V primeru, da Nemanja Bjelica ne bo mogel igrati, na položaju krilnega centra Svetislavu Pešiću ostajajo Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Marko Jagodić Kuridža, Boriša Simanić ... Foto: EPA
V primeru, da Nemanja Bjelica ne bo mogel igrati, na položaju krilnega centra Svetislavu Pešiću ostajajo Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Marko Jagodić Kuridža, Boriša Simanić ... Foto: EPA

Kot pišejo srbski mediji, si je 34-letni košarkar poškodoval mečno mišico, nekateri pa obenem že poročajo, da je krilni center izgubljen za EuroBasket. Poškodoval se je na prvi pripravljalni tekmi, ko so orli z 82:73 premagali Črno goro. Prva srbska strelca sta bila MVP Lige NBA Nikola Jokić s 16 in najkoristnejši posameznik Final Foura Evrolige Vasilije Micić s 13 točkami.

Svetislav Pešić, ki je na selektorskem mestu zamenjal Igorja Kokoškova, je pred dnevi razburil, ko je s seznama črtal dosedanjega kapetana izbrane vrste Miloša Teodosića. 72-letni Kari, ki je z Jugoslavijo postal tako evropski kot svetovni prvak, leta 1993, ko je evropsko prvenstvo tako kot letos gostila Nemčija, pa je na vrh stare celine popeljal še Nemce, ima obenem kar nekaj preglavic s poškodbami, saj je zaradi zdravstvenih težav ostal že brez Partizanovih Alekse Avramovića in Alena Smailagića.

Vseeno ima na voljo izjemno močno reprezentanco, ki jo stavnice postavljajo za prvega favorita EuroBasketa. Glavno orožje je seveda Jokić, MVP zadnjih dveh sezon Lige NBA, ki je skupaj z Luko Dončićem in Grkom Giannisom Antetokounmpom prvi zvezdnik EuroBasketa. Vsi trije so bili v minuli sezoni uvrščeni v prvo peterko Lige NBA. V najožji krog favoritov ob Srbiji, Grčiji in Franciji sodi tudi Slovenija, ki bo v Nemčiji branila naslov.

Pred petimi leti so Slovenci v finalu ugnali prav Srbe (93:85). Bjelice tedaj ni bilo v izbrani vrsti, je pa nekdanji MVP Evrolige z reprezentanco evropski podprvak postal leta 2009 na Poljskem, pet let kasneje v Španiji pa še svetovni podprvak. Letos je z Golden Statom osvojil šampionski prstan Lige NBA, zdaj pa se je vrnil v Fenerbahče, od koder se je pred sedmimi leti podal v najmočnejšo ligo na svetu.