Aleksej Nikolić je s Slovenijo nastopil na enem evropskem in enem svetovnem prvenstvu, lani pa je sodeloval tudi na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksej Nikolić je s Slovenijo nastopil na enem evropskem in enem svetovnem prvenstvu, lani pa je sodeloval tudi na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

"Po mojem mnenju je v reprezentanci kemija najpomembnejša. V klubu je sezona daljša in je ritem drugačen. V reprezentanci temelji na kemiji in potem na taktičnih stvareh," je o eni glavnih vrlin slovenske reprezentance dodal 27-letni košarkar, ki je navdušil v finalu EuroBasketa, ko je odlično vodil slovensko igro, potem ko zaradi krčev ni mogel nadaljevati izjemni Goran Dragić. Nikolić je bil torej pred petimi leti drugi organizator igre za zlatim kapetanom, lani pa menjava Luki Dončiću. Letos sta oba najboljša slovenska košarkarja v reprezentanci, Aleksej pa znova vodi t. i. drugo enoto.

"Goran vsem nam vliva zanesljivost, kot jo tudi Luka. Zdaj sta oba v ekipi. Preprosto je Dragić dodana vrednost. Vedno je dobrodošlo, če je še en igralec visokega kalibra. Prepričan sem, da nam bo v veliko pomoč. Na pripravljalnih tekmah je dokazal, da je odlično pripravljen. Ko bo prišel ta ritem evropskega prvenstva, verjamem, da bo vse skupaj dobro delovalo," je o Dragićevi vrnitvi v izbrano vrsto spregovoril Postojnčan.

Dončić na soigralce prenaša mirnost tudi v stresnih trenutkih

Za reprezentanco je do zdaj zbral 34 uradnih nastopov. Foto: www.alesfevzer.com
Za reprezentanco je do zdaj zbral 34 uradnih nastopov. Foto: www.alesfevzer.com

"Kako pomembni so ti igralci, se najbolje pokaže v trenutkih, ko ne gre. Ko stvari ne stečejo, je Luka videti vedno sproščen. Ko vsi to vidimo, se nekako prenese na nas. Vsi skupaj potem take trenutke lažje prenesemo. To nas dela močnejše. S tega vidika bi rekel, da imamo potem več samozavesti. Da nas soigralce dela boljše, je verjetno največja Lukova kakovost," je dodal Nikolić. Kot vse kaže, bo Slovenija na evropsko prvenstvo odpotovala s štirimi košarkarji, ki so v bistvu organizatorji igre, saj se je v pripravljalnem obdobju zelo izkazal tudi mladi Žiga Samar: "Žiga je super odigral. Tudi trenira odlično. Priložnost, ki jo je dobil, je zelo dobro izkoristil. Bom rekel, da je res svetla prihodnost."

Evropski prvaki se na turnir, kjer bodo branili naslov, odpravljajo z imenitno popotnico, saj so dobili vseh šest pripravljalnih tekem: "Zmage so vedno dobrodošle, četudi tekme nimajo nekega velikega pomena. Glavno je, da mi napredujemo in vidimo, kje smo slabi in kje dobri. Zagotovo je še kar nekaj rezerv. Mislim, da se nikoli ne smemo zadovoljiti in se moramo ves čas izboljševati." Na zadnjih treh obračunih so odpravili zelo kakovostne zasedbe Turčije, Srbije in Hrvaške. Prvi dve so dobili po podaljšku, zadnjo v soboto v Celju pa po preobratu v drugem polčasu, ko je v tretji četrtini blestel Goran Dragić, ki pa v zadnji tako kot Dončić ni stopil na parket.

Tedaj je bila dirigentska palica na parketu znova v roki Nikolića: "Ko pride zadnjih pet minut, je vedno imperativ zmaga. Vsi smo tekmovalni in hočemo zmagovati. Tudi to je pomembno za samozavest. Pomembno je, da smo v trenutkih, ko se tekma lomi in ko je dodaten pritisk, pokazali zbrano in mirno glavo. Da lahko take tekme pripeljemo do zmage. To so tudi nekatere malenkosti, ki vplivajo na samozavest. Šest zmag je odlično, ampak ključne tekme prihajajo zdaj."

Pred evropskim prvenstvom še z Estonci in Nemci

Nemci bodo zagotovo že v nedeljo zelo motivirani. Kot beremo, imajo sicer nekaj poškodb, ampak bomo videli, v kakšni postavi bodo. To sicer niti ni pomembno, glavno je, da bomo mi, ko bo čas, ustrezno pripravljeni.

Aleksej Nikolić

Še pred začetkom evropskega prvenstva Slovence čakata dve tekmi kvalifikacij za svetovno. V četrtek bodo v Zlatorogu gostili Estonce, nato pa bodo v nedeljo igrali v Münchnu z Nemci, s katerimi se bodo zatem srečali še v skupinskem delu EuroBasketa: "To je nekaj novega, a je za vse enako. Takšen je zdaj koledar Fibe, in mislim, da ni zdaj tako velika sprememba. Dve različni tekmovanji, drugo za drugim, vse tekme pa pomembne, česar se tudi zavedamo. Pomembni sta te dve zaradi kvalifikacij, hkrati pa tudi zaradi samozavesti, ritma in kontinuitete v igri. Pomembno je, da se dviga forma, da, ko bodo najpomembnejše tekme, bomo najboljši."

V pretekli sezoni, ki jo je preživel v Španiji pri Burgosu, je imel nekaj težav s poškodbami, ki so zdaj uspešno pozdravljene. Trenutno je še brez kluba, s čimer pa se ne obremenjuje: "Iskreno povedano, mi redkokdaj pade na pamet. Predvsem iz razloga, ker uživam tu z reprezentanco." V preteklosti se je njegovo ime nekajkrat povezalo tudi s Cedevito Olimpijo, pred dnevi pa je športni direktor Sani Bečirović dejal, da z njim niso stopili v stik, ker je lani rekel, da ga prihod med zmaje ne zanima: "Videl sem, da je omenil mojo lansko izjavo. Res je, letos nismo bili v stiku. V redu, nobenih težav. Zagotovo imajo svojo filozofijo, ki je najboljša za ekipo. Želim jim vso srečo in čim več zmag. Lani so res dobro igrali in imeli lepo priložnost, da bi presenetili v obeh tekmovanjih."