Žiga Samar je v tem trenutku eden izmed najobetavnejših organizatorjev igre v Evropi in velik up slovenske košarke. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Samar je v tem trenutku eden izmed najobetavnejših organizatorjev igre v Evropi in velik up slovenske košarke. Foto: www.alesfevzer.com

V ponedeljek bodo slovenski košarkarji začeli misijo EuroBasket 2022, na katerem bodo branili evropsko krono iz leta 2017. Na uvodu turnirja bodo igrali v skupini, ki se bo merila v Kölnu, izločilni boji pa bodo v Berlinu, kamor se torej seli nadarjeni slovenski organizator igre, ki je eden izmed 20 igralcev na seznamu selektorja Aleksandra Sekulića.

Sorodna novica Jeseniško odkritje Reala, ki se z odločnimi koraki uveljavlja v Španiji

"Veliko mi pomeni ta vpoklic. Zagotovo je velik uspeh, če te selektor pokliče v reprezentanco. Kar koli se bo zgodilo, sem vesel, da sem lahko z izbrano vrsto na pripravah in preživim lepo poletje. Letos mi je to do zdaj kar manjkalo, kajti po navadi sem poletje vedno začel z reprezentanco, ko sem bil član mlajših kategorij. Sem se kar malo lovil, kaj bom počel," je v za MMC pred začetkom priprav dejal 21-letni Jeseničan.

Mesec in pol treniral v ZDA

Preteklo reprezentančno akcijo, ko je Slovenija za konec prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo ugnala Hrvaško in Švedsko, je izpustil. Bil je v ZDA, kjer se je pred naborom predstavljal franšizam Lige NBA. Po vrnitvi domov je šel še na operacijo. Kot je povedal že selektor, je bila rutinska, so pa v vodstvu reprezentance želeli, da jo opravi čim prej in je potem na voljo izbrani vrsti.

"Pred dvema tednoma sem začel trenirati, potem ko sem končal sanacijo po operaciji. Vzel sem si malce prosto, potem pa začel opravljati bazične treninge. V zadnjem tednu pred pripravami sem imel tudi že košarkarske treninge," je povedal 197 centimetrov visoki 'play', ki je bil kar mesec in pol v ZDA, svoje znanje pa je predstavil v Bostonu, Clevelandu, Charlottu, San Antoniu, Phoenixu, Sacramentu, Portlandu, Oklahoma Cityju in Brooklynu. Moral bi tudi k Indiani, a je treninge tam zamudil, saj je bil njegov polet odpovedan.

Po dobrih igrah v Španiji bo naslednja štiri leta igral v Berlinu. Foto: www.alesfevzer.com
Po dobrih igrah v Španiji bo naslednja štiri leta igral v Berlinu. Foto: www.alesfevzer.com

Selitev v Berlin korak naprej v karieri

"Takoj po sezoni sem prišel za en dan domov, potem pa takoj v ZDA. Bila je lepa izkušnja, ki mi bo zagotovo koristila v prihodnje. Dobil sem malce širine, kako drugje gledajo na košarko. Bilo je zanimivo," je košarkar, ki se je kalil tudi v mlajših selekcijah madridskega Reala, opisal izkušnjo in dodal: "Nedvomno je vse skupaj name naredilo velik vtis, še posebej z organizacijskega vidika, ki je drugačen kot v Evropi. Kar se pa tiče igre, mislim, da mi evropski slog bolj ustreza. Ni neki uspeh, če nisem bil izbran na naboru. Mogoče pozneje še lažje prideš v NBA, če tvojih pravic nima določen klub. Vasilije Micić je želel iti, pa ni mogel, ker je imela Oklahoma pravice zanj. Zagotovo bom v prihodnosti še kdaj poskušal v tej smeri."

Zdaj bo torej svojo kakovost lahko pokazal na največjem evropskem odru. Izkazal se je pri Fuenlabradi, ko je bil izbran tudi v prvo peterko najboljših mladih igralcev močne španske lige. Zanimanje zanj so pokazali tudi nekateri močni španski klubi, ki nastopajo v evropskih pokalih, toda odločil se je za selitev v Nemčijo in s tem Evroligo: "Zagotovo je to korak naprej zame. Po koncu sezone sem želel stopničko višje in mislim, da je Alba primerno okolje zame, da lahko napredujem in se še bolje razvijem ter izkoristim svoje zmožnosti. Verjamem, da sem pravilno izbral, in se že veselim sezone."

Evroliga in zaupanje mladim igralcem razloga za odločitev

"Prvi razlog za odločitev je zagotovo Evroliga. Od nekdaj je bila prioriteta igranje v tem tekmovanju. Drugi pa je zagotovo to, da klub daje priložnost mladim igralcem. V prvi sezoni bo zagotovo glavno uvajanje v igranje dveh tekmovanj na teden. Mislim, da je to velika sprememba, če igraš dve ali celo tri tekme tedensko. V Albi praktično vedno igra vseh 12 igralcev. Minut in priložnosti mislim, da ne bo manjkalo. Se bom pa seveda moral dokazati. Noben trener ti ne more zagotoviti ne minutaže ne vloge, dokler ne vidi, kako funkcioniraš na igrišču," je pristavil.

Najprej je na vrsti reprezentančni izziv. Samar je bil ves čas nosilec izbrane vrste v mlajših selekcijah. Ko je Slovenija v mlajših kategorijah osvojila zadnjo kolajno – pred tremi leti je bila v konkurenci U18 bronasta na evropskem prvenstvu –, je bil Žiga izbran v prvo peterko turnirja. Dočakal je tudi že debi v članski zasedbi in pustil zelo dober vtis. Februarja je zaigral v Kopru proti Finski, ko je prispeval osem točk in vodil peterko Slovenije, ki se je po visokem zaostanku vrnila v igro, toda na koncu vseeno klonila: "Ostal je grenak priokus, ker smo izgubili obe tekmi s Finsko, ampak s svojo predstavo sem lahko nekako zadovoljen. Bil bi pa seveda veliko bolj, če bi zmagali. Več bi mi pomenilo, da bi dobili tekmi, kot pa, recimo temu, da sem v redu igral."

Če bi prišel v ekipo, bi bil velika stvar

Zdaj si bo skušal priboriti mesto med dvanajsterico, ki bo nastopila na EuroBasketu. Konkurenca je na njegovem položaju izjemna. Prvič bo sodeloval z Lukom Dončićem, z enim najboljših organizatorjev igre na svetu, morda tudi z Goranom Dragićem, MVP-jem minulega evropskega prvenstva, ki še ni dokončno končal reprezentančne kariere: "Zagotovo mi bo sodelovanje z njima prineslo veliko novega. Lahko se bom učil od njiju, vzel kakšno potezo, videl, kako igrata in trenirata. Veselim se, da ju bom pokrival in tudi napadal."

"Mislim, da je cilj reprezentance z Luko Dončićem in Goranom Dragićem jasen – osvojitev medalje. Vse bo podrejeno temu. Če bi bil v ekipi, bi mi to seveda pomenilo ogromno in bi bila velika stvar. Dodatna motivacija za naprej. Skušal bom pomagati po najboljših močeh, da bi kar se da pripomogel k čim boljšemu rezultatu ekipe," je zaključil Samar, ki bo v prihodnje zagotovo eden izmed nosilcev slovenske reprezentance.