Franz Wagner je z dobrimi 19 točkami na tekmo najboljši nemški strelec. Foto: EPA
Franz Wagner je z dobrimi 19 točkami na tekmo najboljši nemški strelec. Foto: EPA

Če so bili evropski prvaki pred začetkom turnirja prvi favoriti kölnske skupine, pa so Nemci do zdaj v njej pokazali največ. Po treh tekmah so brez poraza, v žepu pa imajo skalpe Francije, BiH-a in Litve, ki so jo v nedeljo ugnali po dveh podaljških. Po tej tekmi so tako za Slovenijo druga ekipa z največjim doseženim številom točk na celotnem prvenstvu.

Prejšnjo nedeljo so Nemci z visoko razliko (90:71) premagali evropske prvake. Na tej tekmi je Slovenija imela veliko težav z nemškim skokom, hkrati pa ni našla rešitve za agresivno nasprotnikovo obrambo. Podobno so varovanci Aleksandra Sekulića imeli predvsem v drugem polčasu težave z napadalnim skokom tudi ob porazu proti BiH-u, zato je znova v prvi vrsti vprašanje, kakšen bo odziv po neuspehu. Po Münchnu je bil vrhunski, kölnski pa bo pravi kazalnik veličine branilcev naslova, ki imajo kljub težavam jasno zelo visoke cilje.

Postava Nemčije

Niels Giffey (1991, 200 cm)
Justus Hollatz (2001, 191 cm)
Maodo Lo (1992, 192 cm)
Andreas Obst (1996, 191 cm)
Dennis Schröder (1993, 188 cm)
Christian Sengfelder (1995, 200 cm)
Daniel Theis (1992, 204 cm)
Johannes Thiemann (1994 cm, 205 cm)
Johannes Voigtmann (1992, 209 cm)
Franz Wagner (2001, 208 cm)
Nick Weiler-Babb (1995, 196 cm)
Jonas Wohlfarth-Bottermann (1990, 208 cm)

Vse se vrti okoli Schröderja in Wagnerja

"Nemci so zdaj na krilih navijačev in dobrih iger v vzponu. Res igrajo dobro. Imajo kakovostne igralce, v glavnem pa se vse vrti okoli Schröderja in Wagnerja oziroma v obratnem vrstnem redu. Proti Litvi je zelo dobro igral tudi Lo. Igro gradijo na hitri tranziciji in hitrem 'pick and rollu'. Nimajo postavljenih veliko napadov, največ pa je res tega hitrega 'pick and rolla'," je povedal pomočnik slovenskega selektorja Jernej Valentinčič.

Motor igre Die Mannschafta je zdaj že nekaj let Dennis Schröder, ki letos igra precej bolj ekipno. Veliko pooblastil ima v napadu izjemno nadarjeni Franz Wagner, ki prvič nastopa na članskem velikem tekmovanju. 20-letni in 208 centimetrov visoki krilni košarkar se je izkazal tako v obrambi kot v napadu. Berlinčan ima za sabo zelo dobro prvo sezono v Ligi NBA, saj je bil izbran v prvo peterko novincev. V reprezentanci sicer pogreša starejšega brata in tudi soigralca pri Orlandu Moritza, ki je poškodovan, a vsako tekmo ob parketu glasno spodbuja izbrano vrsto.

Od NBA-jevcev manjka soigralec Luke Dončića pri Dallasu Maxi Kleber, ki je dejal, da želi imeti zaradi počitka prosto poletje. Zaradi poškodbe je odsoten Isaac Bonga, ki pa se je iz najmočnejše lige na svetu poleti pridružil Bayernu. Tretji NBA-jevec v trenutni zasedbi Daniel Theis, ki je bil zaradi poškodbe vprašljiv za EuroBasket, je skupaj z dolgoletnim evroligašem Johannesom Voigtmannom najnevarnejši skakalec čvrste nemške zasedbe in steber obrambe pod obročema. Večkrat je svojo kakovost v ključnih trenutkih dokazal Maodo Lo.

V Tokiu prepričljiva zmaga Slovenije

"Zelo so agresivni v napadalnem skoku. Koše dajejo iz drugega, tretjega, včasih celo četrtega napada. To je njihova velika nevarnost. Največja individualna nevarnost je s 'pick and rollom' Schröderja in Wagnerja. Imajo tudi dobre strelce. Predvsem Andreas Obst je nevaren z razdalje, kar smo videli tudi v Münchnu. Imajo dobro rotacijo desetih igralcev. V ekipi so prav tako obrambi specialisti, kot sta Wagner in Niels Giffey, ki bosta pokrivala Dončića," je nemške karakteristike opisal Valentinčič.

Košarkarji po bolečem porazu napovedujejo pravi predstavi proti Nemcem in Francozom

"Kar se tiče taktike, imamo pripravljenega še kakšnega asa v rokavu. Načeloma bomo največji posel naredili, če bomo že od začetka tekme izenačili njihovo energijo. Če vstopimo v tekmo, kot smo proti Madžarski in Litvi, ne bi smelo biti težav. Kakovost imamo, če smo pravi, smo tudi boljši od njih. Nobenega se ne bojimo, saj lahko premagamo vsakogar," je dodal Sekulićev pomočnik.

Torkov dvoboj bo 17. medsebojni. Na EP-ju je boleč slovenski spomin na Beograd 2005, ko je Nemčija slovensko pot po treh zmagah končala v četrtfinalu. Po več kot desetletju sta se nato izbrani vrsti lani pomerili na olimpijskih igrah. Znova je šlo za četrtfinalni obračun, Slovenci pa so v Tokiu tedaj oslabljene Nemce, ki so imeli precej drugačno reprezentanco od letošnje, hkrati pa je bil tudi drug selektor, nadigrali s 94:70. 27 točk je dal Zoran Dragić, 20 pa Dončić.