Slovenijo na prvenstvu zagotovo čakajo še tri tekme, v sredo pa je na vrsti ključna, ki jim lahko omogoči boj za medalje, ali pa le za razvrstitev od petega do osmega mesta. Foto: EPA
Slovenijo na prvenstvu zagotovo čakajo še tri tekme, v sredo pa je na vrsti ključna, ki jim lahko omogoči boj za medalje, ali pa le za razvrstitev od petega do osmega mesta. Foto: EPA

Na svetovnem prvenstvu so na sporedu le še izločilni boji, slovenski košarkarji pa so se z Okinave preselili v Manilo, kjer jih v sredo čaka četrtfinale s Kanado. Na tekmeca so čakali do zadnjega srečanja drugega dela turnirja, Kanadčani pa so po preobratu in razburljivi končnici domov poslali Španijo, ki je branila naslov. "Da smo tako pozno izvedeli, s kom igramo, dokazuje, kako je prvenstvo izenačeno, kako kakovostno in koliko je dobrih ekip. Vidimo tudi, koliko dobrih je šlo že domov. Kar nam je namenjeno, bomo sprejeli. S kom igramo, nismo imeli vpliva. Kanada velja za enega favoritov. Čaka nas zanimiv dvoboj. Žal ni počitka. Časa za pripravo je malo in pošteno se bomo posvetili Kanadi," je povedal slovenski selektor.

Tretjič bo Slovenija zaigrala v četrtfinalu svetovnega prvenstva. Leta 2010 je klonila pred Turki, štiri leta zatem pred ZDA. Oba poraza sta bila visoka, obe reprezentanci sta nato prišli v finale, Američani pa so tudi osvojili zlato. Kanadčani veljajo za ene glavnih favoritov turnirja, saj imajo v svoji zasedbi kar nekaj zvenečih imen iz Lige NBA. Toda Slovenija je do zdaj na prvenstvu, ki ga gostijo tri otoške azijske države, že znala prekrižati načrte favorizirani ekipi, saj je končala pot Avstralije, polfinalistke zadnjega svetovnega prvenstva, bronaste z olimpijskih iger in tretje na Fibini lestvici. Je pa potem tudi visoko izgubila proti Nemčiji, ko je bolj spominjala na neprepričljive predstave s pripravljalnih tekem kot na dobre s prvih štirih obračunov na Okinavi.

Sekulić: Smo tam, ker želimo biti

"Ne vem, zakaj dva tako različna obraza. Nimam odgovora. Eno stvar pa lahko obljubim, da bomo vsi – igralci in strokovni štab – dali vse od sebe, da se v četrtfinalu pokažemo v najboljši možni luči. Če igramo na pravi način, eden za drugega in držimo skupaj tudi, ko nam je težko, lahko premagamo vsako ekipo na tem prvenstvo," je prepričan 45-letni Ljubljančan in dodal: "Veselim se vsake tekme. Prvi razlog je, da imam izjemno skupino fantov, s katerimi je užitek delati. Tudi, ko se dogajajo take stvari, kot je bilo proti Nemčiji. Rekel sem jim, da smo tam, kjer želimo biti. Naša želja je bil četrtfinale, kar nam je uspelo. To je najbolj pomembno. Ponosen sem na ta rezultat, ki smo ga dosegli, se pa že veselim četrtfinala. Nič ni samoumevno, ni garancij in tu vidim našo priložnost. Presenečenja se dogajajo."

Slovenija je na prvenstvu zanesljivo ugnala Venezuelo, Gruzijo, Zelenortske otoke in Avstralijo, nato pa doživela hladen tuš, ko jo je nadigrala Nemčija. Foto: EPA
Slovenija je na prvenstvu zanesljivo ugnala Venezuelo, Gruzijo, Zelenortske otoke in Avstralijo, nato pa doživela hladen tuš, ko jo je nadigrala Nemčija. Foto: EPA

