Vlatko Čančar bo septembra zaigral na svojem tretjem velikem tekmovanju. Foto: www.alesfevzer.com
Vlatko Čančar bo septembra zaigral na svojem tretjem velikem tekmovanju. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor Aleksander Sekulić ima zdaj že na voljo popolno zasedbo, ki bo konec tedna nastopila na pripravljalnem turnirju v Carigradu. V petek jo čaka obračun s Turčijo, v soboto še z Ukrajino, tekmi pa bo odigrala torej v mestu, kjer je pred petimi leti dosegla največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa. Čančar je bil tedaj star 20 let in ob Luki Dončiću najmlajši član zlate zasedbe. Njegova vloga ni bila tako vidna, čeprav je svoje minute tedaj Primorec zelo dobro unovčil in se izkazal predvsem z uspešnim izvajanjem nalog v obrambi.

Sorodna novica Goran Dragić: Nisem se vrnil, da bi na EP-ju zasedel peto ali šesto mesto

Pet let pozneje, ko se Slovenija pripravlja na branjenje evropske krone, je Vlatko eden izmed glavnih adutov selektorja in nosilec na položaju krilnega centra. Odličen je bil že lani na olimpijskih igrah, ko je bil za Dončićem in Mikom Tobeyjem tretji najučinkovitejši slovenski posameznik, znova je bil zelo dober defenzivno – med drugim je navdušil v finalu kvalifikacijskega turnirja proti Litvi v Kaunasu –, v napadu pa je bil nevaren predvsem z razdalje, saj je trojke metal skoraj 50-odstotno. Letos se torej od enega izmed treh slovenskih NBA-jevcev pričakuje veliko.

Odlično se je ujel z Jokićem

"Poškodba je sanirana. Imel sem neke druge težave, ki pa so tudi že za mano. Vesel sem, da se je z Denverjem vse uredilo, in z mislimi sem že osredotočen na priprave," je dejal Čančar, ki je junijski kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo še izpustil, zdaj pa je že pripravljen za poln napor. Vmes je še podpisal novo pogodbo z Denverjem, kjer bo ostal še tri leta. Čeprav se v treh sezonah ni naigral, v pretekli je bila razlog za to poškodba, ki jo je staknil na začetku koledarskega leta, pa mu je franšiza iz Kolorada izkazala zaupanje, kar ga zelo veseli.

Z Edom Murićem bosta na EuroBasketu pokrila položaj krilnega centra. Foto: www.alesfevzer.com
Z Edom Murićem bosta na EuroBasketu pokrila položaj krilnega centra. Foto: www.alesfevzer.com
Povprečje Vlatka Čančarja v Ligi NBA v dobrih sedmih minutah na tekmo znaša nekaj več kot dve točki. Foto: AP
Povprečje Vlatka Čančarja v Ligi NBA v dobrih sedmih minutah na tekmo znaša nekaj več kot dve točki. Foto: AP

Že lani, ko je prišel na olimpijske priprave in je bila usoda pri Nuggetsih negotova, je zatrdil, da je velika želja ostati v tem klubu in o selitvi sploh ne razmišlja. Do zdaj je v rednem delu v treh sezonah odigral 70 tekem, sedemkrat je na parket stopil še v končnici, v prihodnosti pa verjame, da lahko znatno pomaga ekipi, ki ima sicer zelo visoke cilje: "Glede na to, da sem bil poškodovan in nisem dobil veliko priložnosti, so v organizaciji s to potezo dokazali, da me še vedno cenijo kot igralca in tudi kot osebo. To mi veliko pomeni. Upam, da bom v tem klubu ostal čim dlje."

Ključni mož Denverja je Nikola Jokić, srbski košarkar, ki je bil v preteklih dveh sezonah izbran za MVP-ja rednega dela. Izjemni center se je letos vrnil v reprezentanco, Srbija pa prihodnji teden v sredo prihaja v Stožice, kjer se bo na pripravljalnem srečanju pomerila z evropskimi prvaki. "Najin odnos je enkraten. O njem res samo lepe besede. Kot igralec je seveda izjemen, dvakratni MVP, zunaj terena pa je izvrstna oseba. On je eden prvih, ki mi je ob prihodu v Denver pomagal pri prilagoditvi. Res lahko o njem povem samo lepe stvari," je Čančar dejal o Jokiću, ki bo skupaj z Dončićem in Giannisom Antetokounmpom glavni zvezdnik EP-ja.

Ena slaba tekma in si lahko izločen

Sorodna novica Prepeličevo prvo vprašanje je bilo, ali bo lahko zaigral na EuroBasketu

Ob poplavi zvenečih imen bo tudi Slovenija zaigrala s tremi NBA-jevci. V ekipo se je namreč vrnil najkoristnejši posameznik zadnjega evropskega prvenstva, Goran Dragić, o katerem Čančar prav tako govori le z izbranimi besedami: "Res je lepo, da je Goran nazaj. Vedno je v čast igrati s tako legendo. Vesel sem, da lahko še enkrat skupaj stopimo na parket. To je dodatna motivacija." Še pred uradno potrditvijo Dragićeve vrnitve je Fiba v svoji prvi napovedi Slovenijo postavila za favorita številka ena. Branilci naslova so lani zaigrali tudi v olimpijskem polfinalu, v Nemčijo pa zdaj prihajajo v popolni postavi.

Pričakovanja slovenskih ljubiteljev košarke in tudi evropske košarkarske javnosti so torej visoka, reprezentanti pa evforijo nekoliko umirjajo: "Na prvenstvu se lahko zgodi marsikaj. Ena slaba tekma in si lahko izločen. Najpomembneje je, da se, kot do zdaj, osredotočamo nase. To je vodilo do rezultatov. Igralci smo starejši in izkušenejši, kot smo bili pred petimi leti. Smo tudi zrelejši in se zato s temi zapisi ne ukvarjamo, da si ne bi ustvarjali prevelikega pritiska. Iz treninga v trening in tekme v tekmo bomo pokazali, kako smo pripravljeni."

Slovenskim košarkarjem se je pridružil tudi Čanćar