Klemen Prepelič je bil po tekmi kritičen do predstave slovenske reprezentance. Foto: Fiba
Klemen Prepelič je bil po tekmi kritičen do predstave slovenske reprezentance. Foto: Fiba

Slovenija je prvič do zdaj na evropsko prvenstvo prišla v vlogi, ko so jo strokovnjaki in javnost postavljali v najožji krog favoritov za kolajno. Mnogi celo kar za favorita številka ena. S prvim mestom v najtežji skupini turnirja so visoka pričakovanja podkrepili, sploh, ko se je na papirju zdela pot med prve štiri zares lepa. Toda v četrtfinalu so evropski prvaki, ki so se v osmini kar pošteno namučili z Belgijo, naleteli na previsoko oviro. Poljska je bila boljša z 90:87. Preprosto je bila ena dobra slovenska četrtina premalo za uspeh.

Vlatko Čančar je bil prvi slovenski strelec. Foto: Reuters
Vlatko Čančar je bil prvi slovenski strelec. Foto: Reuters

Na koncu je zmanjkalo energije

"Slab začetek, potem pa moraš celo tekmo loviti rezultat in ti zmanjka energije. Poljska je znala zadržati nalet, za kar ji lahko samo čestitam. Zavedamo se, da so nas neke malenkosti poleg energije, ki je ni bilo, stale zmage. Kot športnik si seveda razočaran, a lahko sem samo ponosen na te fante, da so žrtvovali poletje in bili tukaj," je dejal Vlatko Čančar, najučinkovitejši slovenski posameznik srečanja. Košarkar Denverja je v statistiko vpisal 21 točk in indeks 24.

V prvem polčasu je Slovenija prejela kar 58 točk in zaostajala za ogromnih 19. Obramba je bila slaba, Poljaki, ki na prvenstvu še zdaleč niso bili med najboljšimi strelskimi ekipami, so zadevali z visokim odstotkom, v napadu pa ni bilo pravega ritma. Vse skupaj je bilo preveč statično in akcije so se zaključevale z veliko individualnimi vložki. Reakcije ni bilo ne na parketu ne s klopi, je pa bil pravi odziv med odmori. Toda sledila je atomska tretja četrtina, v kateri so evropski prvaki potrdili svojo kakovost, nadoknadili 18 točk, bili požrtvovalni v obrambi in odločni v napadu, tako da so hitro ujeli priključek, v zadnji četrtini pa dokončno zaostanek pretopili celo v prednost.

Toda nato je Poljska pravočasno odgovorila, na nek način ustavila slovenski nalet in se pobrala po -5 ter šoku tretje četrtine. "Med polčasom smo si rekli, da je pred nami še 20 minut, zato moramo dati glave gor in igrati naprej. Žal nam je na koncu zmanjkalo energije. Poljaki so znali prekiniti našo serijo, dobro so odreagirali in nas potem držali na razdalji," je dodal Čančar. Bolj neposreden je bil v odgovorih Klemen Prepelič, ki je imel žogo v zadnjem slovenskem napadu. Po domnevni osebni napaki na polovici igrišča je vrgel, toda sodniška piščalka je ostala nema, tako da je ostalo 90:87.

"Nismo bili dorasel tekmec Poljski"

Izjavi Prepeliča in Čančarja po porazu proti Poljski

"Enostavno smo letos izgubili toliko tekem proti t. i. drugorazrednim ekipam. Dvakrat proti Finski, potem proti Bosni in Hercegovini in zdaj še proti Poljski. Preprosto se nismo naučili nič s stopničk, kjer smo padali. Vrnilo se nam je milo za drago. Poljska nas ni nič presenetila. Ponitka, Slaughter, Balcerowski so verjetno imeli najboljšo tekmo na prvenstvu. Vedeli smo, kjer preti največja nevarnost, toda 20 točk zaostanka je preprosto preveč. Povedli smo za pet, a sem potem zgrešil tri proste mete, kar se ne bi smelo zgoditi. Nismo bili dorasel tekmec Poljski," je dejal Prepelič.

"To ni pritisk. Imaš tarčo na hrbtu, ja imaš, a si športnik in želiš vsako tekmo zmagati. Želja je bila prisotna pri vseh – od štaba do igralcev –, a preprosto nismo bili na ustrezni ravni, nismo bili dobri ne v obrambi ne napadu," je dodal ostrostrelec iz Slovenske Bistrice, ki je tik pred začetkom priprav na evropsko prvenstvo saniral poškodbo roke, zaradi katere je predčasno končal minulo klubsko sezono.