboti. Hodimo po različnih poteh, klešejo nas različna izkustva in dogodki. Šport je v marsičem avtomatiziran, a nikoli ni 100-odstotno jasno, kako se bo neki dogodek razpletel, kdo bo zmagal in kdo izgubil. A šport niso le zmage in zmage niso le v obliki najvišje stopničke. Zmage so marsikaj več.

... in naslov olimpijskega prvaka! Foto: AP
... in naslov olimpijskega prvaka! Foto: AP

Zmaga se porodi tudi v najslabših trenutkih. Ko padeš in obsediš ob robu ceste, morda si zamišljen, morda iščeš rezervno kolo, s kotom očesa iščeš mehanike ali stol, na katerega se usedeš in poravnaš izpahnjene kosti. Ko ležiš na rehabilitacijski mizi in si povezan z metri in metri povojev, se vseeno nasmeješ in se nato še šaljivo opišeš kot mumija. A najtežjega dela nato sploh ne vidimo, kako se vračaš, garaš, v bolečini goniš pedale, se morda sprašuješ, ali je sploh smiselno.

Seveda je smiselno!

Padec, panika z iskanjem kolesa, napake s prehrano → Vuelta 2019

Padec, izgubljen Tour v (pred)zadnjem dnevu → Vuelta 2020

Padec, sploh se nisi mogel boriti za Tour → olimpijski prvak (!) in Vuelta 2021

Bala, padec in padec → X

Sploh ni pomembno, kaj skriva X. Dejstvo je, da boš spet vstal. Vem, da boš vstal. A četudi se za X-om ne skriva prvo mesto, vedi, da si že zmagal. Ker boš vstal in poskušal.

Ker si − brez kančka dvoma − vzor.

Hvala.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.