Luka Dončić ne navdušuje le s svojimi igrami, ampak tudi v vlogi kapetana. Foto: Reuters
Luka Dončić ne navdušuje le s svojimi igrami, ampak tudi v vlogi kapetana. Foto: Reuters

Že po uvodnem dnevu drugega dela v skupini K na Okinavi je odločeno, kdo potuje med osem najboljših na svetu. V nedeljo ob 13.10 bosta Slovenija, ki je z 91:80 odpravila boomerse, in Nemčija, ki sta skupaj z izbranima vrstama ZDA in Litve edini še brez poraza na 19. SP-ju, na Japonskem le še obračunali za prvo mesto in tedaj tudi dobili tekmeca na prvi stopnički izločilnih bojev iz džakartske skupine L, kjer pa je položaj precej bolj zakompliciran.

Dončić ponosen na predstavo cele ekipe

Sorodna novica Ko Slovenija gara in se bori 40 minut, ni dovolj niti devet NBA-jevcev

Ostaja pa tudi po štirih tekmah na prvenstvu Dončić najučinkovitejši posameznik turnirja in s povprečjem 27,3 točke najboljši strelec, čeprav je Slovenija zmago z izjemno borbeno in požrtvovalno predstavo dobila kot ekipa in je vsak košarkar prispeval svoj delež k zmagi. "Vedeli smo, da bo zelo težka tekma. Avstralija je morala zmagati. Tudi mi smo šli s tako miselnostjo na tekmo, da za nas šteje le zmaga. Res smo odlično delovali kot ekipa. Vsak je dal svoje. Ponosen sem na predstavo celega moštva in vesel, da smo stali skupaj kot eno, ne glede na dogajanje na igrišču," je povedal slovenski kapetan, ki se je znova izkazal v vlogi vodje izbrane vrste.

Srečanje je začel udarno. Takoj je zadel, s podajami našel soigralce, ki jim je stekel met, ko je bil natančen še za tri, pa je začel serijo, s katero si je Slovenija že v prvi četrtini priigrala dvomestno prednost. 28 točk Avstralci, ki so na Fibini lestvici tretji, tretji so bili tudi na zadnjih olimpijskih igrah, na svetovnem prvenstvu pa četrti, še nikoli niso dobili v uvodni četrtini na katerem koli svetovnem prvenstvu. Američani so jim pred leti dali eno manj.

Tudi sodnik je prvič videl tako dosojeno tehnično

Ves čas so ga boomersi tesno in agresivno pokrivali, zanj sta bila prvotno zadolžena klubski soigralec Josh Green in Matisse Thybulle, pomagali pa so jima s podvajanjem tudi ostali avstralski košarkarji. Kot je priznal selektor Brian Goorjian po tekmi, so bili zadovoljni, kako so omejili Luko, toda tedaj so v ospredje stopili preostali slovenski igralci. Še predtem je sledil šok, ko je v 13. minuti Dončić prejel tretjo osebno napako. Bila je tehnična, ko je po napaki Žige Dimca pod obročem, že stekel v napad, ob sodniškem žvižgu pa vrgel z velike razdalje.

Kar nekaj časa je potem ostal na klopi, Avstralija pa je nekoliko znižala. Na začetku drugega polčasa je Patty Mills v veteranskem slogu izsilil še četrto osebno Luke, ki je tako znova moral na klop, toda reakcija slovenske reprezentance je bila kljub težavam kapetana in najboljšega igralca izvrstna: "Ne glede na odločitve, ki so bile vprašljive, smo stali kot eno. Vsak je dal vse od sebe in lahko zagotovim, da bo na vsaki tekmi tako. Zato še posebej spoštujem, kar nam je danes uspelo. Ne vem sicer, zakaj sem dobil tehnično. Vsako tekmo kakšen igralec tako vrže. Eden izmed sodnikov je rekel, da je tudi on prvič videl, da kdo dosodi kaj takega. Ne razumem."

V tekmi, ki je imela takšen vložek in je lahko toliko prinesla izbrani vrsti, je seveda težko ostati miren. Še posebej, če imaš težave z osebnimi napakami in moraš več časa, kot bi ga sicer, preživeti na klopi. Reprezentanti so po zmagi dejali, da je Luka kljub težavam ohranil hladno glavo in jih ves čas spodbujal: "Težko je, če ne morem igrati. Res težko, ampak verjamem v soigralce. Tudi ko so me podvajali, je vsak igralec sprejemal prave odločitve. Prihajali smo potem do odprtih metov. Kar nekaj smo jih zgrešili, ampak je bilo lepo videti, kako je žoga krožila. Ponosen sem na vse. Pokazali smo, da smo odlična ekipa. Vseh 12 – no tokrat 11, ker Blažič še ni igral – zaupamo drug drugem in štabu. Ni bilo lahko ostati miren, ampak je pač treba."

Na poti jih čaka še veliko zelo dobrih reprezentanc

Slovenski košarkarji so se oddolžili Avstralcem in so že v četrtfinalu

Ko je v zadnji četrtini prišel na parket, je Sloveniji uspelo s serijo poskrbeti za na koncu celo miren zaključek dvoboja. V ključnih trenutkih je Dončić navdušil z izjemno blokado Greenu, zatem še z ukradeno žogo, s katero je preprečil protinapad, po obeh uspešnih obrambnih akcijah kapetana pa so Slovenci piko na i postavili s košem. "Tisto je bilo kar "kul". Pomembna trenutka, pa še zadeli smo potem," je bil zadovoljen 24-letni Ljubljančan, ki je bil zelo motiviran. Kot je vedno, kadar igra pomembno srečanje in nasproti stoji tako kakovosten nasprotnik.

Za povrhu je imela Slovenija še nekaj neporavnanih računov z Avstralijo, saj je še vedno malce boleč spomin na izgubljen dvoboj za olimpijski bron v Tokiu. "Takrat smo igrali za medaljo. Upam, da jo zdaj mi osvojimo. Smo v četrtfinalu, a je še dolga pot. Pred nami je še veliko dobrih ekip. Gremo korak za korakom. Ne vem, kam nas bo to pripeljalo, ampak vem pa, da bomo dali vsakič vse od sebe. Tako kot tokrat. Če nam mogoče na pripravljalnih tekmah ni šlo po načrtih, je res, da na tistih tekmah nisi tako motiviran kot na takih, kot je bila ta. Dobro smo trenirali ves čas, vzpostavili smo pravo kemijo in delujemo kot dobra ekipa že ves turnir."