Žiga Samar je na pripravljalnih tekmah pustil zelo dober vtis, tako da se mu obeta nastop na evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Samar je na pripravljalnih tekmah pustil zelo dober vtis, tako da se mu obeta nastop na evropskem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

21-letni organizator igre, ki ima za sabo zelo dobro sezono v španski Fuenlabradi, predtem pa se je kalil v mlajših kategorijah madridskega Reala, je nase opozoril že ob debiju februarja, ko je bil ob porazu proti Finski eden redkih slovenskih reprezentantov, ki si je tedaj za svojo igro zaslužil visoko oceno. Junijsko okno je izpustil, saj je bil na treningih v ZDA, zatem je opravil še krajši rutinski operativni poseg na roki in konec julija začel svoje prve priprave s člansko izbrano vrsto za veliko tekmovanje.

Jurij Macura zapušča priprave

Pred zadnjo pripravljalno tekmo je selektor Aleksander Sekulić seznam skrčil na 14 imen. Za sodelovanje se je zahvalil Juriju Macuri, 22-letnemu centru novomeške Krke.

Sorodna novica Samar: Cilj reprezentance z Dončićem in Dragićem jasen – osvojitev medalje

Sprva je dejal, da je zadovoljen že s priložnostjo sodelovanja na pripravah, da bo iz te izkušnje skušal odnesti čim več, hkrati pa bo naredil vse, da se čim bolj dokaže in morebiti konkurira za mesto v dvanajsterici, ki bo na evropskem prvenstvu branili naslov. Po prikazanem na pripravljalnih tekmah je vse bližje potrditev njegovega debija na velikih tekmovanjih: "Trenerjeva odločitev bo v vsakem primeru pravilna. Moja naloga je, da poskušam dati svoj maksimum in sem osredotočen na delo ter tako skušam pomagati ekipi, kolikor se da."

Že na prvem turnirju, ko je v Celju Aleksander Sekulić zajetno minutažo namenil najmlajšim, je Samar navdušil z vodenjem peterke na parketu. Priložnost je nato dobil tudi v Carigradu, zelo dobro pa je prav tako svoje minute izkoristil v sredo na spektaklu proti Srbiji, ko je Slovenija premagala eno glavnih favoritinj prvenstva (97:92). "Mislim, da sem dal v vseh pogledih do zdaj svoj maksimum – na treningu, izven terena in tudi na tekmah. Želim, da ekipa igra čim bolje, ko sem na igrišču. Poskušam organizirati igro, kar je tudi moja naloga, hkrati pa čim bolje odigrati v obrambi. Želim prinesti čim več energije in tako pomagati ekipi do uspeha," je zadovoljen Jeseničan.

Ogrodje reprezentance sestavljajo košarkarji, ki se odlično poznajo, saj že vrsto let igrajo skupaj, hkrati pa so v večini tudi skupaj odraščali in nastopali že v mlajših selekcijah. Samar je predstavnik generacije, ki zdaj trka na vrata izbrane vrste in bo nosila breme v prihajajočih letih. Kot je dejal, so ga soigralci zelo lepo sprejeli: "Na začetku se moraš na nek način dokazati, da res lahko igraš z njimi. Po dveh ali treh treningih pa dobiš občutek, kaj kdo dela in je bistveno lažje. Vse te igralce spremljam že od malega in nekaj sem vedel že od prej, kaj kdo dela in za kakšne košarkarje gre. Na treningih pa so še določene podrobnosti, ki jih prej nisi opazil."

Na pripravljalnih tekmah se je izkazal tako z igro v obrambi kot tudi z agresivno obrambo. Foto: www.alesfevzer.com
Na pripravljalnih tekmah se je izkazal tako z igro v obrambi kot tudi z agresivno obrambo. Foto: www.alesfevzer.com

S svojimi predstavami je prepričal tudi Gorana Dragića, ki je dejal, da mu je zelo všeč, kako igra in ga bo vzel pod svoje mentorstvo. "Pomaga mi na treningih in tekmah. Daje mi nasvete, kaj v določenih situacijah narediti. Pomaga mi pri napredku," je povedal Samar, ki je proti Srbiji, ko je dosegel šest točk in dobro pokrival MVP-ja zadnjih dveh Final Fourov Evrolige Vasilija Micića, v tretji četrtini izpeljal nekaj lepih akcij v navezi z Luko Dončićem: "Mislim, da je najboljši igralec na svetu. Tudi od njega se poskušam čim več naučiti in vsak nasvet, ki mi ga da, želim čim bolje unovčiti."

S 197 centimetri je tudi Žiga zelo visok organizator igre, ko je na parketu z Dončićem, pa je seveda dirigentska palica peterke v rokah superzvezdnika Dallasa: "Nedvomno je lahko igrati z njim. V napadu povleče toliko pozornosti nase, da se drugim odpira bistveno več prostora za doseganje koša. Naredi se višek, da lahko potem gradimo naprej napad. Jasno je, da se mu moramo prilagoditi. On je glavni igralec ekipe in normalno je, da ima največ žogo v rokah. Ostali mu poskušamo slediti. Poskušam se osredotočati na obrambo in stvari, ki nam jih Luka da."

Evropsko prvenstvo bo Slovenija v celoti odigrala v Nemčiji. Najprej jo čaka skupinski del v Kölnu, izločilni boji pa bodo v Berlinu. Nemška prestolnica je domovanje Samarjevega novega kluba Albe. Aktualni državni prvak bo sicer obetavnega slovenskega košarkarja v prihajajoči sezoni posodil. Tako bo izkušnje nabiral v Hamburgu, ki bo nastopal tudi v Evropskem pokalu: "Cilj je bil, da v novi sezoni igram v dveh tekmovanjih, kar je bolj zahtevno. Mislim, da je bila odločitev prava. Ko sem podpisal z Albo, smo se skupaj odločili, da je najbolje, da sem posojen to sezono. Čaka me novo okolje, nova zgodba in podobno dokazovanje kot v reprezentanci."