Kanada bo na tem obračunu favorit, kakršen je bila tudi Avstralija, toda Slovenci so na tisti tekmi imenitno izvedli načrt, ki so ga skupaj s strokovnim štabom sestavili pred tekmo. Našli so odgovor na vse tekmečeve zamisli. Tudi ko so boomersi omejili Luko Dončića, ni bilo težav, saj so v ospredje stopili ostali reprezentanti, ki so vsi navdušili z garanjem in borbenostjo prav vseh 40 minut. Takšna predstava in takšen fokus lahko prineseta uspeh tudi v izločilnih bojih: "Ko igramo moštveno, smo najboljši. Z Gruzijo je bila fantastična tekma. Proti Avstraliji, ko smo bili zbrani, nismo dovolili, da nam pride do živega. Dobro smo igrali in na tak način moramo delovati naprej. Da smo prišli med osem najboljših na svetu, je velika stvar. Izborili smo si predvsem z borbeno in moštveno igro. Na drugi strani bo stal nasprotnik, ki bo ravno tako želel zmagati. Vse moramo dati od sebe in odigrati najboljšo tekmo do zdaj. Če bo potem boljši, mu bomo čestitali, verjamem pa, da bomo dobro pripravljeni."

Če bo reakcija prava, je bil poraz še dobrodošel

Proti Nemčiji je Slovenija klonila z visoko razliko (100:71), toda začetek srečanja je bilo zelo dober, celo vrhunski. Verjetno je odigrala kar najboljšo četrtino, ko je po desetih minutah vodila s 25:11, potem pa je popolnoma popustila. Nemci so ujeli izjemen ritem in v dveh četrtinah zmleli nekdanje evropske prvake, ki so se ukvarjali z vsemi ostalimi deležniki tekme, premalo pa s svojo igro. Namesto da bi se umirili, so se pustili sprovocirati, ko so postali nervozni, pa izhoda iz nastalega položaja ni bilo: "Ko smo se ukvarjali sami s sabo in svojo igro ter se držali stvari, ki smo se jih dogovorili, je igra dobro tekla. V trenutku, ko smo se pa s stvarmi, na katere ne moremo vplivati, in smo nasprotniku dopustili, da nas je malce sprovociral, pa je bilo kot snežna kepa, ki se vali po klancu. Tega si ne smemo več dovoliti. To je bil ključni razlog za poraz. Kar ugasnili smo in nismo več delovali kot ekipa. Iskali smo način, kako bi prišli nazaj, a so bili že razigrani. So tako kakovostna ekipa, ki zna vse skupaj kaznovati."

Četrtfinale, tabela

Torek ob 14.40:
ITALIJA ZDA (1)

Sreda ob 10.45:
NEMČIJA LATVIJA (2)

Torek ob 10.45:

LITVA SRBIJA (3)

Sreda ob 14.30:

KANADA SLOVENIJA (4)

"Rekel sem igralcem, da smo po teh provokacijah pokazali, kako smo ranljivi. Upam, da se bomo kaj naučili iz tega. Če smo se iz načina, kako smo izgubili, smo na dobri poti in je ta poraz lahko še dobrodošel. Težko je preboleti, ampak moramo iz tega najti motivacijo. Tako moramo gledati v četrtfinalu. Verjamem v te fante. Moramo ostati fokusirani in se načrta držati vseh 40 minut. Naše vodilo za naprej mora biti, da, če ne igramo kot ekipa, nas lahko vsak premaga. Smo bili razočarani po porazu, a moramo se zavedati, da smo v četrtfinalu in da ni potrebe, da ustvarjamo nervozo. Naredili smo dober rezultat. Rekel sem fantom, da ne želim, da se zdaj ustavimo, ampak moramo črpati iz vsega energijo za naprej," je še povedal Sekulić, ki verjame, da bo reakcija košarkarjev prava: "Vsi skupaj, od kapetana do Jake Blažiča, ki še ni sposoben za igro, morajo najti način, kako se pripraviti na tekmo, da ti nasprotnik ne pride do živega. Tudi, ko so situacije, kot je bilo proti Nemčiji, ko bi bila lahko dosojena kakšna osebna več. A ni bila in, ko se naredi neka krivica, moramo odreagirati pametno in zadržati fokus do konca tekme."